Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Στρες - Άγχος - Πανικός

Στρες - Άγχος - Πανικός

Είναι πολύ φυσικό όταν εντοπίζεται καρκίνος σε κάποιον  να ανησυχεί για αυτό που του συμβαίνει αλλά και για ό,τι πρόκειται να του συμβεί, τον πόνο, την τελική έκβαση, τον θάνατο, τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Το στρες λοιπόν, αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε έναν «κίνδυνο».

Η αίσθηση ότι το άτομο βρίσκεται απέναντι σε κάτι απειλητικό για εκείνον δημιουργεί μία «αφύπνιση», έναν «συναγερμό» στο σώμα του καθιστώντας το ικανό να «παλέψει» ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο. Για αυτό το λόγο όταν βιώνουμε άγχος το βιώνουμε μέσα και από σωματικά συμπτώματα.

Το άτομο που έχει άγχος μπορεί να παραπονείται για δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στον ύπνο, και ευερεθιστότητα.

Άλλα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από το υπερβολικό άγχος είναι η ξηροστομία, η εφίδρωση, ο θωρακικός πόνος, γαστρεντερικές διαταραχές, μουδιάσματα, εξάψεις και κρυάδες, αίσθημα ζαλάδας και ιλίγγου, τσιμπίματα στο σώμα, ταχυπαλμίες και «φτερουγίσματα» στο στήθος, σύσπαση των μυών, τινάγματα, αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή, δερματικά συμπτώματα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας ή να εμφανίζονται με πιο έντονα ανά περιόδους όπως σε επισκέψεις σε ιατρεία, επαναλήψεις των εξετάσεων κ.τ.λ. Αν το άγχος και ο φόβος είναι ακόμη πιο έντονα μπορεί το άτομο να βιώσει για ορισμένα λεπτά και μία κρίση πανικού. Μία κρίση πανικού έρχεται απροειδοποίητα και διαρκεί λίγα λεπτά.

Σε αυτά τα λεπτά το άτομο έχει πολλά και έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, αίσθημα ότι κόβεται η ανάσα, ζαλάδα και τάση λιποθυμίας, πόνος στο στήθος, εφίδρωση. Αυτά, πυροδοτούν έναν ταυτόχρονο φόβο ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί, θα πεθάνει, θα χάσει τον έλεγχο, θα εκτεθεί, θα χάσει τα λογικά του. Τα συμπτώματα αυτά ομοιάζουν κατά πολύ με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως το έμφραγμα.

Ασφαλώς και θα πρέπει να διερευνηθεί αν υφίσταται κάποια ιατρική κατάσταση παρόλα ταύτα αν συμβαίνει κατ’ επανάληψη και αν τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγα λεπτά χωρίς να παραμένουν άλλα συμπτώματα τότε πρόκειται για μία κρίση πανικού.

Όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που τη συνοδεύουν έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να φοβάται έντονα να μην του ξανασυμβεί, να προσπαθεί να αποφεύγει καταστάσεις που το ίδιο θεωρεί ότι τις προκαλούν και τελικά να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος φόβου και άγχους.


Τι μπορείτε να κάνετε

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αποτελούν εμπόδιο τόσο στις θεραπείες, όσο και στην έκβασή τους αλλά κυριότερα στην ψυχική υγεία αλλά και ποιότητα ζωής του ίδιου του πάσχοντα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να βοηθηθείτε να μετριασθούν σημαντικά τα συναισθήματα αυτά:

  • Μην διστάσετε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να εξετάσετε τους λόγους που βιώνετε αυτά τα συναισθήματα.
  • Συζητήστε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας με τον θεράποντα ιατρό σας.
  • Μην φοβηθείτε να διερευνήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές μαζί με τον θεράποντα ακόμη και τη φαρμακοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Αναζητήστε να λάβετε μέρος σε ομάδες αυτοβοήθειας ή υποστήριξης.
  • Συζητήστε το με πρόσωπα σημαντικά για εσάς, μην ντρέπεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να ζητήσετε υποστήριξη από αυτά.
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που βιώνετε κρίσεις πανικού.
  • Αναζητήστε δικούς σας τρόπους που σας κάνουν να ηρεμείτε όπως: προσευχή, ασκήσεις χαλάρωσης, ευχάριστες νοερές εικόνες, αποσπάστε την προσοχή σας σε ευχάριστες δραστηριότητες.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου
Ψυχολόγος


BeStrong.org.gr - 17.03.14