Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Μοναξιά & απομόνωση

Μοναξιά & απομόνωση

Ένα από τα πιο συχνά συναισθήματα που βιώνει κάποιος που αντιμετωπίζει τον καρκίνο, είναι αυτό της μοναξιάς και της αίσθησης ότι το άτομο είναι μόνο του. Αυτή η απομόνωση και απόσυρση μπορεί να επηρεάσει τα άτομα σε διαφορετικά στάδια της ασθένειας όταν διαγνωστούν, κατά την διάρκεια της θεραπείας καθώς και μετέπειτα.

Οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει τον καρκίνο ίσως εμφανίσει και αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι.

Διαχειριζόμενοι τα συναισθήματα και τις αλλαγές που ο καρκίνος επιφέρει, μπορεί να τους οδηγήσει σε ένα μονοπάτι απομόνωσης και να αποτελέσει μια εμπειρία μοναξιάς.

Έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην εμφάνιση όπως είναι η πτώση των  μαλλιών ή η μείωση του βάρους, μπορεί να επαυξήσει το αίσθημα της απομόνωσης.Για τους άλλους ανθρώπους ίσως δεν είναι τόσο εύκολα κατανοητή αυτή η συναισθηματική αντίδραση.

Μπορεί να αισθάνεσαι μόνος ακόμα και όταν περιβάλλεσαι από άτομα της οικογένειάς σου, διότι αισθάνεσαι ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί και να βιώσει την κατάσταση που περνάς και που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Κάθε άτομο το διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο.

Κάποια άτομα επιλέγουν τον δρόμο της μάχης και της αντίδρασης σε αυτό που ονομάζεται καρκίνος, άλλοι επιλέγουν να αφήσουν τον έλεγχο της κατάστασής τους στους γιατρούς. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να αισθάνονται προσωπικά υπεύθυνοι για την προσωπική τους υγεία και στηρίζουν τον εαυτό τους με κάθε υπαρκτό τρόπο. Επειδή κάθε άτομο είναι διαφορετικό, δεν υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης.
  
Συχνά, το αίσθημα της απομόνωσης γίνεται εντονότερο εάν δεν προσπαθήσει το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του και να περιγράψει την κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Πολλές φορές είναι δύσκολο να μιλήσεις σε φίλους και σε συγγενείς για το τι πραγματικά νοιώθεις.

Επιλέγεις να τους πεις ότι είσαι καλά, ενώ μέσα σου αγωνίζεσαι να ανταπεξέλθεις στο δύσκολο έργο που κλήθηκες να διεκπεραιώσεις. Πολλές φορές αντιλαμβάνεσαι να χρησιμοποιείς δικαιολογίες για να εξηγήσεις την αλλαγή της διάθεσής σου στους άλλους. (π.χ νιώθω κουρασμένος).

Εάν καταφέρεις να ανοίξεις την καρδιά σου και να μιλήσεις έστω και σε ένα άτομο για αυτό που βιώνεις, τότε έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να αισθανθείς καλύτερα. Όσο λιγότερο μιλάς για αυτό που περνάς, τόσο ο καρκίνος θα εγκλωβίζει την σκέψη σου, θα απομυζεί την ενέργεια σου και θα σε οδηγεί  στην μοναξιά.


Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος


BeStrong.org.gr - 17.03.14