Ψυχική κατάσταση και καρκίνος
Γενικές πληροφορίες
Η ψυχική κατάσταση, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την σωματική υγεία. Στην ύπαρξη ψυχικών διαταραχών αποδίδονται συνήθως σοβαρές και καταληκτικές ασθένειες.
«Έβγαλα καρκίνο, από την στεναχώρια μου», είναι η γνωστή λαϊκή ρήση που σίγουρα έχετε ακούσει. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα τεκμηρίωσε αυτές τις εμπειρικές παρατηρήσεις. Η κατάθλιψη σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό, που έχει σαν φυσικό επακόλουθο την εξασθενήσει της ανοσολογικής αντίδρασης σε εξωγενή και ενδογενή ερεθίσματα.
Η ύπαρξη της κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, επιδρά ίσως ακόμα και στον ρυθμό της καρκινογένεσης. Η εμφάνιση, καθώς επίσης και η πρόγνωση χρόνιων ή καταληκτικών νόσων, σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.
Εφόσον ο ασθενής πιστέψει στην αγωγή που λαμβάνει, η πρόγνωση της αρρώστιας επηρεάζεται θετικά, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, που περιλαμβάνουν συγκρίσεις με εικονικό φάρμακο.
Επομένως βάση όλων αυτών των δεδομένων, βγαίνει το συμπέρασμα ότι, πρέπει να μειώνεται το άγχος σε κάθε ασθενή με χρόνια και βαριά νόσο. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται η συχνά συνυπάρχουσα κατάθλιψη, σε συνδυασμό με την αύξηση του επιπέδου της ελπίδας στην θεραπεία που του προτείνεται από τον γιατρό του, για την υποκείμενη νόσο.
Ο κλινικός γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή, οφείλει να διαγνώσει την ύπαρξη αυτών των ψυχικών νόσων του άγχους και της κατάθλιψης, παρόλο που πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην υποκείμενη χρόνια ή κακοήθη νόσο.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι, για την κατάθλιψη εύκολη κόπωση, έλλειψη ενέργειας, ανορεξία, αϋπνία, μείωση της διάθεσης και για το άγχος ανησυχία, ταχυκαρδία, ενοχλήματα από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα.
Ο πλέον έμπειρος, που ίσως μπορέσει να κάνει την διάγνωση με μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι ο ειδικός ψυχίατρος, όπου και ζητείται η συμβουλή του. Επίσης, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών των ασθενών αυτών, ο ψυχίατρος θα μπορέσει να συμβουλεύσει καλύτερα.
Μια ψυχοθεραπευτική υποστηρικτική στάση του γιατρού και του περιβάλλοντος, συγγενικού ή νοσηλευτικού, σε πολλές περιπτώσεις αρκεί. Σε άλλες όμως, απαιτείται φαρμακευτική ενίσχυση με αγχολυτικά ή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Κεφαλαιώδες σημασία έχει στην τελευταία περίπτωση, η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου.
Πρέπει να έχει τις λιγότερες παρενέργειες και το μικρότερο βαθμό αλληλεπίδρασης με τα φάρμακα που ήδη λαμβάνει ο ασθενής. Για να αποφευχθούν τοξικά φαινόμενα, θα πρέπει να υπάρχει η γνώση της οδού μεταβολισμού των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, καθότι τα φάρμακα συνήθως μεταβολίζονται στο συκώτι.
Σχέση άγχους & καρκίνου
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένας θετικός συσχετισμός μεταξύ ανάπτυξης άγχους και καρκίνου, καθώς επίσης και της προόδου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια εκτενής διαχρονική μελέτη απαιτείται προκειμένου οριστικά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το άγχος έχει μια άμεση επίδραση στην ανάπτυξη καρκίνου στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει ότι όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, φυσικές αλλαγές εμφανίζονται μέσα στο σώμα του. Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης, «ο υποθάλαμος ενεργοποιεί το βλεννογόνο αδένα, που ενεργοποιεί στη συνέχεια τους επινεφρίδιους αδένες για να παράγουν τις ορμόνες που προκαλούν τις χημικές αλλαγές στα διάφορους κύτταρα και τους ιστούς».
Αυτή η διαδικασία καλείται αντίδραση μάχης ή αποφυγής (fight or flight effect). Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης μάχης ή αποφυγής, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κατασταλεί. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί στην ευαισθησία και ευαλωτότητα σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Αντιθέτως, έχει καταδειχθεί ότι τα θετικά μηνύματα από τον εγκέφαλο μπορούν να ενισχύσουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιταχθεί στην ασθένεια. Η σύνδεση μεταξύ σώματος και μυαλού αποκαλείται ως ψυχονευροανοσολογία.(PNI).
Η έρευνα PNI άρχισε στη δεκαετία του '60. Οι σημερινοί ερευνητές έχουν γίνει σταδιακά περιπλοκότεροι. Οι ερευνητές PNI εξετάζουν πώς οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η αισιοδοξία και η κοινωνική υποστήριξη μετριάζουν τις αντιδράσεις του άγχους.
«Χαρτογραφούν τους βιολογικούς και κυτταρικούς μηχανισμούς με τους οποίους το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και ερευνούν νέες θεωρίες, όπως η ιδέα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργεί ως «έκτη αίσθηση» που δίνει τον εγκέφαλο πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ατόμου».
Μια από τις νεώτερες θεωρίες PNI καλείται βιο-κατευθυνόμενο μοντέλο.
Δηλώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση από το ανοσοποιητικό σύστημα στον εγκέφαλο και όχι αντιστρόφως. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αγγελιοφόρος που επισημαίνει τη μόλυνση ή τον τραυματισμό στον εγκέφαλο μέσω της απελευθέρωσης κάποιων πρωτεϊνών και οι οποίες αποκαλούνται προ-φλεγμονώδης Κυτοκίνες (Cytokines). Αυτές οι Κυτοκίνες ταξιδεύουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο ώστε να μεταβιβάσουν πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο του σώματος.
Έπειτα, «ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις Κυτοκίνες του, οι οποίες επισημαίνουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα ότι πρέπει να αρχίσει ένα κύμα απαντήσεων όπως ο πυρετός και η κατάπτωση, όπου οι θεωρητικοί θεωρούν, ότι βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί μέσω της μείωση της παραγωγής ενέργειας». Οι ερευνητές PNI ενδιαφέρονται για τις Κυτοκίνες επειδή συνοψίζουν μια εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Το άγχος αυξάνει τις ορμόνες, οι οποίες επιβραδύνουν την παράδοση των Κυτοκίνων στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης.
Ο Robert Ader, ένας πειραματικός ψυχολόγος, ενδιαφέρθηκε για τα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά της ασθένειας. Την 45η ημέρα του πειράματος γεύσης-αποστροφής του Ader, μερικοί από τους αρουραίους που χρησιμοποίησε πέθαναν. Οι περισσότεροι αρουραίοι πέθαναν μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Ader είχε ρυθμίσει τους αρουραίους ώστε να έχουν μια αποστροφή στην γεύση της σακχαρίνης.
Ο Ader χρησιμοποίησε ένα χημικό το αποκαλούμενο Κυκλοφωσφαμίδη (cyclophosphamide), το οποίο προκαλεί ναυτία στους αρουραίους. Ο Ader έδωσε στους αρουραίους μια έγχυση αυτής της χημικής ουσίας, και αμέσως κατόπιν, θα τους έδινε ένα σακχαρούχο (με σακχαρίνη) - αρωματικό ποτό.
Μετά από 50 ημέρες, η γεύση-αποστροφή εξαφανίστηκε και το πείραμα τελείωσε. Ο Ader θέλησε να μάθει τον λόγο που οι αρουραίοι είχαν πεθάνει. Όταν ερεύνησε τις ιδιότητες της Κυκλοφωσμαμίδης (cyclophosphamide), ανακάλυψε ότι κατέστειλε ορισμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο Ader είχε επιφέρει ακούσια μια κατάσταση στην οποία οι αρουραίοι ρυθμίστηκαν ώστε να αποδυναμώνουν τα ανοσοποιητικά τους συστήματα. Σύμφωνα με τη θεωρία του Ader, οι αρουραίοι είχαν συσχετίσει την σακχαρίνη τόσο με τη ναυτία όσο και με τα ανοσοκατασταλτικά αποτελέσματα της Κυκλοφωσμαμίδης (cyclophosphamide).
Λόγω αυτής της ψυχολογικής ένωσης, κάθε φορά που ένας αρουραίος έπαιρνε από μόνος του ένα ποτό σακχαρίνης, σκέφτόταν ότι ήταν Κυκλοφωσμαμίδη (cyclophosphamide) και τότε η ναυτία και ανοσοκαταστολή ακολουθούσε. Ο Ader έμαθε ότι οι αρουραίοι που πέθαναν ήταν αυτοί που ήπιαν το περισσότερο σακχαρούχο-αρωματικό υγρό.
Ο Ader δίδαξε ακούσια τους αρουραίους να κάνουν από μόνοι τους, αυτό που η cyclophosphamide έκανε. Αυτό το πείραμα κατέδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτό που ένας οργανισμός πιστεύει αλλά και από αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό του.
Στην προηγούμενη δεκαετία, o ψυχοβιολόγος Shamgar Ben-Eliyahu έχει εργαστεί στη σύνδεση μεταξύ του άγχους και της ανάπτυξης όγκων. Ο Ben-Eliyahu και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι το άγχος όπως «το υποχρεωτικό κολύμπι, η χειρουργική επέμβαση και η κοινωνική αντιμετώπιση μειώνει τη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων στους αρουραίους για τόσο λίγο όπως μια ώρα και τόσο πολύ όπως μια ημέρα ή δύο».
Αυτοί οι τύποι άγχους προκαλούν επίσης μια αύξηση των δύο έως πέντε πτυχών σε ορισμένους τύπους όγκων. Αυτές οι αγχώδεις καταστάσεις προωθούν επίσης την αύξηση των όγκων.
Ο πανεπιστημιακός ψυχολόγος Jay Weiss Emory βρήκε τα στοιχεία ότι τα β-λεμφοκύτταρα (ο τύπος των λευκών κυττάρων του αίματος που αποκρίνονται σε ένα αντιγόνο με την παραγωγή αντισωμάτων) περιλαμβάνονται στην καταπολέμηση των κυτταρικών όγκων στους πνεύμονες των αρουραίων. Σύμφωνα με τον Weiss, τα β-λεμφοκύτταρα είναι τα άνοσα κύτταρα που είναι κυρίως ευάλωτα και επηρεάζονται πρώτα από το άγχος.
Μια άλλη μελέτη ερεύνησε τη δυνατότητα ότι το άγχος θα μπορούσε να αποδυναμώσει ένα μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης του DNA. Σε σαράντα πέντε αρουραίους δόθηκε η Διμεθυλονιτροδοαμίνη (dimethlynitrosamine - μια καρκινογόνος ουσία), και οι μισοί αρουραίοι ορίστηκε να βρίσκονται υπό καθεστώς άγχους.
Η Μεθυλοτρανσφεράση (methyltransferase), ένα ένζυμο επισκευής DNA που δημιουργήθηκε ως αντίδραση στην καρκινογόνο ζημία, μειώθηκε δραστικά στα λεμφοκύτταρα των ιδιαίτερα αγχωμένων ζώων που βρίσκονταν υπό πίεση, συγκρινόμενη με τα λεμφοκύτταρα που λήφθηκαν από τους αρουραίους του γκρούπ ελέγχου του άγχους.
Πειράματα σχετικά με την καταστολή ανοσοποιητικών συστημάτων και το ψυχολογικό άγχος δεν περιορίζονται μόνο σε αρουραίους εργαστηρίων. Η Janice Κ. Kiecolt-Glaser και οι συνάδελφοί της πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων στους φοιτητές Ιατρικής το 1985.
« Η Glaser και οι συνάδελφοί της τεκμηρίωσαν ότι τα κοινά αγχωτικά γεγονότα οδήγησαν στην ανοσοκαταστολή όπως ανιχνεύτηκε στα δείγματα αίματος των σπουδαστών που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σε σύγκριση με παρόμοια δείγματα που λήφθηκαν έναν μήνα πριν». Αυτά τα συμπεράσματα καταδεικνύουν ότι η ανησυχία (όπως η ανησυχία που περιλαμβάνεται στην διαδικασία της δοκιμής) θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι χήρες σύζυγοι είναι ένα άλλο παράδειγμα του άγχους και της ανοσοκαταστολής του συστήματος. «Οι χήρες σύζυγοι, και ιδιαίτερα οι χήροι σύζυγοι, είναι σημαντικά πιο τρωτοί στην ασθένεια σε σχέση με αυτούς που δεν είναι χήροι» .
Η Ανταπόκριση των λεμφοκυττάρων (η αποτελεσματικότητα ενός μέρους του ανοσοποιητικού συστήματος που αντιμάχεται την ασθένεια μέσω της διατήρησης της ομοιόστασης (homeostasis) και την παρεμπόδιση της παραγωγής των κυττάρων) επιβραδύνεται σε ένα άτομο που έχει χάσει ένα οικείο πρόσωπο.
Όταν αυτά τα λεμφοκύτταρα υποκινούνται με τα Μιτογόνα (mitogens), [μια ουσία που προκαλεί μείωση των Μιτόσεων (mitosis)], ή την αναπαραγωγή των κυττάρων «Αυτά αναπαράγονταν σε ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από εκείνα των ατόμων που δεν είχαν χάσει ένα σημαντικό πρόσωπο στην ζωή τους».
Είναι ένα γνωστό γεγονός ότι τα λεμφοκύτταρα έχουν κάποιους υποδοχείς στην επιφάνειά τους που προορίζονται για την υποδοχή ενός εύρους εκκρίσεων από τον εγκέφαλο έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως απάντηση στα σήματα του εγκεφάλου.
Είναι πιθανό ότι η απώλεια των καθημερινών αλληλεπιδράσεων και της εγγύτητας μπορεί να αναγκάσει τον εγκέφαλο ώστε να σηματοδοτήσει τα κύτταρα του σώματος ώστε να αναπτυχθούν πιο ραγδαία από το φυσιολογικό προκειμένου να συμπληρωθεί αυτό το κενό δραστηριότητας.
Αυτό θα καθιστούσε τα λεμφοκύτταρα λιγότερο αποτελεσματικά λόγω των χημικών αλλαγών, οι οποίες εμποδίζουν την αντίδραση από τον χώρο των υποδοχέων. Αυτό αναγκάζει την ασθένεια των κυττάρων ώστε να αρχίσει να εξελίσσεται.
Αυτή η θεωρία της ασθένειας κυττάρων καλείται θεωρία επιτήρησης/παρακολούθησης του καρκίνου. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι σταθερά αναπτυσσόμενα στο σώμα, αλλά ότι η δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα αναγνωρίζει ως ανώμαλα και να τα καταστρέφει, είναι αυτό που τα αποτρέπει από το να γίνουν κακοήθεις όγκοι.
Όταν ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων γίνεται πολύ μεγάλος για να μπορεί να καταστραφεί, ή όταν τα λεμφοκύτταρα κατασταλούν ή καταπιεστούν, είναι τότε που η καρκινογένεση κάνει εμφανή τα σημάδια της.
Μια άλλη θεωρία της ανάπτυξης του καρκίνου κα της σχέσης του με το άγχος περιλαμβάνει κάτι που αποκαλείται προσωπικότητα τύπου Γ (type C personality). Ακριβώς όπως η προσωπικότητα τύπου Α, τείνει να αναπτύξει καρδιακά προβλήματα, ο τύπος προσωπικότητας Γ, τείνει να αναπτύξει καρκίνο.
Η Lydia Temoshok, μια ψυχολόγος και ο απόφοιτος φοιτητής της ο Andrew Kneier, πραγματοποίησαν μια μελέτη στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Οι Temoshok και Kneier σύγκριναν τις αντιδράσεις των ασθενών με κακοήθες μελάνωμα και των ασθενών με καρδιαγγειακή πάθηση, στη λήψη ήπιας μορφής ηλεκτροσόκ.
«Οι ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα είχαν ισχυρότερες φυσικές αντιδράσεις στην δοκιμή, αλλά έτειναν να υποβαθμίσουν το πόσο ήταν φορτισμένοι συναισθηματικά όταν μίλησαν στους ερευνητές κατόπιν». Η Temoshok δημιούργησε την προσωπικότητα τύπου Γ. Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας τύπου Γ αποτελούνται από:
- Την καταστολή ισχυρών συναισθημάτων.
- Συμμόρφωση με τις επιθυμίες των άλλων και έλλειψη δυναμισμού.
- Αποφυγή της σύγκρουσης ή συμπεριφοράς που να αντιτίθεται στους άλλους.
- Μια ήρεμη, φαινομενικώς λογική και απαθής προσέγγιση για την ζωή.
- Υπακοή στους συμβατικούς κανόνες ή συμπεριφορές και διατήρηση της εικόνας της καλοσύνης.
- Στωικισμός και αυτοθυσία.
- Μια τάση προς συναισθήματα ανημποριάς ή και απόγνωσης.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην δεκαετία του '60, γυναίκες που υποβλήθηκαν σε τραχηλικές (τραχήλου μήτρας) δοκιμές κηλίδων, τους δόθηκαν κάποιες συνεντεύξεις προτού να γίνει γνωστή η έκβαση των δοκιμών τους. Τα αποτελέσματα διευκρίνισαν ότι οι γυναίκες που εξέφρασαν συναισθήματα απόγνωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης με καρκίνο.
Στη δεκαετία του '60, ο Ronald Grossarth-Maticek άρχισε μια μακροπρόθεσμη ενδελεχή μελέτη 1.353 γιουγκοσλαβικών χωρικών. Έμαθε ότι οι χωρικοί που σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα σε μετρήσεις μη-συναισθηματικότητας και ορθολογικότητας διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Ο Hans Eysenck εργάστηκε με τον Grossarth-Maticek και ανακάλυψε ότι οι μεταβλητές προσωπικότητας και το ψυχολογικό άγχος έχει μια σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο να πεθάνεις από καρκίνο χρόνια μετά.
Σε μια άλλη μελέτη, ασθενείς με στάδιο ένα και δύο κακοήθους μελανώματος που δεν έλαβαν καμία παρέμβαση εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Μια από τις ομάδες έλαβε ψυχολογική υποστήριξη, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τις τεχνικές χαλάρωσης, έμαθαν τεχνικές διαχείρισης του άγχους, και είχαν υγειονομική αγωγή σε μια περίοδο έξι εβδομάδων.
Η δεύτερη ομάδα δεν έλαβε τέτοια υποστήριξη. Η ομάδα που έλαβε την υποστήριξη κατέδειξε λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία. Έξι έτη αργότερα, μια μελέτη συνέχισης πραγματοποιήθηκε στις δύο ομάδες. Η ομάδα αυτή που έλαβε υποστήριξη, είχε έναν δείκτη θνησιμότητας εννέα τοις εκατό έναντι της άλλης ομάδας, η οποία είχε έναν δείκτη θνησιμότητας 17 τοις εκατό. Η ομάδα που έλαβε υποστήριξη είχε επίσης επανεμφάνιση όγκου 21% έναντι 38% στην ομάδα που δεν έλαβε την υποστήριξη.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό του εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, η έκκριση κορτιζόλης (cortisol) έχει μια επίδραση στο χρόνο επιβίωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Η κορτιζόλη (Cortisol) είναι μια διεγερτική ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος.
Κατά τη διάρκεια του άγχους, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) απελευθερώνει την ορμόνη Κορτικοτροπίνη (corticotrophin) (CRH). Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί τους επινεφρίδιους αδένες, οι οποίοι απελευθερώνουν την επινεφρίνη και την νορεπινεφρίνη.
Η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη κινητοποιούν το σώμα για την απάντηση μάχης-αποφυγής. Η ορμόνη αποδέσμευσης της Κορτικοτροπίνης, ενεργοποιεί τον βλεννογόνο αδένα ώστε να απελευθερώσει την αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH). Η αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη ενεργοποιεί τον επινεφρίδιο αδένα για να απελευθερώσει την κορτιζόλη (cortisol). Μετά από το αγχωτικό γεγονός, η κορτιζόλη σταματά την παραγωγή επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης. Αυτό φέρνει το σώμα πίσω στην ομοιοστασή του.
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού εξέτασαν το σάλιο τους για επίπεδα κορτιζόλης, τέσσερις φορές σε μια 24ωρη περίοδο. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν τον κιρκαδικό ρυθμό της απελευθέρωσης της Κορτιζόλης στις γυναίκες. Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματος, που ελέγχει το περιβάλλον του ύπνου. Τα επίπεδα Κορτιζόλης είναι κανονικά στα υψηλότερα επίπεδά τους το πρωί, προκειμένου να παραγάγουν εγρήγορση. Τη νύχτα, τα επίπεδα Κορτιζόλης μειώνονται εντυπωσιακά, επιτρέποντας τη χαλάρωση ώστε να προκληθεί ο ύπνος.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι γυναίκες που είχαν ένα ανώμαλο επίπεδο έκκρισης Κορτιζόλης, είχαν έναν σημαντικά μειωμένο χρόνο επιβίωσης. Αυτό το ανώμαλο επίπεδο περιλαμβάνει ένα χαμηλό επίπεδο έκκρισης κορτιζόλης το πρωί, και έναν υψηλότερου επιπέδου έκκριση Κορτιζόλης τη νύχτα. Το συνολικό ποσό εκκρινόμενης Κορτιζόλης δεν είχε επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή τους. Οι ερευνητές συμπέραναν, «Η κακή ρύθμιση της Κορτιζόλης συνδέεται με πιο ραγδαία πρόοδο του καρκίνου του στήθους».
Ένας ανώμαλος ρυθμός έκκρισης Κορτιζόλης, υπονοεί μια αντίδραση άγχους που συνδέεται με «φτωχότερο επίπεδο ύπνου, απώλεια συζυγικής και κοινωνικής υποστήριξης, και αυξανόμενης ευαισθησίας στους παράγοντες άγχους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης». Η Κορτιζόλη καταστέλλει επίσης την απάντηση του ανοσοποιητικού, μειώνοντας την δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 28 ψυχιατρικούς ασθενείς ( μη ψυχωτικούς και μη φαρμακευτικά υποστηριζόμενους) συγκριτικά με τους χορηγούς αίματος του Ερυθρού Σταυρού, κατέδειξαν ότι «τα λεμφοκύτταρα από τους ψυχιατρικούς ασθενείς είχαν εξασθενημένη την ικανότητα αναπλήρωσης του χαλασμένου DNA μετά από ακτινοβολίες με ακτίνες X».
Οι ψυχιατρικοί ασθενείς ήταν διαιρεμένοι σε δύο ομάδες: Μία που παρουσίαζε τα υψηλότερα συμπτώματα κινδύνου και μία που παρουσίαζε τα χαμηλότερα συμπτώματα κινδύνου. Η ομάδα που επιδείκνυε τα υψηλότερα συμπτώματα κινδύνου κατέδειξε τη φτωχότερη επισκευή DNA. «Μια πρόσθετη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στους αρουραίους, επίσης πρότεινε ότι το άγχος μπορεί να αλλάξει τους μηχανισμούς επισκευής DNA».
Η διαδικασία της Απόπτωσης (apoptosis) ή αλλιώς του προγραμματισμένου θανάτου κυττάρων είναι ουσιαστική στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα Κυτταροτοξικά Τ (Cytoxic Τ) λεμφοκύτταρα είναι προγραμματισμένα ώστε να καταστρέφουν τέτοια κύτταρα.
Μια μελέτη σχετικά με την επιδεκτικότητα στον αναπτυξιακό παράγοντα στέρηση- πρόκληση απόπτωσης και την παρεμπόδισή τους από τον εστέρα phorbol (ένας υποστηρικτής όγκων) πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τους φοιτητές Ιατρικής πριν από και κατά τη διάρκεια της περιόδου διαγωνισμών.
Η παρεμπόδιση της Απόπτωσης ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των περιόδων διαγωνισμών. Η αυξανόμενη αντίσταση στην Απόπτωση θα μπορούσε να παρουσιάσει μια άλλη μέθοδο για τον καρκίνο ώστε να δραπετεύσει από την καταστροφή μέσω του ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να καταδείξουν το συσχετισμό μεταξύ του καρκίνου και του άγχους στα ζώα. Το πρόβλημα με το ζωικό πειραματισμό είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες μεταβλητές που φαίνεται να σχετίζονται με τον καρκίνο στα ζώα.
Ο χειρισμός, η επιβάρυνση, και ο εκφοβισμός από άλλα κυρίαρχα ζώα, φαίνεται να διευκολύνει την αύξηση όγκων. Η προώθηση της αύξησης όγκων και του άγχους εξαρτάται επίσης από τον «τύπο και την ώρα της έγχυσης των κυτταρικών όγκων και τον τύπο των ζώων που χρησιμοποιούνται στις μελέτες».
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το άγχος και την ανάπτυξη του καρκίνου, δεν έχουν αποδειχθεί. Η προσωπικότητα τύπων Γ, παραδείγματος χάριν, μπορεί να μην είναι η αιτία του καρκίνου αλλά το αποτέλεσμα της κατοχής μιας ξαφνικής ασθένειας. Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με καρκίνο, βίωσαν δραματικές συναισθηματικές αλλαγές.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδεθεί η συμπεριφορά και το ψυχολογικό άγχος στις φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν την πρόοδο των όγκων εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπείες που μπορούν να αλλάξουν κάποιον ή όλους αυτούς τους παράγοντες. Παραδείγματος χάριν, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το άγχος που ένα άτομο αισθάνεται μπορεί να μην είναι εκδηλωμένο άμεσα με την ανάπτυξη του καρκίνου. Είναι πιθανό ότι το άγχος οδηγεί σε φτωχές επιλογές τρόπου ζωής που οδηγούν στην δημιουργία του καρκίνου. Το άγχος, οι στάσεις, και οι πεποιθήσεις μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις επιλογές τρόπου ζωής και τη σχετική με την υγεία συμπεριφορά.
Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο κάτω από την πίεση μπορεί να καπνίσει τσιγάρα ή κάνει χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Άλλες σχετικές με την υγεία συμπεριφορές έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο. Παραδείγματος χάριν, το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων του καρκίνου μπορεί να αποδοθεί στη φτωχή διατροφή.
Μια άλλη τρέχουσα θεωρία σχετικά με τις ψυχολογικές και γνωστικές συνθήκες και την ανάπτυξη καρκίνου, προτείνει ότι ορισμένες αρνητικές συναισθηματικές συνθήκες (όπως η κατάθλιψη) μπορεί να έχουν εξελιχθεί ως μέρος της αρρωστημένης αντίδρασης για να συντηρηθεί ενέργεια κατά τη διάρκεια των μολύνσεων.
Υπάρχει μια νέα θεωρία που προκαλεί του Hans Selye's την Γενική θεωρία συνδρόμου προσαρμογής (GAS). O Selye θεώρησε ότι όλοι περνούν μέσα από τις ίδιες αλλαγές του ορμονικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η νέα θεωρία προτείνει ότι υπάρχουν δύο αγχώδεις αντιδράσεις. Η μια αντίδραση είναι η χαρακτηριστική αντίδραση μάχης-αποφυγής, αλλά η άλλη αντίδραση είναι αυτή της απόσυρσης. Αυτή η αντίδραση της απόσυρσης, συντηρεί την ενέργεια. Αυτές οι αντιδράσεις καταδείχθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης ζώων.
Ένα άλλο πρόβλημα με την έρευνα του άγχους και την αύξηση των όγκων σε ανθρώπους, είναι ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε κυτταρικούς όγκους όπως μπορούν να κάνουν με τα ζώα. Οι ερευνητές πρέπει συχνά να παίρνουν συνέντευξη από ανθρώπους με καρκίνο, σχετικά με τα επίπεδα άγχους τους πριν από τη διάγνωσή τους.
Το είδος της συνέντευξης συλλογής δεδομένων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακριβή αυτό-αναφορά. Ένα πρόσωπο που ζει αυτή τη στιγμή καρκίνο και τις θεραπείες του, μπορεί να εξετάσει πίσω τη ζωή τους πριν από την διάγνωση και να σκεφτεί, συγκριτικά, ότι ήταν πολύ πιο απαλλαγμένος από το στρές.
Μια μεγάλη διαχρονική μελέτη είναι απαραίτητη ώστε να καθιερώσει τον συσχετισμό μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της καρκινογένεσης. Μια αξιόπιστη μελέτη πρέπει να περιλάβει έναν ικανοποιητικό αριθμό υγιών συμμετεχόντων. Η μελέτη πρέπει να τους ελέγξει για περίπου είκοσι έτη.
Μια ψυχολογική αξιολόγηση πρέπει να πραγματοποιείται περιοδικά σε όλη την έκταση των είκοσι ετών. Η ψυχολογική αξιολόγηση θα καθορίσει τα επίπεδα άγχους των ατόμων σε όλη την διάρκεια της μελέτης. Αυτός ο τύπος μακροχρόνιας μελέτης, θα επιτρέψει στους ερευνητές να δουν ποιός αναπτύσσει τον καρκίνο, ποίος θα επιζήσει από αυτόν, και ποιος δεν θα αναπτύξει καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.
Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος