Λ
- Λαγόνιος: Περιοχή της κάτω κοιλίας πάνω από το ισχιακό οστό αμφοτερόπλευρα. Το λαγόνιο οστό βρίσκεται πάνω από την άρθρωση του ισχίου.
- Λαπαροσκόπηση: Εξέταση του εσωτερικού της περιτοναϊκής κοιλότητας μέσω ενδοσκοπίου, που εισάγεται από μικρή τομή στο κοιλιακό τοίχωμα, υπό γενική αναισθησία.
- Λεμφαγγειογραφία: Ακτινολογική απεικόνιση των λεμφαγγείων, μετά από έγχυση σκιαγραφικού. Συμβάλλει στον εντοπισμό της διασποράς της νόσου, ειδικά στους λεμφαδένες της κοιλιάς.
- Λεμφαδένες: Όργανα ωοειδούς σχήματος και μεγέθους φασολιού ή μπιζελιού. Βρίσκονται σε διάφορες θέσεις στο σώμα, συνδέονται με τα λεμφαγγεία και αποτελούνται από λεμφοκύτταρα. Συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε περίπτωση κακοήθους όγκου, καρκινικά κύτταρα είναι δυνατό να μεταναστεύσουν και να εγκατασταθούν σε λεμφαδένες, που βρίσκονται σε ανατομική σχέση με την περιοχή της πρωτοπαθούς εστίας της νόσου (λεμφαδενικές μεταστάσεις).
- Λεμφαδενεκτομή ή λεμφαδενικός καθαρισμός: Η χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων και λεμφικών αγγείων.
- Λεμφικό σύστημα: Αποτελείται από τους λεμφαδένες και τα λεμφαγγεία.
- Λεμφοίδημα: Οίδημα άνω (κυρίως) ή κάτω άκρου, που οφείλεται σε απόφραξη των λεμφαγγείων. Προκαλείται από τον καρκίνο ή αποτελεί απώτερη επιπλοκής της χειρουργικής επέμβασης ή της ακτινοθεραπείας.
- Λεμφοκίνη: Ειδική κυτοκίνη, που εκκρίνεται από λεμφοκύτταρα.
- Λεμφοκύτταρα: Ομάδα λευκοκυττάρων, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων, την καταστροφή των μικροβίων (που εισέρχονται στον οργανισμό) και τον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
- Λάρυγγας: Όργανο του αναπνευστικού συστήματος άνωθεν της τραχείας, το οποίο εξυπηρετεί τη διέλευση του αέρα καθώς και τη λειτουργία της φωνής.
- Λαρυγγεκτομή: Αφαίρεση του λάρυγγα, που συνεπάγεται απώλεια της ικανότητας ομιλίας.
- Λαρυγγοσκόπηση: Εξέταση του φάρυγγα και του λάρυγγα με την βοήθεια ειδικού οργάνου, που τοποθετείται στο πίσω μέρος του φάρυγγα (έμμεση λαρυγγοσκόπηση), ή με άμεση επισκόπηση υπό αναισθησία (άμεση λαρυγγοσκόπηση).
- Λευκά αιμοσφαίρια: Είναι τα κύτταρα η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η προστασία του σώματος από παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Λευκοκύτταρα: Κύτταρα του αίματος, υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα. Ο φυσιολογικός αριθμός τους είναι 5.000 – 10.000. Διαπιστώνεται αύξηση ή μείωση του φυσιολογικού αριθμού λευκοκυττάρων, εξαιτίας διαφόρων νοσημάτων. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία προκαλούν συνήθως μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων.
- Λευκοκυττάρωση: Αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων του αίματος.
- Λευκοπενία: Μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων του αίματος.
- Λευκοπλακία: Παρουσία λευκωπής πλάκας στον βλεννογόνο του στόματος ή των ούλων. Μπορεί να είναι προκαρκινωματώδης.
- Λοβεκτομή: Χειρουργική αφαίρεση ενός λοβού του πνεύμονα.
- Λοβός: Ανατομικό τμήμα του πνεύμονα. υπάρχουν δύο λοβοί στον αριστερό πνεύμονα και τρεις λοβοί στον δεξιό.
- Λοίμωξη: Η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροβίων στον οργανισμό.
- Λυτική βλάβη: Οστική βλάβη, όπου υπάρχει μικρότερη ποσότητα ασβεστίου από το φυσιολογικό.