Β
- Βαθμός κακοήθειας του όγκου: Τρόπος περιγραφής των όγκων, ανάλογα με την μικροσκοπική εμφάνιση. Οι όγκοι χαμηλής κακοήθειας αναπτύσσονται και διασπείρονται βραδέως, ενώ οι όγκοι υψηλής κακοήθειας αναπτύσσονται και διασπείρονται ταχέως.
- Βαριούχο γεύμα: Ακτινολογική μελέτη του πεπτικού σωλήνα κατά την οποία ο ασθενής καταπίνει βαριούχο ουσία, ενώ ο ακτινολόγος αναζητεί σημεία στένωσης, μορφολογικής ανωμαλίας ή απόφραξης. Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, πλην της νηστείας.
- Βαριούχος υποκλυσμός: Ακτινολογική μελέτη του παχέος εντέρου κατά την οποία χορηγείται στους ασθενείς μείγμα βαρίου υπό μορφή υποκλυσμού, πριν ληφθούν οι ακτινογραφίες. Συνήθως, πριν την εξέταση, χορηγούνται υπακτικά στον ασθενή ή γίνονται τακτικοί υποκλυσμοί για να καθαριστεί το έντερο.
- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Μορφή καρκίνου του δέρματος, που αναπτύσσεται αργά και είναι ιάσιμη σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις με χειρουργική ή άλλη τοπική θεραπεία.
- Βιοχημικός έλεγχος αίματος: Περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρολυτών και πρωτεϊνών και έλεγχο της ηπατικής, νεφρικής και θυρεοειδικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια ημέρα ή την επόμενη.
- Βιοψία: Χειρουργική αφαίρεση μικρού τμήματος ιστού για να τεθεί η διάγνωση. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, απαιτείται βιοψία για να γίνει ο προγραμματισμός της θεραπείας. Μερικές φορές, για να τεθεί η διάγνωση, αρκεί η βιοψία με βελόνα, ενώ σε άλλες απαιτείται αφαίρεση μικρού τεμαχιδίου ιστού. Η βιοψία αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική χειρουργική επέμβαση, που επιβεβαιώνει την διάγνωση και – παράλληλα - αποσκοπεί στην ίαση του καρκίνου με την αφαίρεση του όγκου.
- Βιοψία με βελόνα: Αφαίρεση μικρού τμήματος ιστού με εισαγωγή βελόνας εντός του όγκου για την διάγνωση της νόσου. Η διαδικασία γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία.
- Β-κύτταρα: Τα λεμφοκύτταρα συσχετίζονται άμεσα με την ανοσολογική απάντηση. Βρίσκονται στο αίμα, τους λεμφαδένες και διάφορα άλλα όργανα. Υπάρχουν δύο τύποι λεμφοκυττάρων: τα Β-κύτταρα και τα Τ-κύτταρα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση στην περίπτωση των λεμφωμάτων, καθώς η θεραπεία και η πρόγνωση διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το εάν τα λεμφώματα προέρχονται από Β- ή Τ-κύτταρα.
- Βλαστική βλάβη: Οστική βλάβη, που ακτινολογικά φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη πυκνότητα ασβεστίου από το φυσιολογικό.
- Βλεννογόνος: Εσωτερική μεμβράνη, που επενδύει όργανα ή ιστούς (π.χ. γαστρεντερικός σωλήνας, κόλπος, μύτη).
- Βλεννογονίτιδα: Η φλεγμονή των βλεννογόνων (π.χ. στοματικός βλεννογόνος). προκαλεί πόνο, πληγές καθώς και μεγάλη παραγωγή βλέννης και μπορεί να είναι παρενέργεια της θεραπείας.
- Βραχυθεραπεία: Τύπος ακτινοθεραπείας με χρήση ραδιενεργούς πηγής, που εμφυτεύεται στον όγκο. Με τον τρόπο αυτό, χορηγείται υψηλή (αλλά αυστηρά εντοπισμένη) δόση ακτινοβολίας στον όγκο και διαφυλάσσονται οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί από την σοβαρή έκθεση στην ακτινοβολία.
- Βρόγχος: Ένας από τους μεγάλους αεραγωγούς που μεταφέρουν αέρα προς τους πνεύμονες (δεξιός και αριστερός κύριος βρόγχος) καθώς και εντός των πνευμόνων (λοβαίοι και τμηματικοί βρόγχοι).
- Βρογχογενές καρκίνωμα: Καρκίνωμα των πνευμόνων.
- Βρογχοσκόπηση: Εξέταση των αεραγωγών (βρόγχοι), που οδηγούν στους πνεύμονες με την βοήθεια ενός μακρού σωλήνα (βρογχοσκόπιο), το οποίο εισάγεται από την μύτη ή το στόμα. Συνδυάζεται συχνά με βιοψία. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο εξωτερικό ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και καταστολή.
- BCG: Υλικό που προέρχεται από νεκρά βακτηρίδια φυματίωσης πτηνών. Έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία αντιμετώπισης του καρκίνου, με στόχο την διέγερση του ανοσολογικού συστήματος.