Υγιεινή Ζωή
Πληροφορίες περί υγείας
Διατήρηση της υγείας

Διατήρηση της υγείας

Η επίτευξη της υγείας και το να παραμείνει κάποιος υγιής, είναι μια συνεχόμενη ενεργή διαδικασία.

Η προσωπική φροντίδα για την συντήρηση της υγείας, είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα ενός ατόμου, της οικογένειας ή της κοινότητας που έχει σαν σκοπό τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της υγείας, την  θεραπεία η την πρόληψη της νόσου.

Η προσωπική φροντίδα της υγείας, περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις εκείνες, που παίρνουν οι άνθρωποι να κάνουν για τους εαυτούς τους ή τις οικογένειες τους για να μείνουν  σωματικά και διανοητικά υγιείς.

Κάποιες από αυτές είναι η άσκηση ως μέσον διατήρησης της φυσικής κατάστασης, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή των κινδύνων για την υγεία όπως το κάπνισμα καθώς και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ως τρόπου ζωής, για την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση των  ασθενειών. Αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας και η βελτίωση της σε ένα βέλτιστο επίπεδο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
 

Άσκηση

Άσκηση είναι η απόδοση του συνόλου των  κινήσεων, προκειμένου να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν την συνολική φυσική κατάσταση και υγεία. Η συχνή και τακτική σωματική άσκηση, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη της υγείας από τις ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η οσφυαλγία. Οι ασκήσεις γενικά ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη συνολική επίδραση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Ασκήσεις ευελιξίας, όπως οι διατάσεις ή stretching, που έχουν σαν στόχο την βελτίωση του εύρους των κινήσεων των μυών και των συνδέσμων.
  • Αερόβιες ασκήσεις, όπως η πεζοπορία και το τρέξιμο που εστιάζουν στην αύξηση της καρδιαγγειακής-αναπνευστικής αντοχής και μυϊκής πυκνότητας.
  • Εναερόβιες ασκήσεις, όπως η προπόνηση με βάρη, που έχουν  στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης.

Σωματική άσκηση θεωρείται σημαντικό για τη διατήρηση της σωματικής ικανότητας, της φυσικής κατάστασης, του ιδανικού βάρους, την  οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών, των μυών και των αρθρώσεων. Μέσω αυτής επίσης αναπτύσσεται η ευημερία, η ευεξία, και τέλος το πιο σημαντικό ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σωστή διατροφή είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό για την υγεία όσο και η άσκηση. Κατά την άσκηση καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε καλή διατροφή για να εξασφαλίσει ο οργανισμός, ότι έχει τη σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται.
 

Διατροφή

Διατροφή είναι η επιστήμη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Μελετά πως οι άνθρωποι τρώνε και κατά πόσο επηρεάζεται η υγειά και η απόδοση τους. Ελέγχουν πως τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων, προκαλούν ασθένειες ή επιδείνωση της υγείας. Όπως για παράδειγμα η υπερβολική λήψη θερμίδων, που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες κ.α.

Στον τομέα της διατροφής επίσης μελετούνται τρόφιμα και διαιτητικά συμπληρώματα που βελτιώνουν τις επιδόσεις, την προώθηση της υγείας και τη θεραπεία ή την πρόληψη των ασθενειών, όπως οι διατροφικές ινώδεις τροφές για την μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ή συμπλήρωμα με βιταμίνη C που είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση των ούλων και για την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ελλείψεις, υπερβολές και ανισορροπίες στην διατροφή, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, scurvy, παχυσαρκία η οστεοπόρωση. Αυτοί που ειδικεύονται στην επιστήμη της διατροφής, είναι οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι και είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν ασφαλείς, βασισμένες σε στοιχεία διαιτητικής, συμβουλές και παρεμβάσεις.


Υγιεινή

Η υγιεινή αναφέρεται σε πρακτικές που συνδέονται με τη διασφάλιση της καλής υγείας και καθαριότητας. Η υγιεινή είναι η πρακτική εκείνη που αποσκοπεί, στην διατήρηση της καθαριότητας του σώματος για την πρόληψη μόλυνσης και των ασθενειών, καθώς και την αποφυγή της επαφής με μολυσματικούς παράγοντες.


Οι πρακτικές υγιεινής περιλαμβάνουν το συχνό μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, και ιδίως το πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό, το πλύσιμο των τροφίμων πριν αυτά καταναλωθούν, την αποστείρωση ή επεξεργασία τροφίμων, καθαρισμό σκευών και επιφανειών πριν και μετά την προετοιμασία των γευμάτων, κ.α.

Ο επιστημονικός όρος υγιεινή αναφέρεται στην διατήρηση της υγείας και της υγιούς διαβίωσης. Ο όρος εμφανίζεται σε φράσεις όπως προσωπική υγιεινή, της οδοντιατρικής υγιεινής, και την υγιεινή στην εργασία και χρησιμοποιείται συχνά σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Ο όρος "υγιεινή" προέρχεται από την ελληνική λέξη υγεία, που ήταν η ελληνική θεότητα της υγείας και της καθαριότητας. Η υγιεινή είναι επίσης μια επιστήμη που ασχολείται με την προώθηση και τη διατήρηση της υγείας.


Διαχείριση του στρες

Παρατεταμένο ψυχολογικό στρες ή άγχους, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, όπως και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διαχείριση του στρες, είναι η εφαρμογή των μεθόδων εκείνων που έχουν σαν σκοπό την μείωση του στρες.

  • Η άσκηση που έχει στόχο την  βελτίωση της σωματικής ικανότητας, κυρίως της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξαφανίζει το άγχος.
  • Οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης είναι φυσικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το στρες.
  • Ψυχολογικές μέθοδοι περιλαμβάνουν γνωστική θεραπεία, διαλογισμό, και η θετική σκέψη, που λειτουργεί με τη μείωση αντίδρασης στο στρες.

Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζετε καλύτερα τα προβλήματα, όπως η επίλυση προβλημάτων και η βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου, μπορεί επίσης να μειώσει την αντίδραση στη στρεσογόνα προβλήματα.
 

Φυσική υγεία

Στην εναλλακτική ιατρική, η φυσική υγεία αποτελεί ένα επιλεκτικό σύστημα φυσικών θεραπειών, που ασχολούνται με την οικοδόμηση και την αποκατάσταση της υγείας και ευεξίας μέσω της πρόληψης και του υγιεινού τρόπου ζωής. Η φυσική υγεία περιλαμβάνει  μεθόδους με την  αναπνοή, διατροφή, άσκηση, χειροπρακτική, φυτοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, θεραπεία, μασάζ, τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. Yoga, Tai Chi), σάουνα, αρωματοθεραπεία, ayurveda κ.α.


Ευεξία

Η ευεξία ή wellness γενικά χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια υγιή ισορροπία του νου, του σώματος και του πνεύματος που οδηγεί σε μια γενική αίσθηση ευεξίας. Έχει χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της εναλλακτικής ιατρικής από τον Halbert L. Dunn, MD και άρχισε να χρησιμοποιεί τη φράση στη δεκαετία του πενήντα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Wellness των Η.Π.Α ορίζει το wellness με παρόμοιο τρόπο: "το wellness είναι μια ενεργή διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι συνειδητοποιούν και κάνουν τις επιλογές τους, στην κατεύθυνση μιας πιο επιτυχημένης πορείας".

Το ινστιτούτο επισημαίνει έξι διαστάσεις της ευεξίας: σωματική, ψυχική, πνευματική, κοινωνική, συναισθηματική και επαγγελματική. Wellness μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως η συνειδητή επιδίωξη του να ζει τη ζωή στο μέγιστο βαθμό!


BeStrong.org.gr - 27.03.14