Ο Καρκίνος
Στατιστικά
Προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο

Μερικοί επιζώντες ανησυχούν σχετικά με το αν ο καρκίνος έχει επηρεάσει την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους και πόσο καιρό θα ζήσουν μετά από τη θεραπεία του καρκίνου.

Η επικοινωνία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε με ποιο τρόπο ο καρκίνος μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής. Ο καθένας ανταποκρίνεται στην θεραπεία με διαφορετικό τρόπο.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να γνωρίζεις εκ των προτέρων πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία του καρκίνου.

Δεν υπάρχει επίσης κανένας τρόπος να γνωρίζεις πόσο καιρό θα ζήσει κάποιος με ή χωρίς καρκίνο.

Μερικοί επιζώντες θέλουν να ξέρουν αμέσως για τις πιθανότητες του να επιβιώσουν από το συγκεκριμένο είδος καρκίνου που έχουν αλλά και του σταδίου που βρίσκονται.

Άλλοι αρχίζουν να μιλούν στους αγαπημένους τους και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής, κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικοί επιζώντες εστιάζουν σε ζητήματα ποιότητας ζωής αντί να εστιάζουν στην θεραπεία του καρκίνου.

Ακόμα, άλλοι δεν επιλέγουν ποτέ να μιλήσουν για αυτά τα πράγματα με κανέναν. Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε να συζητήσετε ή να μην συζητήσετε το ζήτημα της υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης και οι αγαπημένοι σας, ίσως περιμένουν από εσάς να φέρετε προς συζήτηση το θέμα της υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής. Άλλοι μπορεί να σας ζητήσουν να μιλήσετε μαζί τους για αυτό. Έχετε το δικαίωμα να τους το πείτε εάν δεν είστε άνετοι να συζητήσετε το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να γίνει το ταξίδι του καρκίνου σας με τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.


Πώς οι στατιστικές για τον καρκίνο χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής;

Οι στατιστικές είναι αριθμοί και ποσοστά που απεικονίζουν την έρευνα και τις μετρήσεις των ιστορικών στοιχείων.

Οι στατιστικές σχετικά με τα ποσοστά της υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής ή επιβίωσης είναι συχνά βασισμένες σε μια ομάδα επιζώντων που συμμετείχαν σε μια μελέτη όπου η κατάσταση της υγείας τους παρατηρήθηκε και καταγράφηκε.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε ή 10 έτη νωρίτερα.

Μπορεί να είχατε λάβει μια απολύτως διαφορετική θεραπεία ή διαφορετικά ποσά χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας συγκριτικά με αυτά που έδωσαν μερικά έτη πριν. Οι στατιστικές που η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας, μοιράζεται με σας πρέπει να αφορά:

  • Το είδος καρκίνου σας.
  • Το στάδιο του καρκίνου σας όταν διαγνώστηκε.
  • Τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καρκίνου σας (όπως οι τύποι κυττάρων και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξής του).
  • Η θεραπεία που εσείς λάβατε.
  • Η μοναδική φυσική και συναισθηματική υγεία σας.

Με τη χρησιμοποίηση αυτών των παραγόντων, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας είναι σε καλύτερη θέση να μιλήσει σε σας για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής και το πώς να διαχειριστείτε τη ζωή σας καλύτερα μετά από τον καρκίνο. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τα μοναδικά φυσικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής σας. Οι στατιστικές που χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής σας πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πολύ γενικές οδηγίες. Δεν είναι ακριβείς υπολογισμοί σχετικά με το πόσο καιρό πρόκειται να ζήσετε.


Τι σημαίνει το ποσοστό επιβίωσης;

Η γνώση για τα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να σας δώσει μια γενική ιδέα σχετικά με το πόσο καιρό άλλοι επιζώντες με το ίδιο είδος καρκίνου με εσάς, έχουν ζήσει. Ακόμα, η εμπειρία σας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι μόνο εκτιμήσεις. Πολλοί επιζώντες τα αποδεικνύουν ως λανθασμένα. Οι εκτιμήσεις επιβίωσης είναι βασισμένες στις εμπειρίες των επιζώντων στις μελέτες που γίνονται κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της θεραπείας.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το πώς οι εκτιμήσεις θα εφαρμοστούν για την κατάστασή σας. Η θεραπεία σας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτο πριν από πολλά χρόνια σε μια μελέτη. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν αλλάξει. Μπορεί να υπάρχουν νέες μέθοδοι πραγματοποίησης της ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας.

Η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός συγκεκριμένου είδους καρκίνου αναφέρεται συχνά ως πενταετές ποσοστό επιβίωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιζώντες δεν ζουν περισσότερο από πέντε έτη. Μερικές μελέτες παρατηρούν μόνο τους επιζώντες για αυτό το χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η ανησυχία για επανεμφάνιση του καρκίνου γενικά φθίνει μετά από πέντε έτη.

Τα ποσοστά επιβίωσης δηλώνονται συνήθως ως ποσοστό. Ένας γιατρός ίσως πει, «οι άνθρωποι με αυτό το είδος καρκίνου έχουν γενικά ένα πενταετές ποσοστό επιβίωσης 60 τοις εκατό.» Αυτό σημαίνει ότι 60 από τους 100 ανθρώπους που θεραπεύθηκαν για αυτό το είδος του καρκίνου κατά τη διάρκεια των ερευνητικών μελετών ζούσαν ακόμα μετά από πέντε έτη. Οι επιζώντες καρκίνου ζουν συχνά πολύ περισσότερο από αυτές τις εκτιμήσεις. Κάθε επιζών καρκίνου είναι διαφορετικός. Επιπλέον, δεν είστε απλά μια στατιστική!  


Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος να μιλήσεις με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής;

Δεν υπάρχει καμιά σωστή ή λάθος στιγμή να συζητηθεί η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής με ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής σας. Επειδή όλες οι στατιστικές και πληροφορίες μπορούν να είναι συντριπτικές, ίσως να θελήσετε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή επίσκεψη. Αυτό επιτρέπει σε σας και ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής σας να συζητήσετε τις πληροφορίες.

Πολλοί επιζώντες αρχίζουν να συζητούν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής τους για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής όταν τελειώνουν τη θεραπεία τους και αρχίζουν πλέον να επικεντρώνονται στην ποιότητα ζωής τους μετά από τον καρκίνο.

Αυτός είναι επίσης ένας καλός χρόνος να συζητήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας πώς να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους σας για καθυστερημένες επιδράσεις της θεραπείας. Η βίωση των παρενεργειών από τη θεραπεία του καρκίνου αργότερα στη ζωή σας, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υπολογιζόμενη διάρκεια αλλά και ποιότητα ζωής σας.


Εύρεση της υποστήριξης

Οι αριθμοί υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής είναι μόνο εκτιμήσεις. Δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο καιρό πρόκειται να ζήσετε. Ακόμα, η λήψη αυτών των πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, οργανώστε μια χωριστή επίσκεψη για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας. Αυτό θα επιτρέψει και στους δύο σας να αφιερώσετε αρκετό χρόνο ώστε να συζητήσετε μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή έναν κοινωνικό λειτουργό ώστε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος του καρκίνου. Μερικοί σύμβουλοι ειδικεύονται σε ασθενείς με καρκίνο και τους αγαπημένους τους.

Πολλοί επιζώντες διαπιστώνουν ότι τους βοηθά να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με άλλα άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Εάν αυτό σας ενδιαφέρει, ανακαλύψτε για ομάδες υποστήριξης του καρκίνου στην περιοχή σας.

Λάβετε υπόψη ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει έναν μοναδικό τρόπο να προσφέρει υποστήριξη. Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε αρκετές φορές πριν να αποφασίσετε εάν κάποιος ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας καλύτερα από κάποιους άλλους.

Ένας επιζών μπορεί να αισθανθεί πολύ αναστατωμένος εάν του ειπωθεί ότι δεν υπάρχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης για το είδος καρκίνου του/της. Η ακοή αυτού του τύπου ειδήσεων μπορεί να είναι συντριπτική. Μιλώντας με τους αγαπημένους του, τους έμπιστους φίλους, έναν κοινωνικό λειτουργό ή ένας σύμβουλο βασιζόμενο στην στήριξη μέσω της πίστης, μπορούν να αποτελέσει σημαντική βοήθεια.
 

Υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής: Προτάσεις

Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι βασισμένες στις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο έγγραφο αναλυτικών πληροφοριών. Προορίζονται να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτά που μάθατε και εφαρμόσετε τις πληροφορίες με βάση τις ανάγκες σας.

Αυτές οι πληροφορίες δεν προορίζονται ούτε και θα έπρεπε να ερμηνευθούν σαν να παρέχουν επαγγελματικές, ιατρικές, νομικές και οικονομικές συμβουλές. Πρέπει να συμβουλευθείτε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία για περισσότερες πληροφορίες.

  • Υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στον γιατρό σας σχετικά με την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής. Ακόμα κι αν οι στατιστικές μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση κατά περιόδους να δείχνουν ματαιωτικές, οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης αισθάνονται ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος να μιλήσουν σε εσάς για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής. Μην φοβάστε να ζητήσετε περαιτέρω εξηγήσεις και να συνεχίσετε έως ότου η απάντηση είναι σαφής σε σας.
  1. Οι άνθρωποι που η στατιστική είναι βασισμένη, λαμβάνουν την ίδια θεραπεία που έλαβα και εγώ;
  2. Εάν η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μου είναι 10-20 έτη, αυτό υπονοεί 10-20 έτη χωρίς την επιστροφή καρκίνου;
  3. Εάν ο καρκίνος επιστρέψει, αυτό έχει επιπτώσεις στην υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μου;
  4. Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιστάσεις, όπως άλλες ασθένειες ή καθυστερημένες παρενέργειες της θεραπείας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μου;
  5. Υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω για να αυξήσω την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μου;
  6. Πώς η θεραπεία μου συγκρίνετε με αυτήν που χρησιμοποιείται στη μελέτη;
  7. Μπορούν άλλες συνθήκες υγιεινής να έχουν επιπτώσεις στο ποσοστό επιβίωσής μου;
  8. Υπάρχουν άλλες θεραπείες που να μπορούν να φανούν χρήσιμες;
  9. Ποιοί τύποι υγιών συνηθειών διαβίωσης θα μπορούσαν να με βοηθήσουν;
  • Μάθετε από την εμπειρία των άλλων, τους τρόπους να διαχειρίζεστε τα ποσοστά επιβίωσης.
  • Μιλήστε στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για το πώς να κατανοήσετε τις στατιστικές που χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής σας και τι σημαίνουν για το μέλλον σας.
  • Μιλήστε σε άλλους επιζώντες σχετικά με το πώς διαχειρίστηκαν και κατανόησαν την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής και το τι συζήτησαν στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψής τους.
  •  Μιλήστε σε έναν θεραπευτή εάν η ενασχόληση με την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής, σας κάνει να αισθάνεστε καταθλιπτικά, ανήσυχοι ή και συγκλονισμένοι.

Για να βρείτε τις υπηρεσίες υποστήριξης στην περιοχή σας:

  • Ρωτήστε τον γιατρό σας, για να σας παραπέμψει σε έναν κοινωνικό λειτουργό ειδικό στην ογκολογία.
  • Εξακριβώστε εάν υπάρχουν ομάδες στήριξης καρκίνου που να συναντιούνται στην κλινική ή το νοσοκομείο σας.
  • Ρωτήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για μια παραπομπή σε έναν θεραπευτή που να εργάζεται με άλλους επιζώντες καρκίνου.

Τα περισσότερα κέντρα καρκίνου χρησιμοποιούν τους κοινωνικούς λειτουργούς ογκολογίας που εκπαιδεύονται ειδικά για να εργάζονται με τους επιζώντες του καρκίνου και τις οικογένειές τους. Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα κι αν δεν είστε ασθενής σε ένα κέντρο καρκίνου, ο κοινωνικός λειτουργός ογκολογίας μπορεί να συναντηθεί με σας ή να σας παραπέμψει σε κάποιο άλλο στην κοινότητα.

Είναι σημαντικό να περάσετε από συνέντευξη τον θεραπευτή για να ανακαλύψετε εάν είναι ο σωστός επαγγελματίας για σας. Μιλήστε ανοιχτά με τον θεραπευτή, και κοινοποιήστε τις σκέψεις σας σε εκείνον ως προς το τι επιθυμείτε από την παροχή συμβουλών. Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείτε να ρωτήσετε τον θεραπευτή:

  • Τι υπόβαθρο εκπαίδευσης έχεις;
  • Τι άδεια έχεις;
  • Ποια είναι η εμπειρία σας στην εργασία με ανθρώπους που βιώνουν τον καρκίνο;
  • Τι καταλαβαίνετε σχετικά με τη συναισθηματική αντίδραση σε αυτή την ασθένεια;
  • Η ασφάλειά μου μπορεί να καλύψει το κόστος θεραπείας;
  • Συνεργάζεστε με ανθρώπους που είναι καταθλιπτικοί ή ανήσυχοι;

BeStrong.org.gr - 17.03.14