Μιλώντας στα παιδιά σας για τον καρκίνο
Όπως είναι σημαντικό να εντάξετε την εμπειρία σας στην κοινή ζωή με τον σύντροφό σας εξίσου σημαντικό είναι να μιλήσετε και στα παιδιά γι' αυτό που συμβαίνει.
Αν επιλέξετε να μην μιλήσετε, θυμηθείτε τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει, νιώθουν αντίστοιχα συναισθήματα με εσάς και όταν δεν γνωρίζουν η φαντασία μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα σενάρια και να γεννηθούν μεγαλύτεροι φόβοι.
Μην εξαιρείτε τα παιδιά από την εμπειρία αυτή. Αν τους μιλήσετε με ειλικρίνεια θα νιώσουν πιο ασφαλή, ότι τα υπολογίζετε, ότι δεν είναι κάτι τρομερό που πρέπει να κρύβεται και ότι συμμετέχουν και αυτά.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Βρείτε τον χρόνο και το χώρο για να ενημερώσετε τα παιδιά.
- Η γνώση κάτι τέτοιου βέβαια θα προκαλέσει θλίψη. Επιτρέψτε τους να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα, να εκφραστούν, λύστε τους απορίες σχετικά με το τι είναι αυτή η ασθένεια.
- Δώστε τόσες πληροφορίες όσες χρειάζονται.
- Ανακοινώστε το και αφήστε τους χρόνο να το επεξεργαστούν, ενημερώστε τα ότι ό,τι θελήσουν μπορούν να το ρωτήσουν και να το συζητήσουν μαζί σας.
- Στη συνέχεια μιλήστε μαζί τους για τις θεραπευτικές επιλογές.
- Προετοιμάστε τα παιδιά για τις παρενέργειες στην εμφάνισή σας, στην ενέργειά σας και στη διάθεσή σας.
- Μιλήστε με απλά λόγια.
- Ρωτήστε τα πως νιώθουν.
- Ρωτήστε τα τι έχουν καταλάβει.
- Μην χρησιμοποιείται εκφράσεις όπως «επάρατη νόσος», «κακιά αρρώστια» και μεταφορές που είναι φορτισμένες συναισθηματικά.
- Μην επιβεβαιώνετε ότι όλα θα πάνε καλά αν δεν το ξέρετε και εσείς οι ίδιοι, αφήστε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και μην στερείτε την ελπίδα.
- Μην πιέσετε τα παιδιά να μιλήσουν.
- Μην διαστάσετε να παραδεχτείτε ότι και εσείς φοβάστε.
- Αν δεν είστε σε θέση να το κάνετε όλο αυτό, ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας και από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Παναγιωτοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος