Μίλα με τον άνθρωπό σου για τον καρκίνο
Κάθε ζευγάρι έχει έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνεί και να συνεννοείται.
Παρ’ όλα αυτά είναι δεδομένο ότι η κακή συναισθηματική κατάσταση του ενός μπορεί να επηρεάσει τον άλλον και αντιστρόφως.
Η ανοιχτή και θετική επικοινωνία είναι το ζητούμενο καθώς βοηθάει στην αποδοχή της νόσου, την καλύτερη αντιμετώπισή της αλλά και στην ενσωμάτωσή της στην ιστορία της ζωή σας.
Αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους:
- Δείξτε και μιλήστε για τα συναισθήματά σας και ζητήστε το ίδιο από τον άλλον.
- Μην παίρνετε αποφάσεις μόνοι σας. Συζητήστε τα προβλήματα, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις, επιλέξτε μαζί αυτή που φαίνεται καλύτερη.
- Αξιολογείστε μαζί τις αποφάσεις και τις επιλογές σας χωρίς να αποδίδετε ευθύνες.
- Μην ασκείτε κριτική στις επιλογές του άλλου.
- Θέστε μαζί προτεραιότητες στα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε.
- Μην αποφεύγετε καταστάσεις που απαιτούν από εσάς να δείξετε πως νιώθετε.
- Μιλήστε για θέματα που θεωρείτε δύσκολα (σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αλλαγές στο σώμα σας).
- Μιλήστε για τα συμπτώματά σας και πως νιώθετε για αυτά.
- Μην περιμένετε ο άλλος απλά να καταλάβει αν δεν του έχετε εξηγήσει πως νιώθετε.
- Μιλήστε για το μέλλον και οργανώστε εκκρεμότητες μαζί.
- Συζητήστε για τους νέους ρόλους στην οικογένεια, αναθεωρήστε τις ευθύνες και υποχρεώσεις του καθενός με ευελιξία.
- Συζητήστε για το θάνατο και την αβεβαιότητα που μπορεί να νιώθετε εσείς και ο σύντροφός σας.
- Ακούστε προσεκτικά τον σύντροφό σας και σεβαστείτε τις απόψεις και τα συναισθήματά του.
- Αν προκύπτουν εντάσεις και διαφωνίες, διακόψτε τη συζήτηση και αρχίστε την κάποια άλλη στιγμή πιο κατάλληλη.
Η διατήρηση μίας καλής και θετικής σχέσης είναι δύσκολη αλλά εφόσον επιτευχθεί εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στην οικογένεια και αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Η κατάσταση μπορεί να δυσχεραίνεται αν υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα τα οποία προϋπάρχουν της νόσου.
Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, μην νιώθετε ένοχοι. Τα προβλήματα επικοινωνίας στην οικογένεια είναι πολύ συχνά και όταν προκύπτουν θέματα υγείας, φαίνονται να μεγενθύνονται. Μην απογοητεύεστε, αναζητήστε υποστήριξη και συμβουλές από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είτε ατομικά είτε ως ζεύγος ή οικογένεια.
Ο ειδικός θα σας δείξει ορισμένες δεξιότητες επικοινωνίας που μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες.
Σεξουαλικότητα & καρκίνος
Όταν κάποιος έχει μία ασθένεια που επηρεάζει την ερωτική και σεξουαλική του ζωή, θα ήταν χρήσιμο να συλλογιστεί πώς ήταν η σχέση του πριν από την εμπειρία του/της με τον καρκίνο.
Μία σχέση η οποία δεν είχε πολύ δυνατές βάσεις πριν την διάγνωση του καρκίνου, πιθανότατα να μην μπορεί να σταθεί πολύ καλά μετά τη διάγνωση.
Παρ’όλα αυτά, μερικά ζευγάρια επανεξετάζουν τα συναισθήματά τους και την αγάπη τους για τον σύντροφό τους μέσα από μία κοινή πρόκληση όπως αυτή του καρκίνου.
- Αλλαγή ρόλων: Ο καρκίνος και η θεραπεία του συνήθως αλλάζουν τον ρόλο του ασθενή στην οικογένεια. Για παράδειγμα κάποιος που μόλις έχει χειρουργηθεί δεν έχει την ίδια ενέργεια να συμμετέχει σε δουλειές ή δραστηριότητες του σπιτιού όπως παλαιότερα. Συγγενείς και γείτονες μπορεί να μην διαθέτουν χρόνο για να βοηθήσουν και πολλές φορές αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι δεν σας έχουν ανάγκη ή ότι έχετε χάσει τη θέση σας στον κοινωνικό σας κύκλο. Επίσης, για μερικούς ανθρώπους, το να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως μητέρα, πατέρας ή ως ένας ανεξάρτητος άνθρωπος αποτελεί μέρος της σεξουαλικής τους αυτοεκτίμησης.
- Αλλαγή στόχων: Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας μπορεί να χρειάζεται να περιμένουν λίγο ή ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξουν λόγω του καρκίνου και της θεραπείας του. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι μπορεί να κάνει σχέδια για να εμπλουτίσει την σχέση ή την σεξουαλική τους ζωή και ο καρκίνος σε αυτή την περίοδο της ζωής τους να αποτελεί εμπόδιο. Ίσως σε μία τέτοια περίπτωση το ζευγάρι να χρειάζεται να κάνει λίγη υπομονή ή να συζητήσει τυχόν εναλλακτικές λύσεις.
- Εάν αυτή την περίοδο της ζωής σας δεν είστε σε κάποια σχέση: Είναι πιθανό να μην έχετε κάποιον σύντροφο για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, τους προβληματισμούς σας, τα συναισθήματά σας ή την ερωτική σας ζωή. Μπορείτε όμως να στηριχτείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε. Εάν έχετε σκοπό να ξεκινήσετε μία νέα σχέση, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσετε τι θα πείτε στον νέο σας σύντροφο για τον καρκίνο και πότε. Δεν υπάρχει μία απάντηση που δουλεύει για όλους. Για να αποφασίσετε, θα σας βοηθούσε να σκεφτείτε πόσο ασφαλείς νιώθετε για τη νέα σας σχέση αλλά και πριν ανοιχτείτε να συζητήσετε τυχόν φόβους σας και προβληματισμούς. Αυτό ισχύει και για περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση ή κάποια ουλή στο σώμα που δεν επιθυμείτε ακόμα να αποκαλύψετε.
- Κοινωνικός κύκλος: Μπορεί να δείτε ότι οι σχέσεις σας με τους φίλους σας έχει αλλάξει. Μερικοί φίλοι μπορεί να μην έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την ιδέα του καρκίνου και μπορεί να νιώσετε ότι απομακρύνονται. Πολλές φορές αυτό μπορεί να φανεί σαν απόρριψη και αυτό να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας. Είναι σημαντικό να στηριχτείτε σε φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας ακούσουν. Θα μπορούσατε επίσης μέσω της Παροχής Υπηρεσιών να βρείτε κάποια ομάδα υποστήριξης μέσα από την οποία μπορείτε να γνωρίσετε και άλλους ανθρώπους και να μιλήσετε ανοιχτά για ό,τι σας απασχολεί.
Παναγιωτοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος