Αδέρφια παιδιών με διάγνωση καρκίνου...
Υποστήριξη αδερφών με καρκίνο
Οι ζωές εκείνων των παιδιών που ο αδελφός ή η αδελφή τους έχει καρκίνο, αλλάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Τα συναισθήματά τους για το αδελφάκι τους με τον καρκίνο και για την ιδιαίτερη φροντίδα που λαμβάνει - απολαμβάνει μπορεί να τους γεννά πολλά διαφορετικά συναισθήματα.
Μπορεί να νιώθουν λύπη που είναι άρρωστο. Μικρότερα παιδιά μπορεί ακόμη να νιώθουν πως τα ίδια προκάλεσαν τον καρκίνο. Ή πως μέσα σε όλο αυτό το γεγονός, οι δικές τους ανάγκες αγνοούνται. Όταν ένα παιδί είναι πολύ άρρωστο και νοσηλεύεται, η εστίαση είναι φυσικά σε αυτό το μέλος της οικογένειας.
Ως γονέας, ίσως να μην είστε σε θέση να δίνετε την ίδια προσοχή στα υπόλοιπα παιδιά σας με αυτή που τους δίνατε πριν την εμφάνιση του καρκίνου. Ίσως επίσης να εξαντλείτε τόση από την ενέργεια και την υπομονή σας στη φροντίδα του παιδιού σας που έχει καρκίνο, ώστε να μην απομένει παρά ελάχιστος χρόνος και ενέργεια για να μιλήσετε με τα άλλα παιδιά σας, να παίξετε μαζί τους, να τα βοηθήσετε με τα μαθήματά τους.
Μια τέτοια συμπεριφορά από τη μεριά σας είναι φυσικό να ενοχλεί τα άλλα παιδιά σας, όσον αφορά τη φροντίδα που αυτά λαμβάνουν από εσάς. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως συνέπεια να αλλάξει η συμπεριφορά των άλλων σας παιδιών. Μπορεί να γίνουν μελαγχολικά, να εμφανίσουν πονοκεφάλους ή προβλήματα στις επιδόσεις τους στο σχολείο.
Σχολικοί σύμβουλοι καθώς και υποστηρικτικές ομάδες μπορούν να σας δώσουν μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τέτοιου είδους καταστάσεις. Επιπλέον, ακολουθούν παρακάτω μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα άλλα παιδιά σας:
- Μιλήστε μαζί τους για τα συναισθήματά τους. Μιλήστε μαζί τους για την πιο ειδική φροντίδα που δίνετε στο αδελφάκι τους με καρκίνο. Δώστε τους να καταλάβουν πως το να νιώθουν άσχημα είναι απολύτως φυσιολογικό. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε τι συμβαίνει και γιατί δεν είστε τόσο δίπλα τους, όσο ήσαστε μέχρι πρότινος.
- Μιλήστε τους για τον καρκίνο, τη θεραπεία και τη φροντίδα που όλο αυτό απαιτεί. Οι φόβοι των μικρότερων παιδιών καταλαγιάζουν όταν γνωρίζουν πως δε γίνεται να έχουν προκαλέσει τα ίδια την ασθένεια με όσα εύχονται ή με τα μικρόβια κάποιου κρυολογήματός τους. Η θεραπεία και οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σημαντικό να παρουσιαστούν ως κάτι που βοηθάει την εξολόθρευση του καρκίνου και όχι ως κάποια μορφή τιμωρίας.
- Περάστε χρόνο μαζί τους. Αφιερώστε μερικό από τον χρόνο σας σε δραστηριότητες που ευχαριστούν τα παιδιά σας.
- Eνθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε παιχνίδια έξω στην ύπαιθρο. Φροντίζετε πάντα ώστε να παρατηρείτε και να επαινείτε το ό,τι κάνουν σε αυτές τους τις δραστηριότητες.
- Εμπλέξτε τα στη θεραπεία που ακολουθεί ο αδελφός/αδελφή τους. Επιτρέψτε τους να έρθουν μαζί σας στο νοσοκομείο. Έχοντας τα παρόντα μαζί σας, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά πώς είναι το νοσοκομείο, η κλινική, η θεραπεία.
- Μιλήστε μαζί τους για ερωτήσεις που ίσως τους θέσουν συμμαθητές και φίλοι τους. Βοηθήστε τα να σκεφθούν πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε σε μια τέτοια περίσταση να μη νιώσουν άβολα να μιλήσουν για την κατάσταση που βρίσκεται ο/η αδελφός/ή τους.
- Ζητήστε από άλλα μέλη της οικογένειας και από φίλους να περνάνε χρόνο με τα υπόλοιπα παιδιά σας. Ένας θείος ή μια θεία για παράδειγμα, θα μπορούσαν να παρευρεθούν σε σχολικές εκδηλώσεις ή να παρακολουθήσουν σημαντικούς αγώνες ή παραστάσεις. Ένας γείτονας μπορεί επίσης να τα βοηθήσει με τα μαθήματα του σχολείου ή να πάει μαζί τους μια όμορφη βόλτα.