Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Η επιστροφή του καρκίνου
Τα συναισθήματά σας

Τα συναισθήματά σας μετά την επιστροφή του καρκίνου

 "Η ζωή μου έχει αλλάξει και δεν  μπορώ να μη νιώθω απογοητευμένη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα. Τη μία στιγμή αισθάνομαι ανήσυχη και θυμωμένη. Το επόμενο λεπτό ξεσπάω ξαφνικά στα κλάματα."

Οι άνθρωποι έχουν πολλά διαφορετικά συναισθήματα όταν μαθαίνουν ότι ο καρκίνος έχει επιτρέψει.

Σοκ, θυμός, φόβος και άρνηση είναι κάποια ενδεικτικά. Η νέα διάγνωση τους αναστατώνει εξίσου, εάν όχι και περισσότερο, από την πρώτη. Ανεξάρτητα από την πρώτη σας αντίδραση, το να ξεκινήσετε ξανά θεραπεία μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερες απαιτήσεις.

Θα έχετε καλές και κακές ημέρες. Επομένως, είναι φυσιολογικό να έχετε πολλά, διαφορετικά συναισθήματα.

Κάποια από αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να τα έχετε βιώσει ξανά σε κάποιες άλλες φάσεις της ζωής σας. Όμως τώρα μπορεί να τα αισθάνεστε πιο έντονα. Αν τα είχατε διαχειριστεί στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανό να τα αντιμετωπίσετε και  τώρα.

Αν τα συναισθήματα είναι καινούρια ή είναι τόσο έντονα που δεν είστε σε θέση να τα βγάλετε πέρα στην καθημερινή σας ζωή, τότε ίσως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια. Ίσως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ψυχολόγοι υγείας, ογκολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί υγείας και συντονιστές προγραμμάτων υγείας στο οικείο σας περιβάλλον ή στην ευρύτερη κοινότητα. Αυτοί γνωρίζουν πολλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε τα συναισθήματά σας.


Στρες

"Από τη στιγμή που διαγιγνώσκεσαι ξανά και ξεκινάς πάλι εγχειρήσεις ή/και άλλες σχετικές διαδικασίες, η ζωή σου παύει να είναι φυσιολογική. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου υπάρχει το ερώτημα: "Και τώρα τι; Και μετά τι;" To στρες είναι μία συνήθης αντίδραση στον καρκίνο. Καλείσαι να ασχοληθείς με πλήθος δραστηριοτήτων: τη θεραπεία, την οικογένεια, την εργασία σου, το βιοπορισμό και την καθημερινή επιβίωση.

Μερικές φορές, μπορεί να μην προσέξετε καν το γεγονός πως είστε στρεσαρισμένοι. Ωστόσο, οι φίλοι και η οικογένειά σας μάλλον θα παρατηρήσουν κάποια αλλαγή. Οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι και ξεκούραστοι μπορεί να βοηθήσει.

Συνεπώς, προσπαθήστε να σκεφθείτε κάτι που σας ξεκουράζει και απολαμβάνετε. Κάποιοι άνθρωποι δοκιμάζουν τις βαθιές αναπνοές χαλάρωσης, το άκουσμα φυσικών ήχων ή μουσικής.


Ελπίδα

Απλά συνεχίζω να λέω στον εαυτό μου: ''Πρέπει να ελπίζεις και να έχεις πίστη, γιατί μπορεί να συμβεί οτιδήποτε." Μπορεί να είστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι λόγω της επανεμφάνισης του καρκίνου, ωστόσο έχετε λόγους για να ελπίζετε. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και οι θεραπείες του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματικές.

Έτσι, σήμερα επιβιώνουν από τον καρκίνο περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Σχεδόν 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με ιστορικό καρκίνου ζουν σήμερα. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος έχει γίνει μια ασθένεια που οι γιατροί μπορούν να διαχειριστούν.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να δομήσει αυτή την αίσθηση ελπίδας, προσπαθήστε να:  Προγραμματίσετε τις ημέρες σας όπως συνηθίζατε να κάνετε. Μην περιορίζετε τα πράγματα που απολαμβάνετε απλά επειδή έχετε καρκίνο. Βρείτε τους προσωπικούς σας λόγους για να ελπίζετε.


Ευγνωμοσύνη

"Έχω πολλές άσχημες ημέρες, αλλά δε μιλάω για αυτές. Τις ξεχνάω, σκέφτομαι όλα τα όμορφα πράγματα και έχω πολύ ευχάριστες στιγμές όταν είμαι με τα εγγόνια μου, ή στην εκκλησία ή με τις φίλες μου." Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως "τηλεφώνημα αφύπνισης". Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούν τη σημασία των μικρών πραγμάτων στη ζωή. Επισκέπτονται μέρη όπου δεν είχαν πάει ποτέ πριν.

Ολοκληρώνουν σχέδια που είχαν ξεκινήσει και άφησαν στη μέση. Περνούν περισσότερο χρόνο με τους δικούς τους. Ξαναφτιάχνουν σχέσεις που είχαν διαρρηχτεί. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μπορείτε να βρείτε χαρά στη ζωή σας.    

Κρατήστε σημειώσεις για το ποια είναι τα πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε. Δώστε προσοχή σε πράγματα όπου κάνετε καθημερινά και σας ευχαριστούν. Μπορεί να είναι πολύ απλά, όπως το να πιείτε τον πρωινό σας καφέ, να καθίσετε με το κατοικίδιό σας ή να μιλήσετε με κάποιον φίλο.

Αυτές οι μικρές, καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να σας προσφέρουν άνεση και ευχαρίστηση. Μπορείτε επίσης να κάνετε πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς. Ο καθένας μας έχει ιδιαίτερα πράγματα, μεγάλα και μικρά, που δίνουν νόημα στη ζωή του.

Για εσάς μπορεί να είναι το να επισκεφθείτε έναν κήπο στην πόλη σας, το να προσευχηθείτε σε κάποιο ναό. Ίσως να είναι και το να παίξετε γκολφ ή κάποιο άλλο σπορ με τους φίλους σας. Οτιδήποτε επιλέξετε εμπλουτίστε τη ζωή σας με αυτές τις όμορφες δραστηριότητες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.


Ανησυχία

"Πιάνω τον εαυτό μου να καταπιάνεται με πολλές δουλειές. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθώ τώρα. Και έχω να ασχοληθώ και με όσα ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν αρρωστήσω. Θα προλάβω να πάω στα μαγαζιά πριν κλείσουν; Ο σκύλος έχει φάει; Και τί θα γίνει με την αναφορά που πρέπει να τελειώσω;

Με πιάνει πανικός όταν συνειδητοποιώ όλες τις δουλειές που πρέπει να διεκπεραιώσω." Ο καρκίνος επηρεάζει και το σώμα σας και το μυαλό σας. Πλέον πρέπει να αντιμετωπίσετε πολλά πράγματα. Μπορεί να αισθανθείτε υπερφορτωμένοι. Επιπλέον, ο πόνος και τα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ενδείξεις της ανησυχίας:

  • το να αισθάνεστε πολύ νευρικός και ανήσυχος,
  • το να αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς σας,
  • το να ιδρώνετε,
  • το έχετε δυσκολία στην αναπνοή,
  • τα να νιώθετε έναν κόμπο στο λαιμό ή ένα σφίξιμο στο στομάχι,
  • το να νιώθετε φόβο

"Υπάρχουν δύο οδοί για το πώς θα χειριστούμε μια κατάσταση: η οδός της ανησυχίας και του άγχους και η οδός της ελπίδας."


Φόβος

"Ειλικρινά φοβάμαι για πολλά πράγματα. Για πράγματα που προσπαθώ να μη σκέφτομαι. Είναι σκέψεις που έρχονται και φεύγουν, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που με απασχολεί. Ακόμη και τις καλές ημέρες, υπάρχει ο φόβος στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ποτέ δεν απομακρύνεται πλήρως."

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε φοβισμένοι. Μπορεί να φοβάστε τον πόνο ή άλλες παρενέργειες προκαλούμενες είτε από τον καρκίνο είτε από τη θεραπεία. Μπορεί να φοβάστε τις πιθανές αλλαγές στην εμφάνισή σας ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Μπορεί να φοβάστε για το αν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στη φροντίδα της οικογένειάς σας, στη πληρωμή των λογαριασμών και να κρατήσετε τη δουλειά σας. Μπορεί να φοβάστε μήπως πεθάνετε.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις το φόβο που προκαλεί το άγνωστο. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξέρουν όσα περισσότερα γίνεται για το μέλλον τους. Ρωτήστε τη θεραπευτική σας ομάδα, ώστε να μάθετε λεπτομέρειες για την ασθένεια και τη θεραπεία της. Ο φόβος μπορεί να σας κυριέψει. Σκεφτείτε ότι και άλλοι άνθρωποι νιώθουν έτσι και ότι δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια.


Θλίψη & κατάθλιψη

"Νιώθω λυπημένος λιγότερο χρόνο πλέον. Ένα από τα πράγματα που μου φτιάχνουν τη διάθεση είναι το να περνάω χρόνο με τον 4 ετών εγγονό μου. Δε χορταίνω να τον βλέπω να μεγαλώνει. Κάποιες φορές η σκέψη του και μόνο με χαλαρώνει.'' H θλίψη είναι συνήθης αντίδραση σε οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια. Μπορεί να είστε στενοχωρημένοι επειδή πρέπει να υποβληθείτε ξανά σε θεραπεία. Μπορεί να είστε στενοχωρημένοι επειδή σκέφτεστε ότι η ζωή σας δε θα είναι όπως πριν.  Είναι φυσιολογικό να έχετε άσχημη διάθεση.

Δε χρειάζεται να είστε συνέχεια χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι χρειάζονται την ελευθερία να παραδοθούν στα αισθήματά τους κάποιες φορές. Κάποιοι άλλοι όμως, θεωρούν επιθυμητό το να ψάχνουν τις καλές πλευρές της ζωής ακόμα και σε άσχημες περιστάσεις.

Η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν η θλίψη και η απόγνωση κυριαρχούν στη ζωή. Κάποια από τα συμπτώματα που παρατίθενται παρακάτω είναι φυσιολογικά σε μια στιγμή όπως αυτή της επανεμφάνισης του καρκίνου. Εντούτοις, αν διαρκέσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενημερώστε το γιατρό σας.

Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε οργανικά προβλήματα, Γι' αυτό, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Σημάδια κατάθλιψης:

  • Το να αισθάνεστε αβοήθητος ή χωρίς ελπίδα ή ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα.
  • Το να χάσετε το ενδιαφέρον σας για την οικογένεια, τους φίλους ή για δραστηριότητες που αγαπούσατε.
  • Έλλειψη όρεξης για φαγητό.
  • Το να είστε ευερέθιστος.
  • Αδυναμία να βγάλετε από το μυαλό σας συγκεκριμένες σκέψεις.
  • Το να κλαίτε για μεγάλο διάστημα ή πολλές φορές την ημέρα.
  • Η σκέψη να τραυματίσετε τον εαυτό σας ή να αυτοκτονήσετε.
  • Το να έχετε κρίσεις πανικού.
  • Προβλήματα ύπνου, όπως το να μη μπορείτε να κοιμηθείτε ή να έχετε εφιάλτες ή να κοιμάστε υπερβολικά.

Θυμός

"Δοκίμασε την πίστη μου...αλλά τελικά το αντιμετώπισα. Στην αρχή, ήταν σκληρό το να καταλάβω γιατί ο Θεός το έκανε αυτό σε εμένα." Παράλληλα, μπορεί να αισθάνεστε  θυμωμένοι ή απογοητευμένοι. Είναι φυσιολογικό να αναρωτηθείτε "Γιατί σ' εμένα;". Μπορεί να ξεσπάσετε στην ασθένεια, στους γιατρούς ή στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν είστε θρησκευόμενοι μπορεί να θυμώσετε με τον ίδιο το Θεό. Αν νιώθετε θυμωμένοι, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει λόγος να προσποιήστε ότι όλα είναι εντάξει.
 
Προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί είστε θυμωμένοι. Κάποιες φορές ο θυμός προέρχεται από συναισθήματα που είναι δύσκολο να εκδηλώσετε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φόβο, πανικό, απογοήτευση, ανησυχία και αίσθημα αβοηθησίας. Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τί προκαλεί το θυμό σας.

Είναι όμως υγιές το να το ερευνήσετε. Το να είστε ανοιχτοί και να ασχοληθείτε με το θυμό σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτόν. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο θυμός αποτελεί έναν τύπο ενέργειας. Μπορείτε να εκφράσετε την ενέργεια αυτή μέσω της σωματικής άσκησης, της τέχνης ή ακόμα και χτυπώντας το κρεβάτι με μια κουβέρτα.


Ενοχή

"Είμαι τόσο κουρασμένη συνέχεια. Νιώθω άσχημα που πρέπει να με φροντίζει η μητέρα μου και να αναλαμβάνει να κάνει πράγματα για εμένα, όπως όταν ήμουν μικρή. Βλέπω εκείνη και τον πατέρα μου να καταπιάνονται με πολλά πράγματα και εγώ να μην μπορώ να κάνω τίποτα.

Ξέρω ότι μισούν το γεγονός πως περνάω αυτή τη δοκιμασία. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να αισθάνομαι ένοχη για αυτό στο οποίο υπόκεινται." Είναι φυσιολογικό για κάποιους ανθρώπους να αναρωτιούνται μήπως έκαναν οι ίδιοι κάτι που προκάλεσε την επανεμφάνιση του καρκίνου. Οι άνθρωποι νιώθουν ένοχοι για τους εξής λόγους:

  • Ανησυχούν για το πώς νιώθουν οι φίλοι και η οικογένειά τους.
  • Ζηλεύουν την υγεία άλλων ανθρώπων και ντρέπονται για αυτό.
  • Κατηγορούν τον εαυτό τους για συγκεκριμένες επιλογές ζωής.
  • Αισθάνονται ένοχοι που η πρώτη τους θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική.
  • Σκέφτονται ότι ίσως άργησαν να πάνε στο γιατρό για επανεξέταση ή ότι δεν ακολούθησαν με ακρίβεια τις οδηγίες του γιατρού. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία απέτυχε σε σχέση με εσάς-όχι εσείς σε σχέση με τη θεραπεία. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί ο καρκίνος σε κάποιους επιστρέφει και σε άλλους όχι.
  • Αναλώστε το χρόνο και την ενέργειά σας σε πράγματα που αξίζουν.
  • Αφήστε πίσω τα λάθη που πιστεύετε ότι έχετε κάνει.
  • Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κάποιοι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους που στενοχωρούν αγαπημένα τους πρόσωπα και ανησυχούν μήπως τους γίνουν βάρος. Αν αισθάνεστε έτσι, ίσως σας βοηθούσε το να μάθετε ότι κάποια μέλη της οικογένειας υποστηρίζουν συνήθως πως είναι τιμή τους και προνόμιο το να φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μερικοί το βλέπουν σα μια περίσταση κατά την οποία μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες και να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μέσω αυτής της διαδικασίας παίρνουν τη ζωή πιο σοβαρά και επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους. Αν πιστεύετε πως δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τέτοια θέματα με τα οικεία σας πρόσωπα, τότε μπορείτε να βοηθηθείτε μέσω συμβουλευτικής ή συμμετοχής σε  ομαδικό πρόγραμμα.


Μοναξιά

"Έχω πολλούς ανθρώπους δίπλα μου που νοιάζονται, ωστόσο νιώθω ότι κανείς δε με καταλαβαίνει πραγματικά." Μπορεί να αισθάνεστε μόνοι ακόμα και εάν πολλοί άνθρωποι σας υποστηρίζουν και νοιάζονται για εσάς. Παρακάτω επισημαίνονται κάποια τέτοια αισθήματα:

  • Νιώθετε ότι κανείς δεν κατανοεί τί περνάτε, ακόμη και οι άνθρωποι που σας υποστηρίζουν και νοιάζονται για εσάς.
  • Αισθάνεστε απομακρυσμένοι από την οικογένειά σας και τους φίλους σας ή νιώθετε ότι βιώνουν με οδύνη την πάθησή σας.
  • Συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να λάβετε μέρος σε δραστηριότητες που είχατε στο παρελθόν.

Μολονότι κάποιες ημέρες μπορεί να είναι πιο δύσκολο από άλλες, θυμηθείτε πως δεν είστε μόνοι. Συνεχίστε να κάνετε τα πράγματα που κάνατε και πριν όσο καλύτερα μπορείτε. Αν θέλετε, πείτε στους άλλους πως δε σας αρέσει να είστε μόνοι και καλωσορίστε την επίσκεψή τους.

Το πιθανότερο είναι τα αγαπημένα σας πρόσωπα να βιώνουν τα ίδια αισθήματα μα εσάς. Μπορεί να νιώθουν απομακρυσμένοι από εσάς και μόνοι εάν δεν μπορούν να σας μιλήσουν.


Άρνηση

Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό δε συμβαίνει σε εσάς. Είναι σκληρό το να παραδεχθείτε ότι ο καρκίνος έχει επιστρέψει. Μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο, ώστε να απορροφήσετε καθετί στα πλαίσια της φυσιολογικής ζωής. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστείτε στα νέα.

Αυτό όμως, μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα εάν διαρκέσει περισσότερο από όσο πρέπει. Μπορεί να σας απομακρύνει από τη θεραπεία ή από τη συζήτηση για τις θεραπευτικές επιλογές. Όσο περνάει ο χρόνος, προσπαθήστε να κρατήσετε το μυαλό σας καθαρό. Ακούστε τι σας προτείνουν για την περίθαλψή σας.


Τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Τα συναισθήματά σας θα μεταβληθούν, όπως συνέβαινε πάντα. Αν διαθέτετε κάποια στρατηγική για τη διαχείρισή τους, έχετε κάνει ήδη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε ενήμεροι πως πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί στη θέση σας. Ορισμένοι νιώθουν καλύτερα όταν συμμετέχουν σε κάποια ομάδα υποστήριξης.

Τους βοηθά να μιλούν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης μέσω διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να συνομιλήσετε μέσω chat από το σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύονται θέματα απορρήτου, πριν προχωρήσετε.

Αν οι ομάδες υποστήριξης δε σας απευθύνονται, υπάρχουν ειδικοί που είναι εκπαιδευμένοι στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για τον καρκίνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ογκολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι υγείας ή σύμβουλοι. "Αυτό που χρειάζομαι μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι να μιλάω με έναν ή περισσότερους ανθρώπους που είναι στη θέση μου"

Μπορεί να έχετε ακούσει για τις ομάδες υποστήριξης για καρκινοπαθείς στην πόλη σας. Κάνουν προσωπικές συνεδρίες, τηλεφωνική υποστήριξη ή υποστήριξη μέσω διαδικτύου. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια καινούρια συναίσθηση του τι συμβαίνει, να πάρετε ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσετε την ασθένεια και να καταλάβετε πως δεν είστε μόνοι.

Οι άνθρωποι σε αυτές τις ομάδες μιλάνε για τα συναισθήματά τους και για τις εμπειρίες τους. Δίνουν κάποιες συμβουλές και προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους που τους απασχολούν τα ίδια ζητήματα. Κάποιοι αρέσκονται απλά να πηγαίνουν και να ακούν. Κάποιοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους ομάδες.

Κάποιοι δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το «μοίρασμα». Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε μια τέτοια ομάδα αλλά δεν προσφέρεται στην περιοχή όπου διαμένετε, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε μέσω διαδικτύου. Κάποιοι καρκινοπαθείς ισχυρίζονται ότι τους βοηθά σημαντικά.


Τρόποι για να τα καταφέρετε

Μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε πολλές από τις δραστηριότητές σας, ακόμα κι αν το κάνετε με μεγαλύτερη δυσκολία από ό,τι στο παρελθόν. Ό,τι κι αν κάνετε φροντίστε να δίνετε την ενέργειά σας σε πράγματα που σας αρέσουν. Μη σχεδιάζετε πολλά πράγματα σε μία μέρα.

Επίσης, προσπαθήστε να τα κατανείμετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι τρόποι που βοήθησαν άλλους καρκινοπαθείς να διαχειριστούν την κατάσταση. Όπως μπορείτε να δείτε, μικρά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν.

  • "Έχτισα ένα σπίτι για πουλιά με τον εγγονό μου. Διασκεδάσαμε πολύ και μου άρεσε να τον διδάσκω πώς να χειρίζεται τα εργαλεία."
  • "Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ τη συμπεριφορά των πουλιών. Κάθομαι στην πολυθρόνα μου και τα βλέπω με τα κιάλια μου."
  • "Παρακολουθώ πολλές ταινίες."
  • "Μου αρέσει να τακτοποιώ τα πράγματα στο σπίτι."
  • "Τράβηξα μια φωτογραφία. Δεν αγόρασα καμιά μοντέρνα φωτογραφική-απλά άρχισα να βγάζω φωτογραφίες."
  • "Κάνω μαθήματα ζωγραφικής. Δεν είμαι καλή σε αυτό, αλλά δε με ενδιαφέρει.-αυτό που έχει σημασία είναι ότι το μυαλό μου ξεφεύγει."
  • "Μου αρέσει να φτιάχνω τα νύχια μου."
  • "Άρχισα να πηγαίνω σε μαγαζιά στοκ."
  • "Οι ανιψιές μου με παίρνουν τηλέφωνο και αφήνουν μηνύματα στον τηλεφωνητή. Τα ακούω όταν θέλω να νιώσω καλύτερα."
  • "Κάποιες φορές πηγαίνω στο αεροδρόμιο και παρακολουθώ τα αεροπλάνα. Για κάποιο λόγο, είναι πολύ χαλαρωτικό για εμένα."
  • Ξεκίνα μια νέα καθημερινότητα. Αποδέξου ότι μπορεί να είναι διαφορετική από την προηγούμενη- οι αλλαγές δεν είναι κάτι άσχημο.
  • Μίλα για τα συναισθήματά σου με φίλους, την οικογένειά σου ή με άλλα άτομα του κύκλου σου που εμπιστεύεσαι.
  • Κάνε γυμναστική, yoga κάνε stretching.

"Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που απολαμβάνω, αλλά ξέρω ότι δεν  μπορώ να τα κάνω τόσο καλά και τόση ώρα όση πριν. Αυτό όμως δε με εμποδίζει να προσπαθήσω να τα ολοκληρώσω με εναλλακτικούς τρόπους."


Θέστε στόχους

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αναλώσει πολύ από το χρόνο και την ενέργειά σας. Βοηθά το να ασχολείστε σε καθημερινή βάση με κάτι που αποσπά το μυαλό σας από την ασθένεια. Θέστε κάποιους στόχους όπως:


  • Να κάνετε γυμναστική.
  • Να ολοκληρώσετε ασχολίες που επιθυμείτε.
  • Κάνετε τηλεφωνήματα.
  • Φάτε ένα γεύμα με κάποιον φίλο.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο ή κάνετε ένα παζλ.
  • Ακούστε μουσική ή δείτε μια χαλαρωτική ταινία.

Επίσης, κάποιοι καρκινοπαθείς θέτουν πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Λένε ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα εάν θέτουν στόχους ή περιμένουν κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί να είναι μια επέτειος, τα γενέθλια του παιδιού τους ή του εγγονιού τους, μια αποφοίτηση, ένας γάμος ή διακοπές.

Όμως, εάν θέτετε μακροπρόθεσμους στόχους, να είστε ρεαλιστές ως προς την υλοποίησή τους, για το αν μπορείτε να τους επιτύχετε. Θυμηθείτε επιπλέον ότι είναι καλό να είστε ευέλικτοι. Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τα σχέδιά σας, αν τα επίπεδα ενέργειάς σας πέσουν. Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τους στόχους σας, αν η ασθένεια προκαλέσει νέες προκλήσεις.

Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σας, προσπαθήστε να επενδύσετε το χρόνο σας σε πράγματα που σας αρέσουν. "Ο πατέρας μου και εγώ είμαστε πολύ πιο δεμένοι. Είναι μια τελείως διαφορετική οικογένεια από εκείνη που υπήρχε πριν τη διάγνωση. Έχουμε μάθει να μιλάμε για το πώς αισθανόμαστε, να μιλάμε για το πώς πάνε τα πράγματα και σχετικά με το ποιοι είναι οι φόβοι μας."


BeStrong.org.gr - 26.03.14