Ζωή με Καρκίνο
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Ειδικοί ψυχικής υγείας
Ψυχολόγος

Ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο να βοηθάει ανθρώπους να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά τα συναισθηματικά και άλλα προσωπικά τους προβλήματα.

Αξιολογεί και αντιμετωπίζει συναισθηματικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η διαδικασία της ψυχολογικής θεραπείας περιλαμβάνει κυρίως διάλογο και σκέψη.

Οι ψυχολόγοι κάνουν χρήση διαγνωστικών τεστ και άλλων μεθόδων που βοηθούν στην εξέταση και θεραπεία. Χρησιμοποιούν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας και δεν μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα.

Στην Ελλάδα μετά την απόκτηση πτυχίου ψυχολογίας, βγαίνει η άδεια άσκησης του επαγγέλματος και μπορεί κάποιος να εξασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Όπως συμβαίνει με όλες τις επιστήμες που εξελίσσονται, έτσι και στην ψυχολογία υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορεί να επιλέξει να ειδικευτεί ένας ψυχολόγος. Για όσους ασκούν το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα, νομικά κατοχυρωμένες ειδικότητες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένος έλεγχος στις υπηρεσίες που δύναται να παρέχει ένας ψυχολόγος. Η περαιτέρω εξειδίκευση, εναπόκειται στην επιθυμία του πτυχιούχου. Όταν συζητάμε για εξειδίκευση αναφερόμαστε σε μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης (masters), διδακτορικούς τίτλους ή / και πολυετή σεμινάρια ειδίκευσης, στην έρευνα, στην ψυχοθεραπεία ή σε άλλα πεδία.

Ο ψυχολόγος, πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης π.χ. στην ψυχική υγεία ή την κλινική ψυχολογία. Παρόλα αυτά, ένας ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος, για την οποία μοναδικό προαπαιτούμενο είναι το πτυχίο, έχει το δικαίωμα να ανοίξει το δικό του γραφείο και να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου κατά βούληση, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες έχουν παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα παροχής υπηρεσιών ή τη συμβουλευτική.

Στην Αμερική δεν επιτρέπεται η εξάσκηση του επαγγέλματος εάν δεν έχει στην κατοχή του ο ψυχολόγος, ένα διδακτορικό τίτλο (Ph.D.). Σε κάποιες άλλες χώρες πάλι επιτρέπεται σε αυτούς που κατέχουν τον τίτλο Master (M.Sc.), αλλά υπό την επίβλεψη ενός ειδικού με διδακτορικό τίτλο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις εάν ο ψυχολόγος που σκέφτεσαι να επιλέξεις έχει ολοκληρώσει ένα τουλάχιστον εκτεταμένο κι εντατικό πρόγραμμα πιστοποιημένης εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία. Αυτό μπορεί άλλοτε να αποτελεί μέρος του ακαδημαϊκού του τίτλου, κι άλλοτε να είναι ένα ξεχωριστό μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διδαχτεί κανείς την ψυχοθεραπεία από βιβλία, ή σε μια τάξη. Είναι σίγουρα πιο ασφαλές για σένα να επιλέξεις έναν ψυχοθεραπευτή που έχει περάσει (ή είναι ακόμα) σε εποπτευόμενη εκπαίδευση, και κυρίως έχει δουλέψει εκτεταμένα με τον εαυτό του, έχοντας μεγάλη προσωπική βιωματική εμπειρία από διάφορες σχολές και πλαίσια ψυχοθεραπείας (π.χ. ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία).

Συνήθως οι άνθρωποι που σκέφτονται να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία αναρωτιούνται εάν είναι καλύτερα να επιλέξουν μια γυναίκα ή έναν άνδρα ψυχοθεραπευτή. Θα ήταν ίσως καλύτερα -εφόσον φυσικά το φύλο του ψυχοθεραπευτή είναι θέμα σημαντικό για σένα- να εμπιστευτείς το ένστικτό σου σ’ αυτή σου την επιλογή.

Ίσως τελικά η φύση του ζητήματος που ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις, κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, καθώς και οι προσωπικές σου προτιμήσεις να σε οδηγήσουν στην απόφαση που σου ταιριάζει περισσότερο.

Παρόλο που η ηλικία και το πολιτισμικό πλαίσιο (η κουλτούρα) του ψυχολόγου σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να καθορίσουν την ικανότητά του για ενσυναίσθηση (empathy) και την ικανότητά του να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια και θεραπεία, μπορεί να αποτελούν χαρακτηριστικά που θα επηρεάσουν διαισθητικά την προτίμησή σου και ίσως την τελική σου επιλογή.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε την τελική σας επιλογή, πέρα από τα προαναφερθέντα, με κριτήριο το ποιος επαγγελματίας σας κάνει να νιώθετε διαισθητικά ότι είναι καλύτερος για σας προσωπικά!


BeStrong.org.gr - 17.03.14