Εργασιακό περιβάλλον & καρκίνος
Αν και οι συνάδελφοι και ο εργασιακός χώρος μπορούν να προσφέρουν στήριξη στους υπαλλήλους που εντοπίζονται με καρκίνο, η επιθυμία του ασθενούς για μυστικότητα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή. Εάν κάποιος θέλει ή όχι οι συνάδελφοι του να γνωρίζoυν για τη διάγνωσή του πρέπει να διευκρινιστεί το νωρίτερο δυνατόν. Τους περισσότερους δεν τους απασχολεί εάν οι συνάδελφοί τους ξέρουν και οι θεραπευμένοι από τον καρκίνο προτείνουν ότι η πληροφόρηση των συναδέλφων για τη διάγνωσή τους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική δεδομένου ότι τους δίνει την ευκαιρία να παρέχουν στήριξη. Σχετική έρευνα που έγινε από το «Cancer Council WA» διαπίστωσε ότι:
- 61,7% ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωση τους αμέσως.
- 18,3% ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωση μέσα σε μια εβδομάδα.
- 56,7% ενημέρωσαν πρώτα τους στενούς συνάδελφους και μετά τους υπόλοιπους.
- Το 1/3 προτίμησε να το πει στους στενούς συναδέλφους και εκείνοι μετά να ενημερώσουν τους άλλους.
- Μόνο το 3,3% δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωσή τους.
Για μερικούς ανθρώπους, η είδηση ότι κάποιος συνάδελφος έχει διαγνωστεί με καρκίνο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Κάποιος που έχει περάσει από την δοκιμασία του καρκίνου, είναι σημείο αναφοράς σε έναν που τώρα την περνάει, γιατί μπορεί να διαψεύσει οποιουσδήποτε μύθους. Οι συνάδελφοι ενός προσώπου μπορούν να θελήσουν να ξέρουν περισσότερα για τον καρκίνο του.
Μια προσέγγιση είναι να ενημερωθεί το προσωπικό για τη φύση του καρκίνου, της πρόγνωσης, την πιθανή θεραπεία και διάρκεια, και οποιωνδήποτε παρενεργειών όπως η εξάντληση και η έλλειψη μνήμης. Η ενημέρωση δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ λεπτομερής, μια συνοπτική ενημέρωση είναι αρκετή.
Οι συνοπτικές, εξακριβωμένες πληροφορίες είναι πιθανό να καταστήσουν τους συναδέλφους πιο άνετους γύρω από το ασθενή και μπορεί να τον ενθαρρύνουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διάλυση μύθων που τείνουν να περιβάλουν τον καρκίνο. Οι πιο συχνοί μύθοι γύρω απο τον καρκίνο είναι:
- Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός.
- Ο καρκίνος είναι πάντα θανατηφόρος.
- Μερικοί τραυματισμοί όπως οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τον καρκίνο αργότερα στη ζωή.
- Ένας τραυματισμός στο στήθος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
- Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.
- Οι άνθρωποι είναι καλύτεροι να μην ξέρουν ότι έχουν καρκίνο.
- Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο.
- Η θεραπεία του καρκίνου με χειρουργική επέμβαση είναι η αιτία της εξάπλωσης σε όλο το σώμα.
- Οι άνθρωποι με καρκίνο πεθαίνουν πάντα με πόνο.
- Εάν το pap-test παρουσιάζει ανώμαλα κύτταρα, σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει καρκίνο.
Οι υπάλληλοι που φροντίζουν ήδη κάποιον καρκινοπαθή στο περιβάλλον τους, μπορεί να είναι δύο φορές πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη από τους ίδιους τους ασθενείς συναδέρφους, ειδικότερα μεταξύ των γυναικών.
Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για συναδέλφους να προσφέρουν στήριξη, όπως για παράδειγμα να στηρίξουν τον εργασιακό φόρτο του συναδέρφου τους, κατά το διάστημα της απουσίας του από την εργασία, λόγω άδειας υγείας.
Το όφελος που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι με καρκίνο σε έναν εργασιακό χώρο, από τους εργοδότες τους και τους συνάδελφους, είναι η συναισθηματική υποστήριξη, αλλά και η βοήθεια σχετικά με την εργασία τους.
Πως μπορεί να βοηθήσει ο εργοδότης
- Να παρέχει στο προσωπικό, μέσω ειδικευμένων ανθρώπων, μια συνοπτική περιγραφή για τη φύση του καρκίνου, τη πρόγνωση, τις θεραπείες και τη διάρκεια, τις παρενέργειες, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
- Να ζητήσει από κάποιον, που έχει περάσει από την θεραπεία του καρκίνου, στον εργασιακό χώρο, να είναι σύμβουλος σε έναν πρόσφατα-διαγνωσθέντα υπάλληλο είναι αποτελεσματικό. Το πρόσωπο με τον καρκίνο πρέπει να συμφωνήσει και φυσικά, ένα κατάλληλο πρόσωπο να είναι διαθέσιμο. Οι σύμβουλοι πρέπει να επιλεχτούν προσεκτικά.
- Μπορεί να βοηθήσει με το να προγραμματίσει την εργασία του καθενός ασθενή με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.
- Ενθαρρύνοντας τους να εργάζονται τις ώρες που αισθάνονται περισσότερο ενεργοί.
- Τέλος ο εργοδότης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να διαφοροποιεί τις εργασιακές αρμοδιότητες ή τον όγκο της εργασίας εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού δύσκολο να ξέρει κάποιος, πως ακριβώς η θεραπεία του καρκίνου θα επηρεάσει τον καθένα ξεχωριστά.
Μιχάλης Πατρικαρέας
Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος