Γυναικεία στειρότητα & καρκίνος
Τι είναι η γυναικεία στειρότητα;
Η στειρότητα ορίζεται γενικά ως μη ικανότητα εγκυμοσύνης ή η μη διατήρηση μια εγκυμοσύνης για κάποια χρονική περίοδο. Αυτό θεωρείται συχνά ως μια περίοδος προσπάθειας για περισσότερο από ένα έτος.
Μερικές γυναίκες, επιζούσες του καρκίνου, διαπιστώνουν ότι δεν είναι ικανές να τεκνοποιήσουν λόγω των αποτελεσμάτων της θεραπείας του καρκίνου. Με την αρχική αναγνώριση του κινδύνου της στειρότητας, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα από πριν την θεραπεία ώστε να διαφυλάξετε τη γονιμότητά σας.
Για τις επιζούσες που έχουν ήδη ολοκληρώσει την θεραπεία, υπάρχουν άλλες επιλογές όσον αφορά την δυνατότητα απόκτησης ενός παιδιού.
Ο καρκίνος και η θεραπεία μπορούν μερικές φορές να βάλουν σε κίνδυνο στειρότητας τις επιζούσες του καρκίνου;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες της στειρότητας στις επιζούσες του καρκίνου. Καταρχήν, είναι καλύτερο να συζητηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι με τον θεράπων ιατρό σας προτού αρχίσει η θεραπεία. Εντούτοις, υπάρχουν συχνά επιλογές για τις επιζούσες του καρκίνου που έχουν ήδη βιώσει στειρότητα ως αποτέλεσμα του καρκίνου ή της θεραπείας του.
Οργανώστε μια συνάντηση με τον γυναικολόγο σας ή ένα άλλο μέλος της ιατρικής σας ομάδας για να συζητήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις που αφορούν την γονιμότητα. Ζητήστε μια παραπομπή σε μια κλινική που αφορά την στειρότητα ή έναν ειδικό γονιμότητας για ειδική βοήθεια σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Η πιθανότητα στειρότητας ενδεχομένως να έχει παράλληλα και συναισθηματικές προεκτάσεις. Εάν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, είναι απόλυτα κατανοητό ότι σκεπτόμενοι κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης ή αναστάτωσης. Το παρόν έγγραφο περιγράφει τις φυσικές αιτίες της στειρότητας και των επιλογών για τις επιζούσες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολία στην απόκτηση παιδιών.
Δεν σχολιάζει τα συναισθηματικά αποτελέσματα. Συζητήστε με την ιατρική σας ομάδα, εάν σκέφτεστε ότι η στειρότητα μπορεί να έχει κάποια επίδραση στη συναισθηματική σας ισορροπία. Ζητήστε μια παραπομπή σε έναν εξουσιοδοτημένο ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοιου τύπου ανησυχίες.
Ποιός Ενδέχεται να βρίσκεται σε κίνδυνο στειρότητας;
Μπορεί να υπάρχει ένας πιθανός κίνδυνος στειρότητας στις γυναίκες επιζούσες καρκίνου που έχουν υποστεί :
- Θεραπεία η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στα αναπαραγωγικά όργανα.
- Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, των σαλπιγγικών σωλήνων ή των ωοθηκών.
- Θεραπεία μέσω ακτινοβόλησης που κατευθύνεται σε καρκίνο του υπογάστριου.
Πολλά φάρμακα χημειοθεραπείας προκαλούν επίσης στειρότητα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου και όχι μόνο καρκίνους που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες ή να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι εμμηνορροϊκές περίοδοι σταματούν επειδή οι ωοθήκες εξαντλούνται από ωάρια.
Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, αυτό σημαίνει είτε ότι δεν υπάρχουν ωάρια η ότι τα εναπομείναντα ωάρια δεν είναι πλέον υγιή. Ο πίνακας παρακάτω αναφέρει μερικά από τα φάρμακα χημειοθεραπείας που μπορούν να βλάψουν τις ωοθήκες. Ενδεχομένως να θελήσετε να συζητήσετε αυτόν τον πίνακα με ένα μέλος της ιατρικής σας ομάδας εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποιά φάρμακα λάβατε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.
- Υψηλό ρίσκο: Cyclophosphamide, Cholarambucil, Melphalan, Busulfan,
Nitrogen Mustard, Procarbazine. - Μέτριο ρίσκο: Cisplatin, Adriamycin, Bleomycin, Actinomycin D.
- Χαμηλό ρίσκο: Methotrexate, 5-Fluorouracil.
Ποια είναι μερικά από τα συμπτώματα της στειρότητας;
Μερικές επιζούσες δεν συνειδητοποιούν ότι η γονιμότητα τους έχει επηρεαστεί έως ότου προσπαθήσουν να κάνουν παιδιά και αντιληφθούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα συμπτώματα της στειρότητας. Εντούτοις αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνηγορούν στην ύπαρξη στειρότητας. Ενδεχομένως να είναι συμπτώματα άλλων ιατρικών καταστάσεων. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν:
- Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι ασταθής.
- Έχετε εξάψεις.
- Υπάρχει επώδυνη σεξουαλική επαφή.
- Έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος αλλά δεν έχει επιτευχθεί.
- Είχατε αρκετές αποβολές.
Οι γυναίκες που ξεπέρασαν τον καρκίνο και ξεκίνησαν θεραπεία μετά το πέρας της εφηβείας τους συχνά δεν είχαν έμμηνο κύκλο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη στειρότητας. Η έμμηνος ρύση μιας γυναίκας αναμένεται να επιστρέψει μέσα στους επόμενους έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αν δεν έχει επιστρέψει στο διάστημα ενός έτους, ίσως τότε να υπάρχουν ανησυχίες στειρότητας.
Αν αυτό είναι κάτι που σας απασχολεί, μπορείτε να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με το χρόνο που έχει περάσει από την τελευταία έμμηνο ρύση σας. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι μπορεί να σχετίζεται ή μπορεί και όχι με τη γονιμότητα. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.
Ορισμένες επιζούσες διατηρούν ακόμη υγιή ωάρια και μπορούν εύκολα να συλλάβουν, αν και ενδεχομένως αντιμετωπίσουν επιπλοκές και αποβάλλουν. Αυτό όμως δεν οφείλεται στη θεραπεία του καρκίνου. Παραμένει ωστόσο ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να συζητηθεί με το γυναικολόγο τους. Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να θελήσει να σας κάνει κάποιες εξετάσεις προκειμένου να ανακαλύψει αν αντιμετωπίζετε πρόωρη ή απότομη εμμηνόπαυση.
Προβλήματα γονιμότητας μπορούν να παρουσιαστούν μετά την εμμηνόπαυση ή στα χρόνια λίγο πριν την έναρξή της λόγω της έλλειψης ωαρίων ή της ύπαρξης ωαρίων που δεν είναι υγιή. Η εξέταση Παρακινητικής Ορμόνης Θυλακίου χρησιμοποιείται ώστε να ανακαλύψει αν μια γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση. Αν τα επίπεδα της ΠΟΘ είναι υψηλά, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα ωάρια δότριας ώστε να μπορέσει να γίνει σύλληψη.
Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να εξετάσει τις σάλπιγγες και τη μήτρα σε περίπτωση που δυσλειτουργία σε αυτά τα όργανα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Πρόβλημα στις ωοθήκες μπορεί να προκύψει μετά από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην πύελο ή την κοιλιακή χώρα.
Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για τις επιζούσες του καρκίνου να εξετάσουν το ενδεχόμενο στειρότητας;
Εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα θεραπεία για τον καρκίνο, συζητήστε τους κινδύνους γονιμότητας με έναν ειδικό γονιμότητας προτού αρχίσετε την θεραπεία. Ζητήστε από το γιατρό σας, να σας παραπέμψει το συντομότερο δυνατόν. Εάν έχετε τελειώσει ήδη την θεραπεία, συζητήστε τις ανησυχίες σας που αφορούν την γονιμότητα με την ιατρική σας ομάδα όταν αποφασίσετε ότι επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά.
Είναι καλύτερο να έρθετε σε επαφή με έναν ειδικό γονιμότητας μόλις αρχίσετε τις προσπάθειες απόκτησης ενός παιδιού. Αυτό χρειάζεται διότι μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αριθμός από εναπομείναντα ωάρια. Εάν αυτό ισχύει, θα μπορούσατε να εξαντλήσετε τα ωάρια πριν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε δυσκολίες.
Ακόμα κι αν οι γυναίκες προσπαθούν γενικά να μείνουν έγκυες για ένα έτος πριν επισκεφτούν έναν ειδικό γονιμότητας, ένας επιζών καρκίνου μπορεί να θελήσει να επισκεφτεί έναν ειδικό γονιμότητας πιο σύντομα από αυτό το χρονικό διάστημα.
Ποιες είναι κάποιες συμβουλές για τις επιζούσες που επιθυμούν να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία;
Εάν ενδιαφέρεστε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς η θεραπεία του καρκίνου σας μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητά, συζητήστε το με την ιατρική σας ομάδα. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν ειδικό γονιμότητας που μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να λάβετε την καλύτερες αποφάσεις για την κατάστασή σας. Οι παρακάτω είναι επιλογές γονιμότητας που μπορείτε να συζητήσετε με την ιατρική σας ομάδα:
- Εξωσωματική Γονιμοποίηση (εάν δεν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση).
- Δότες εμβρύου.
- Δότες ωαρίου.
- Αυτό - μεταμόσχευση ωοθηκών (πειραματική).
- Παρένθετη μητρότητα.
- Υιοθεσία.
Συζήτησε με την ιατρική ομάδα, ερωτήματά σου που αφορούν την γονιμότητα.
Μπορεί να βρείτε δύσκολο ή άβολο το να μιλήσετε με την ιατρική σας ομάδα σχετικά με την σεξουαλική σας υγεία. Το θέμα αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά προσωπικό. Εντούτοις, η επικοινωνία με την ιατρική σας ομάδα μπορεί να είναι ο μόνος εφικτός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια. Είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια όσον αφορά την στειρότητα το συντομότερο δυνατόν. Υποβάλετε ερωτήσεις στην ιατρική σας ομάδα πριν ξεκινήσετε την θεραπεία σας όπως για παράδειγμα:
- Αυτή η θεραπεία έχει επιπτώσεις στη γονιμότητά μου;
- Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου με λιγότερες παρενέργειες σχετικά με την γονιμότητα;
- Μπορώ με ασφάλεια να καθυστερήσω την θεραπεία του καρκίνου μου ώστε να υποβληθώ σε μια διαδικασία συντήρησης γονιμότητας;
Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στην ιατρική σας ομάδα μετά το πέρας της θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Είναι ασφαλές για μένα το χρησιμοποιήσω φάρμακα γονιμότητας;
- Είναι η εγκυμοσύνη ασφαλής για μένα;
- Πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένω προτού προσπαθήσω να μείνω έγκυος;
Εάν έχετε ήδη τελειώσει τη θεραπεία του καρκίνου και σκέφτεστε σχετικά με την γονιμότητα για πρώτη φορά, οργανώστε μια συνάντηση με τον ογκολόγο σας. Συζητήστε την προηγούμενη θεραπεία που αφορά τον καρκίνο σας και οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στη γονιμότητά σας. Μπορεί να είναι το γεγονός ότι η γονιμότητά σας δεν έχει επηρεαστεί. Εάν είστε σε κίνδυνο ύπαρξης στειρότητας, ο ογκολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν καλό ειδικό γονιμότητας για τη απαραίτητη βοήθεια.
Βρείτε μια κλινική γονιμότητας
Οι κλινικές γονιμότητας που βρίσκονται στα κύρια καρκινικά κέντρα είναι πιθανότερο να έχουν ειδικούς οι οποίοι έχουν πεπειραμένη εργασία με επιζώντες καρκίνου. Εάν το κέντρο καρκίνου ή το αντικαρκινικό νοσοκομείο δεν έχει κλινική ή ειδικό γονιμότητας, ζητήστε μια παραπομπή σε έναν άλλο ιατρικό οργανισμό για αυτές τις υπηρεσίες.
Οι ερωτήσεις τις οποίες μπορείτε να θέσετε σε έναν ειδικό γονιμότητας περιλαμβάνουν: 1) Έχετε εργασιακή εμπειρία με επιζώντες καρκίνου; 2) Οι συνιστώμενες υπηρεσίες γονιμότητας, καλύπτονται από την ασφάλεια υγείας μου; Εάν όχι, ποιο είναι το κόστος για μένα; 3) Είστε πεπειραμένοι στον συγκεκριμένο τύπο μεθόδου συντήρησης (όπως ωαρίου, ιστό ωοθηκών και το πάγωμα ωαρίου);