Υγιεινή Ζωή
Αποφυγή καπνίσματος
Διακοπή Καπνίσματος
Πριν την διακοπή...

Λίγο πριν την διακοπή του καπνίσματος

Εάν διαβάζοντας το σχετικό άρθρο, "Γιατί να κόψω το κάπνισμα;" βρήκατε έναν δικό σας λόγο για να πάρετε την μεγάλη απόφαση διακοπής της εξάρτησης από τον καπνό, υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που αν τα λάβετε υπ' όψιν σας, θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα, για την μεγάλη αλλαγή της ζωής σας!

Η φάση της προετοιμασίας περιλαμβάνει ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες που θα σας διευκολύνουν να επιτύχετε το στόχο της διακοπής με μεγαλύτερη ευκολία.

Αν λοιπόν, η απόφασή σας να το "κόψετε" είναι δεδομένη, προχωρήστε στις ακόλουθες ενέργειες:


Εμψυχώστε τον εαυτό σας

Είναι γνωστό ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι καταφέρνουν να αποδεσμευτούν από τα δεσμά αυτής της βλαπτικής συνήθειας.

Πολλοί άνθρωποι, ιδίως αν έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να διακόψουν ανεπιτυχώς, πιστεύουν πλέον πως αυτοί δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Αυτό είναι λάθος! Μη θεωρείτε τον εαυτό σας τόσο αδύναμο, ώστε να μην μπορεί να βγει νικητής από την αναμέτρηση με το κάπνισμα. Η δύναμη της θέλησης που κρύβεται μέσα σας είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από τον καταναγκασμό του καπνίσματος.

Όμως, για να είστε πιο αποτελεσματικοί θα πρέπει και οι εκτιμήσεις να είναι ρεαλιστικές και οι επιδεξιότητες σας κατάλληλα αναπτυγμένες. Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια, μπορεί καθ' οδόν να χρειαστεί ν' αλλάξετε τακτική, για να προσαρμόζεστε καλύτερα στα πραγματικά δεδομένα. Μη φοβηθείτε να είστε ευέλικτος.

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας. Μια καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από τον καπνό, σας περιμένει.
 

Προσδιορίστε την ημερομηνία διακοπής

Όπως και στις προσπάθειες αδυνατίσματος, έτσι και στη διακοπή του καπνίσματος πολλές φορές η έναρξη αναβάλλεται για κάποια "επόμενη" εβδομάδα, γενικά και αόριστα. Και η επόμενη εβδομάδα φτάνει, αλλά πάλι η αναβολή παίρνει παράταση κ.ο.κ.

Πολλοί δικαιολογούν μια τέτοια πρακτική με το επιχείρημα ότι ίσως δεν είναι ακόμα ο χρόνος κατάλληλος για να το κόψουν. Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι λανθασμένες και οι σχετικές δικαιολογίες κατά κανόνα αστήρικτες.

Προσπαθήστε να μην αναβάλετε την προσπάθεια διακοπής για αργότερα. Η αναζήτηση του τέλειου χρόνου είναι συνήθως μία εύκολη δικαιολογία για να κοροϊδέψετε τον εαυτό σας και να συνεχίσετε να ταλαιπωρείστε από το κάπνισμα.

  • Ο καλύτερος χρόνος για διακοπή είναι αυτός στον οποίο πήρατε την απόφαση και επιθυμείτε να το κάνετε.
  • Προσδιορίστε μία συγκεκριμένη ημέρα που με τον ερχομό της, δεν θα βάλετε ξανά τσιγάρο στο στόμα. Οι ασαφείς χρόνοι (η επόμενη εβδομάδα, ο μήνας κ.λ.π.) δεν ενδείκνυνται για τέτοιο σκοπό.
  • Γύρω από την ημερομηνία διακοπής οργανώστε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειές σας και ετοιμάστε τους τρόπους αντίδρασης σας στις προκλήσεις για το κάπνισμα.
  • Η ημερομηνία που θα επιλέξετε, δεν θα πρέπει να απέχει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες από τη στιγμή που πήρατε την απόφαση να κόψετε το τσιγάρο. Οι μακροχρόνιες αποστάσεις έχουν αποδειχθεί μη αποδοτικές και γι' αυτό δεν συστήνονται (π.χ. το να αποφασίζετε το χειμώνα ότι θα κόψετε το κάπνισμα κάποια ημέρα το καλοκαίρι, στις διακοπές σας, είναι λάθος).
  • Η ημερομηνία διακοπής θα πρέπει να επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο που να ενισχύει την επίτευξη του στόχου σας. Χρήσιμες μπορούν να σας φανούν οι εξής συμβουλές: Επιλέξετε ημερομηνία που να έχει κάποια συναισθηματική αξία για σας. Τέτοιες ημερομηνίες μπορεί να είναι: Η Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, η ημερομηνία γενεθλίων σας, της γέννησης κάποιου από τα παιδιά σας, του γάμου σας, μιας σημαντικής επετείου για σας (π.χ. ημερομηνία που αποκτήσατε το πτυχίο σας ή την άδεια εργασίας) κ.λ.π.
  • Η διακοπή καπνίσματος απαιτεί να είστε συγκεντρωμένοι (αφοσιωμένοι) σ' αυτό που επιχειρείτε, ώστε να έχετε αρκετές δυνάμεις για να το επιτύχετε. Αποφύγετε, λοιπόν, τις ημέρες που η διάθεσή σας ή κάποιοι εξωτερικοί ερεθισμοί πιθανόν να σας επηρεάσουν και να σας αποσπάσουν την προσοχή από την προσπάθειά σας. Τέτοιες είναι οι ημέρες που:
  1. Έχετε πολύ άγχος εξαιτίας της δουλειάς, των οικονομικών ή των σχέσεών σας με άλλους ανθρώπους.
  2. Αισθάνεστε απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι ή κακοδιάθετοι (π.χ. μετά από χωρισμό από το αγαπημένο σας πρόσωπο, όταν κάποια προσπάθειά σας δεν φαίνεται να αποδίδει ή να εξελίσσεται όπως θα θέλατε κ.λ.π.).
  3. Περιμένετε να συμβεί κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σας (π.χ. εξέλιξη που αφορά την καριέρα σας, όταν πρέπει να δώσετε εξετάσεις, πρέπει να οριστικοποιήσετε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, πριν και κατά τη διάρκεια μίας δικαστικής διαμάχης).
  4. Έχει συμβεί πρόσφατα αρρώστια, θάνατος ή δυστύχημα σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπό σας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιες απ' αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό ερέθισμα για να αναθεωρήσετε τις μέχρι σήμερα πρακτικές σας, στις οποίες μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις σχέσεις σας με το κάπνισμα.

Πολλοί καπνιστές μετά από κάποιο γεγονός που τους "ταρακούνησε", πήραν την απόφαση να διακόψουν και έτσι χάρισαν στον εαυτό τους την ελευθερία από τα δεσμά και τις ανθυγιεινές επιδράσεις του καπνίσματος.

  •  Ορισμένοι καπνιστές διαλέγουν ημέρα που θα έχουν περισσότερη δουλειά να τακτοποιήσουν, όπως π.χ. κάποια Δευτέρα. Έτσι αισθάνονται περισσότερη σιγουριά, αφού θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους άλλου και δεν θα υπάρχει χρόνος να βασανίζουν, πιθανόν, το μυαλό και το σώμα τους με σκέψεις για το κάπνισμα και την έλλειψη του τσιγάρου. (Η πολλή δουλειά, η γεμάτη με εργασιακή απασχόληση ημέρα, όταν δεν δημιουργεί άγχος, δεν αποτελεί αντικίνητρο για την επιλογή της ημερομηνίας διακοπής).
  • Άλλοι καπνιστές, αντιθέτως, θεωρούν ότι γι' αυτούς η καλύτερη επιλογή θα ήταν μία ημέρα στη διάρκεια των διακοπών τους. Όμως, αν οι διακοπές σας απέχουν ακόμα αρκετά, μην περιμένετε να φτάσουν για να σταματήσετε το κάπνισμα. Αν έρχονται σύντομα ή αν μπορείτε να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας, τότε οργανώστε τις κατά τέτοιο τρόπο που να εντάξετε σ' αυτές το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.
  • Τέλος, μία καλή ευκαιρία για να κόψετε το κάπνισμα είναι όταν έχετε αρρωστήσει και δεν μπορείτε να καπνίσετε. Αν, δε, η αρρώστια σας προκαλείτε ή επιδεινώνεται από το κάπνισμα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό κίνητρο για να ενδυναμώσει την απόφασή σας για διακοπή.

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι; Σκεφθείτε, βρείτε την ημέρα σας και γράψτε:

Η ημερομηνία που θα κόψω το κάπνισμα είναι:

................................... / ........................... /.........................................


Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας

Μπορεί το κόψιμο του τσιγάρου να είναι προσωπική σας υπόθεση, αλλά το πόσο εύκολα θα τα καταφέρετε, εξαρτάται και από τη βοήθεια που μπορούν να σας δώσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όλοι όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί σας. Πείτε στην οικογένειά, στους φίλους και τους συνεργάτες σας ότι σκοπεύετε να κόψετε το τσιγάρο. Μην αμελήσετε να μιλήσετε γι' αυτό το θέμα και στα παιδιά σας.

Ζητήστε την κατανόησή τους και τη βοήθειά τους (π.χ. με το να μην σας προσφέρουν τσιγάρο, με το να σας ενθαρρύνουν όταν το έχετε ανάγκη, να σας αποτρέπουν αν τυχόν πάτε να κάνετε το λάθος να βάλετε τσιγάρο στο στόμα κ.λ.π.). Εξ' άλλου το να γνωρίζουν οι γύρω σας ότι προσπαθείτε να κόψετε το τσιγάρο θα τους κάνει πιο υπομονετικούς αν τυχόν είστε πιο νευρικός ή συμπεριφερθείτε λίγο διαφορετικά μετά τη διακοπή.

Ορισμένοι δεν ζητούν βοήθεια, γιατί φοβούνται μην τυχόν στο τέλος δεν τα καταφέρουν και έτσι φανούν στους άλλους "αδύναμοι" ή "ανόητοι". Αυτή είναι μία καθαρά υποκειμενική εκτίμηση και δεν στηρίζεται σ' αντικειμενικά δεδομένα. Είτε τα καταφέρετε, είτε όχι, αυτό εκ των πραγμάτων αφορά μόνο εσάς. Εξ' άλλου αν δεν τα καταφέρετε, ούτε ο πρώτος θα είστε, ούτε ο τελευταίος.

Αν, μάλιστα, ξαναπροσπαθήσετε, τότε όλοι θα εκτιμήσουν την επιμονή σας. Τέλος ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να είναι η ενεργός στήριξη σας από κάποιον γνωστό ή φίλο που έχει περάσει με επιτυχία τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος. Αν έχετε ένα τέτοιο φίλο ή γνωστό και τον εμπιστεύεστε, τότε συζητήστε μαζί του και ζητήστε να σας βοηθήσει. Οι συμβουλές του για το πώς αντιδρούσε στα διάφορα προβλήματα την εποχή που το είχε "κόψει" μπορεί να σας φανούν πολύτιμες.
 

Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν και υλοποιούν τη διακοπή του καπνίσματος μόνοι τους, χωρίς καμιά βοήθεια. Άλλοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι. Από τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έχει φανεί πως όταν ο καπνιστής ζητά βοήθεια από κάποιον ειδικό, αυξάνονται οι πιθανότητες του να τα καταφέρει.

Σκεφθείτε πως αν η βοήθεια από κάποιον ειδικό σας είναι απαραίτητη για να φτιάξετε τη φορολογική σας δήλωση ή για να μάθετε να οδηγείτε, γιατί να μην ισχύει το ίδιο για κάτι τόσο σημαντικό, όσο είναι η απαλλαγή σας από το κάπνισμα;

Μη διστάζετε, λοιπόν, να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών. Τηλεφωνήστε στο 1066 ή στο 210-6401200 και μιλήστε με τους συμβούλους διακοπής καπνίσματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι πιθανότητες να διακόψετε οριστικά το κάπνισμα θα είναι περισσότερες. Εκτός, όμως, από την τηλεφωνική γραμμή διακοπής καπνίσματος, χρήσιμοι μπορούν να σας φανούν ο προσωπικός γιατρός σας και τα ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.

 
Διδαχθείτε από τα λάθη του παρελθόντος

Αν αυτή η προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος δεν είναι η πρώτη που έχετε επιχειρήσει, σκεφθείτε με προσοχή τι ήταν αυτό που τις προηγούμενες σας οδήγησε να ξανανάψετε το τσιγάρο και να ξαναγίνετε καπνιστής.

Οργανώστε τους τρόπους αντίδρασής σας στις καταστάσεις που συνδέονται με το κάπνισμα. Μπορείτε να σημειώσετε σε ένα σημειωματάριο ποιες είναι οι καταστάσεις που κατά τη δική σας γνώμη σας προκαλούν αυξημένη επιθυμία να καπνίσετε και τους τρόπους με τους οποίους σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Ο κάθε καπνιστής αναπτύσσει τις δικές του τακτικές για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η έντονη επιθυμία για κάπνισμα. Για παράδειγμα: Αν κάποιος είναι καλεσμένος σ' ένα τραπέζι όπου υπάρχουν πολλοί καπνιστές και αισθάνεται την τάση να καπνίσει, θεωρεί πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα με το να πίνει τελετουργικά (γουλιά-γουλιά) νερό από το ποτήρι του. Άλλος αποφεύγει επιμελώς το πρώτο διάστημα το φαγητό με φίλους που καπνίζουν.

Σε καταστάσεις έντονου στρες κάποιος εκτιμά ότι τον βοηθά αν κάνει ορισμένες αναπνευστικές ασκήσεις χαλάρωσης, ενώ άλλος βρίσκει αποτελεσματικότερο το να παρακαλέσει κάποιο γνωστό του πρόσωπο να του κάνει ένα ελαφρό μασάζ στον αυχένα και ανάμεσα στους ώμους.

Σκεφθείτε για την κάθε περίσταση που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα, ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη για σας εναλλακτική λύση στο άναμμα του τσιγάρου. Καταγράψτε την στο σημειωματάριο σας. Να θυμάστε, βέβαια, πώς όταν θα έχει περάσει καιρός από τότε που διακόψατε, τέτοιου είδους λύσεις δεν θα είναι πλέον αναγκαίες.
 

Αλλάξτε τα πράγματα γύρω από σας

Μέχρι την ημερομηνία διακοπής, αντί να παραμείνετε αδρανείς, βυθισμένοι στην καπνιστική συνήθειά σας, καλό είναι να υλοποιήσετε μια σειρά από ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν φτάσει η ημέρα της διακοπής.

  • Ελαττώστε, σταδιακά, τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε. Καθώς οι ημέρες περνούν, μεγαλώστε την ώρα που μεσολαβεί μεταξύ δύο τσιγάρων.
  • Σε στιγμές που είχατε συνηθίσει να καπνίζετε, καθυστερήστε να το κάνετε ή μη καπνίζετε καθόλου (π.χ. μετά το φαγητό: μη σηκώνεστε από το τραπέζι, αλλά παραμείνατε εκεί για 15 λεπτά χωρίς να καπνίσετε. Πίνοντας καφέ, περιμένετε λίγη ώρα και μετά καπνίστε. Αν κάθεστε να δείτε μία ταινία στην τηλεόραση, μην ανάβετε τσιγάρο μέχρι το τέλος της. Συμπεριφερθείτε όπως όταν είστε σε αίθουσα κινηματογράφου.
  • Μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά σας ή όταν είστε μαζί με άλλους. Βγείτε στο μπαλκόνι για να καπνίσετε.
  • Όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο κάπνισμα δύο τσιγάρων, αν είναι δυνατόν μην αφήνετε τους άλλους να καπνίζουν στο σπίτι σας παρουσία σας.
  • Σταματήστε να καπνίζετε την ώρα που οδηγείτε. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινή διαδρομή σας. Αν σας εκνευρίσει κάποιος άλλος οδηγός ή η πολλή κίνηση σκεφθείτε ότι αυτό σας κάνει αρκετή ζημιά που δεν χρειάζεται να την μεγαλώσετε καπνίζοντας ένα επιπλέον τσιγάρο. Μην καπνίζετε όταν μέσα στο αμάξι υπάρχουν παιδιά. Αν ταξιδεύετε σε μακρινό ταξίδι, κάντε στάση για να καπνίσετε.
  • Λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία διακοπής, βγάλτε το τασάκι και τον αναπτήρα από το αυτοκίνητό σας. Πλύνετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου για να φύγει η μυρωδιά του καπνού.
  • Αν καπνίζετε κρατώντας το τσιγάρο ανάμεσα στο δείκτη και το μέσο δάκτυλο του δεξιού χεριού σας, αρχίστε να καπνίζετε κρατώντας το τσιγάρο στο αριστερό χέρι σας. Στη συνέχεια προσπαθήστε να καπνίσετε κρατώντας το τσιγάρο ανάμεσα στον παράμεσο και μικρό δάκτυλο.
  • Αλλάξτε την μάρκα των τσιγάρων σας.
  • Μην έχετε στην τσέπη σας τσιγάρα και μη δέχεστε το κέρασμα από άλλους.
  • Ελαττώστε την κατανάλωση του καφέ και των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Αρχίστε να γυμνάζεστε. Περπατήστε, γραφτείτε σ' ένα γυμναστήριο. Παίξτε μπάλα με τους συναδέλφους και φίλους σας.

Ιατρικό ιστορικό

Αν είστε βαρύς καπνιστής, πάσχετε από χρόνια πάθηση, παίρνετε φάρμακα, έχετε κατάθλιψη ή είστε πολύ αγχώδης, τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευθείτε γιατρό προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια για να διακόψετε το κάπνισμα. Η επίσκεψη και συζήτηση με γιατρό είναι απαραίτητη και όταν στην προσπάθεια διακοπής πρόκειται να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική θεραπεία.
 

Η φαρμακευτική βοήθεια για τη διακοπή

Η εξάρτηση των καπνιστών από τη νικοτίνη είναι υπεύθυνη για μία σειρά από προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Όπως και στις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, έτσι και στην περίπτωση της νικοτίνης η έλλειψή της από τον οργανισμό προκαλεί δυσάρεστα φαινόμενα που αναγκάζουν τον καπνιστή να αναζητήσει την απαραίτητη "δόση" του, καπνίζοντας ένα ή περισσότερα τσιγάρα, για να τα εξαφανίσει.

Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα είναι η χορήγηση στον οργανισμό της απαραίτητης δόσης νικοτίνης με τρόπο άλλο από το κάπνισμα. Αυτή η πρακτική ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια με αρχικό κίνητρο να αντιμετωπιστεί η καπνιστική ανάγκη των πληρωμάτων των υποβρυχίων.

Έτσι κατασκευάστηκε η τσίχλα νικοτίνης. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλοι τρόποι χορήγησης της νικοτίνης, όπως με το ειδικό δερματικό αυτοκόλλητο (τσιρότο) ή με ρινικό spray και με ειδική -δίκην τσιγάρου- συσκευή για εισπνοές. Στη χώρα μας έχουν πάρει άδεια και κυκλοφορούν οι τσίχλες νικοτίνης και τα δερματικά αυτοκόλλητα.

Εκτός, όμως, από τα σκευάσματα νικοτίνης, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η υδροχλωρική βουπροπριόνη (zyban). Η παρατήρηση ότι αρκετοί ασθενείς που το έπαιρναν για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη σταμάταγαν το κάπνισμα, οδήγησε στην αλλαγή των ενδείξεων χορήγησής του και πλέον χορηγείται και ως φαρμακευτικό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η βαρενικλίνη (varenicline) αποτελεί ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο προορίζεται ειδικά για την θεραπεία διακοπής του καπνίσματος. Η βαρενικλίνη έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από την έντονη επιθυμία για νικοτίνη και από τα στερητικά συμπτώματα.

Παράλληλα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας της ψυχολογικής εξάρτησης από τη νικοτίνη που δημιουργείται μέσω της τελετουργίας του ανάμματος του τσιγάρου. Η βαρενικλίνη δεν είναι αντικαταθλιπτικό, όπως η βουπροπιόνη και δρα στους υποδοχείς της νικοτίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η λήψη του βοηθά γιατί απαλύνει τα συμπτώματα στέρησης και μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο. Χρησιμοποιώντας είτε νικοτινικά σκευάσματα, είτε την υδροχλωρική βουπροπριόνη αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της διακοπής του καπνίσματος.

Τα καλύτερα αποτελέσματα, όμως έχει αποδώσει ο συνδυασμός των διαφόρων μεθόδων διακοπής καπνίσματος. Η τσίχλα και το αυτοκόλλητο νικοτίνης μπορεί να αγοραστούν χωρίς συνταγή. Η χορήγηση της υδροχλωρικής βουπροπριόνης απαιτεί συνταγή ιατρού.

 
Ελέγξτε την ετοιμότητά σας να διακόψετε

  • Καταλαβαίνω ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό και ξέρω την εξάρτηση μου απ' αυτή.
  • Ξέρω το πότε, σε ποιους χώρους και με την ευκαιρία ποιών περιπτώσεων και καταστάσεων έχω επιθυμία να καπνίσω.
  • Έχω αποκτήσει καλύτερο έλεγχο στην επιθυμία μου να καπνίσω.
  • Αντιλαμβάνομαι και συνειδητοποιώ το αβάσιμο των αναβολών και το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσω τώρα.
  • Έχω αξιολογήσει τις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρές μου να διακόψω και έβγαλα τα κατάλληλα συμπεράσματα.
  • Έχω δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα με βοηθήσει όταν κόψω το τσιγάρο.
  • Συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, έλυσα τις γενικότερες και ειδικότερες απορίες που είχα.
  • Γνωρίζω τ' απαραίτητα στοιχεία για τη φαρμακευτική αγωγή που μπορώ να χρησιμοποιήσω.

Η ημερομηνία που θα κόψω το τσιγάρο είναι η:

................................... / ........................... /.........................................


BeStrong.org.gr - 28.03.14