Γενικές πληροφορίες για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας για τον καρκίνο
Η απόφαση για το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία.
Στην ουσία ξεκινά από τη στιγμή που ορισμένα συμπτώματα ή σημεία προκαλούν την υποψία ότι υπάρχει καρκίνος και προχωρεί μέσω της διαγνωστικής διαδικασίας.
Μόλις γίνει η διάγνωση, έπειτα από θετική βιοψία, θα ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες όπως για παράδειγμα το στάδιο και η βιολογία της νόσου.
Μια καλή συζήτηση του ασθενούς με τον ιατρό είναι πολύτιμη για τη λήψη της τελικής απόφασης.
Ο ιατρός πρέπει να μπορεί να εξηγήσει τη διαδικασία της σταδιοποίησης, τις εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους, καθώς και όλες τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους.
Το είδος της θεραπευτικής αγωγής που τελικά θα επιλεγεί εξαρτάται και
από διάφορους ατομικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, άλλα προβλήματα
ιατρικής φύσεως (που ίσως καταστήσουν επικίνδυνη τη χειρουργική
επέμβαση) και ιδιαίτερα την πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών από τη μία ή
την άλλη θεραπευτική αγωγή.
Επιπλέον, πρέπει να έχει υπόψη του εναλλακτικές μορφές θεραπείας και να προτείνει λύσεις αν ο καρκίνος δεν ανταποκριθεί στην αρχική θεραπευτική αγωγή ή προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Μολαταύτα, ίσως ο ασθενής νιώθει ανασφαλής με τις θεραπευτικές δυνατότητες που του παρέχονται και αναζητήσει και κάποιον άλλον ειδικό ιατρό για να του παρουσιάσει τα δεδομένα και να ζητήσει τη γνώμη του.
Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ο δεύτερος αυτός ειδικός, να συσταθεί από τον ίδιο τον θεράποντα ιατρό, αν κάτι τέτοιο του ζητηθεί. Το αίτημα του ασθενούς είναι απόλυτα εύλογο, αποδεκτό και συνηθισμένο και δεν παύει να είναι αναφαίρετο του δικαίωμα.
Ο θεράπων ιατρός θα οφείλει να ετοιμάσει πρόθυμα το φάκελο του ασθενούς, που θα περιλαμβάνει διαφάνειες, ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις και να τον παραχωρήσει στη διάθεση οποιουδήποτε ιατρού θα κληθεί να δώσει μια δεύτερη γνώμη.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να μην καθυστερήσει η έναρξη της θεραπευτικής αγωγής. Τέλος, ο ασθενής δεν πρέπει να σκεφτεί ότι ο ιατρός του θα προσβληθεί.
Η αναζήτηση μίας δεύτερης γνώμης από ιατρό είναι κάτι το συνηθισμένο και εύλογο από τη μεριά του ασθενούς και όπως είπαμε, δεν παύει να είναι αναφαίρετο του δικαίωμα, κάτι το οποίο γνωρίζει και σέβεται ο θεράπων ιατρός του.