Ζωή με Καρκίνο
Ειδικές κατηγορίες ασθενών
Παιδί & Καρκίνος
Φροντίδα & υποστήριξη
Άλλα θέματα υγείας

Άλλα θέματα υγείας σε παιδιά με καρκίνο

Ανοσοποίηση

Τα περισσότερα εμβόλια, και κυρίως τα ιικά εμβόλια, δεν πρέπει να γίνονται σε παιδιά που λαμβάνουν αντικαρκινική θεραπεία, παρ’ όλο που ορισμένοι γιατροί συστήνουν το εμβόλιο κατά της chickenpox, τόσο για τα παιδιά με καρκίνο, όσο και για τα αδέλφια τους.

Μερικές ανοσοποιήσεις ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες επειδή η χημειοθεραπεία μειώνει την ικανότητα του σώματος να αυτοπροστατευθεί, όταν του χορηγούνται αυτά τα εμβόλια. Επιπλέον, αδελφοί και αδελφές δεν θα πρέπει να κάνουν το live polio εμβόλιο, ενόσω το αδερφάκι τους λαμβάνει αντικαρκινική θεραπεία.

Καλό είναι να συζητήσετε αυτά τα θέματα ενδελεχώς τόσο με τον ογκολόγο του παιδιού σας, όσο και με τους παροχείς φροντίδας α’ επιπέδου(π.χ. ο παιδίατρος, ο οικογενειακός γιατρός και λοιποί).

Εμβόλια τα οποία δεν είναι ενεργά (live), πιθανώς να μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε ένα παιδί που υπόκειται σε αντικαρκινική θεραπεία, συμπεριλαμβάνοντας ανοσοποιήσεις κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου. Δόσεις αντιγριπικού εμβολίου επίσης είναι ανεκτές, αλλά προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ανοσοποίηση, συμβουλευτείτε τον ιατρό του παιδιού σας.
 
 
Αιμορραγία

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος τα οποία βοηθούν στην πήξη του. Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων ενδέχεται να προκαλεί στο παιδί σας περισσότερες αιμορραγίες από αυτές που είχε συνήθως. Αν λοιπόν έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, είναι σώφρων να αποφεύγονται δραστηριότητες που ενέχουν πιθανότητες σύγκρουσης, όπως είναι το ποδόσφαιρο, η χρήση skateboard κλπ.. Εάν υπάρξει αιμορραγία, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα παρακάτω:

  • Ασκείστε πίεση ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία- κρατήστε σταθερά πάνω στην πληγή ένα κομμάτι ύφασμα, ένα χαρτομάντηλο, και θα δείτε την αιμορραγία να μειώνεται σημαντικά ή να σταματά.
  • Όσον αφορά σε ρινικές αιμορραγίες, κρατήστε το παιδί σας καθισμένο και όχι ξαπλωμένο. Πιέστε πάνω από το κόκαλο της μύτης για 5 λεπτά. Η πίεση πρέπει να είναι εξίσου ισχυρή και από τις δύο πλευρές της μύτης για να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί, καλέστε αμέσως το γιατρό.

Μεταγγίσεις

Παιδιά με καρκίνο ίσως χρειαστεί να λάβουν αίμα, είτε συστατικά του (όπως ερυθρά αιμοσφαίρια). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μετάγγιση. Μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων γίνεται συνήθως σε περίπτωση αναιμίας. Πρόκειται για εκείνη την κατάσταση στην οποία το αίμα δε διαθέτει από μόνο του αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμογλοβίνη.

Μετάγγιση αιμοπεταλίων γίνεται αν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι χαμηλός. Μεταγγίσεις λευκοκυττάρων συνήθως δεν γίνονται όταν ο αριθμός του είναι μικρός. Ωστόσο ο γιατρός ενδέχεται να σκεφθεί και την προοπτική μετάγγισης λευκοκυττάρων, όταν παιδί με χαμηλή συγκέντρωση λευκοκυττάρων έχει σοβαρή μόλυνση η οποία δεν υποχωρεί παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών.


BeStrong.org.gr - 24.03.14