Ζωή με Καρκίνο
Ποιότητα ζωής
Φυσική αποκατάσταση

Φυσική αποκατάσταση

Τι είναι φυσική αποκατάσταση;

Φυσική αποκατάσταση είναι εκείνη η φυσική διαδικασία της ανάκτησης της υγείας και της προσαρμογής του οργανισμού, σε οποιεσδήποτε οργανικές ή σωματικές αλλαγές έχετε από τις επιπτώσεις των θεραπειών.

Ο καρκίνος και η θεραπεία του έχει μεγαλύτερες επιπλοκές σε κάποιους επιζώντες σε σχέση με κάποιους άλλους. Κάποιοι μπορεί μόνοι τους χωρίς βοήθεια, να επανήρθαν στην καθημερινότητα ανακτώντας τις δυνάμεις μόνοι τους.

Όμως κάποιοι άλλοι να μην μπορούν να προσαρμοστούν, εύκολα λόγω των αλλαγών που τους επέφερε ο καρκίνος και έτσι χρειάζονται την βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.


Ποιοι χρειάζομαι φυσική αποκατάσταση;

Κάποιοι επιζώντες του καρκίνου μετά το τέλος της θεραπείας, λόγω των σωματικών αλλαγών που έχουν υποστεί, μπορεί να χρειαστεί να μάθουν το πώς θα ζήσουν με τα καινούργια δεδομένα. Μπορεί να χρειαστεί να βρουν νέους τρόπους να κάνουν κάποια πράγματα ή και να αλλάξουν πράγματα της καθημερινότητάς τους. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα έχουν και συναισθηματικές συνέπειες.

Η συνεργασία με έναν θεράποντα στη φυσική αποκατάσταση (Φυσίατρος) συστήνεται συνήθως για τους επιζώντες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό (πόδι ή  βραχίονας) και έχουν αντικαταστήσει το μέλος με τεχνητό ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή φυσική αλλαγή που παρεμποδίζει την κινητικότητα ή τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν φυσικά.

Εάν αισθάνεστε ότι οι επιπτώσεις του καρκίνου παρεμποδίζουν σοβαρά τη ζωή σας, μπορείτε να ρωτήσετε ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής σας, εάν θα ωφελούσαστε από τη βοήθεια ενός φυσίατρου.


Τι είναι o Φυσίατρος;

Ο Φυσίατρος ή ιατρός Φ.Ι. & Αποκατάστασης. συντονίζει και κινητοποιεί την πολυδιάστατη ομάδα που αποτελείται από: κινησιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νευροφυσιολόγο, ορθωτίστα, διαιτολόγο, βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτή, αποκλειστικό νοσοκόμο, τραυματιοφορέα, κ.α.), ψυχοκινητικό εκπαιδευτή. Εργάζεται σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες (νευρολόγο, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, Ω.Ρ.Λ., κ.α.) και το γενικό ιατρό.

Τα θεραπευτικά μέσα είναι: η κινησιοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η επανεκπαίδευση του περινέου, τα ορθωτικά, η λογοθεραπεία και η επανεκπαίδευση των διαταραχών κατάποσης. Επίσης ο Φυσίατρος ασχολείται με την συνολική υγεία του ασθενούς προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας με φαρμακευτική αγωγή τις επιπλοκές της νόσου ή της μακροχρόνιας παραμονής στο κρεβάτι και ελέγχοντας καθημερινά οποιοδήποτε πρόβλημα του ασθενούς (υγείας ή ψυχολογίας).


Τι είναι η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση;

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση είναι μια κύρια και αυτόνομη ιατρική ειδικότητα, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται σε άλλες χώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω των επιζώντων στρατιωτών με βαριές αναπηρίες οι οποίοι έπρεπε να επανενταχθούν στην κοινωνία. Στην Αμερική αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μέσα από την εμπειρία της άσκησής της, φάνηκε η ανάγκη ανάπτυξής της και της κατοχύρωσής της σαν μια κύρια και απαραίτητη ιατρική ειδικότητα, έτσι ώστε πλέον να ασκείται στα περισσότερα κράτη του κόσμου και συνεχώς εξελίσσεται μέσα από την ιατρική έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η φύση της ειδικότητας και της φιλοσοφία της είναι μια ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου σαν μια ψυχοσωματική κοινωνική οντότητα γι’ αυτό πέρα από τα στοιχεία της τρέχουσας ιατρικής ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής του αρρώστου και πέρα από την άμεση παροχή ιατρικών υπηρεσιών προσπαθεί να του δώσει τα μέσα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης στα πλαίσια της κοινωνίας, έστω και αν πρόκειται για βαριάς μορφής αναπηρία. Καθιστά το άτομο υπεύθυνο και το εντάσσει σαν μέλος στην θεραπευτική ομάδα, προσαρμοζόμενη η θεραπεία στο άτομο και όχι το αντίστροφο.


Ποιοι οι στόχοι της φυσικής αποκατάστασης στον καρκίνο;

Οι στόχοι της αποκατάστασης στον καρκίνο μπορούν να διαχωριστούν ανάλογα με το στάδιο, την εξέλιξη, την πρόγνωση και τη γενική κατάσταση του ατόμου σε:

  • Προληπτικοί όταν οι επιπλοκές της κακοήθειας ή της θεραπείας μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν με τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπεία πχ συγκάψεις (παραμορφώσεις) και έλκη κατακλίσεως(πληγές).
  • Τονωτικοί όταν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσχέρειες κίνησης με τις κατάλληλες θεραπείες και να ελαχιστοποιήσουμε κάθε υπολειμματική ανεπάρκεια.
  • Υποστηρικτικοί όταν οι καθημερινές θεραπείες βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και διατηρούν την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών και επιτρέπουν να παραμένει το ηθικό ψηλά και να υπάρχει αίσθηση αυτοεκτίμησης παρά την εξέλιξη της νόσου.
  • Ανακουφιστικοί όταν προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες της ελλιπούς διατροφής, τις επιπλοκές του κλινοστατισμού (της παραμονής στο κρεβάτι),αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα εντέρου και ούρησης και αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές της νόσου ή της θεραπείας (πχ λεμφοίδημα).

Πως μπορεί να βοηθήσει έναν επιζώντα η φυσική αποκατάσταση;


Ο τύπος της αποκατάστασης που πρέπει να κάνετε θα εξαρτηθεί από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Μπορεί να πρέπει να μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε τους μυς σας πάλι. Μπορεί να πρέπει να μάθετε πώς να κινηθείτε γύρω από το σπίτι σας ή να αυξήσετε την ενέργειά σας έτσι μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία. Μπορεί να έχετε το πρόβλημα επικοινωνώντας με τους ανθρώπους λόγω των φυσικών αλλαγών στο πρόσωπο, το στόμα ή το λαιμό σας. Υπάρχουν θεράποντες που ειδικεύονται σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές.

  • Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις φυσικές αλλαγές στο σώμα σας με το να σας διδάξει τις ασκήσεις και τις σωματικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν να ρυθμίσουν τους μυς σας και να αποκαταστήσουν τη δύναμη και τη μετακίνηση.
  • Ένας εργοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να μάθετε να διαχειρίζεται τις καθημερινές δραστηριότητές σας και να ενσωματώσετε οποιεσδήποτε φυσικές αλλαγές που προκαλούνται από τον καρκίνο στη ζωή σας, στο σπίτι και την εργασία.
  • Ένας λογοθεραπευτής θα σας βοηθήσει εάν έχετε δυσκολία στην ομιλία ή στην  κατάποση μετά από τη θεραπεία σας.

Κάθε φάση στην ιδιαίτερη περίπτωση του καρκίνου απαιτεί συχνές επανεκτιμήσεις και επαναπροσαρμογές του προγράμματος σύμφωνα με την αύξηση των προβλημάτων και των αναγκών του ασθενούς. Οι αρχικές προσπάθειες μπορεί να στοχεύουν στην βάδιση και την αυτοεξυπηρέτηση του ασθενούς, ενώ αργότερα να προσανατολιστούν στην εκπαίδευση μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο, μεταφορών από το κρεβάτι στο αμαξίδιο και από το αμαξίδιο στην καρέκλα και υποβοηθούμενη με ειδικά εργαλεία αυτοεξυπηρέτηση. Η σωστή ενημέρωση και η ένταξη της οικογένειας στην αποκατάσταση είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο της όλης προσπάθειας.


BeStrong.org.gr - 15.03.14