Άλλες πηγές βοήθειας για ασθενείς με καρκίνο
ΕΚΑΒ - Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (166)
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ομιλία και υπάρχει περίπτωση ανάγκης για να καλεστεί το 166, για παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας μπορείτε να στείλετε μήνυμα (SMS) στο 166 μέσω κινητού. Στο μήνυμα θα πρέπει να γράψετε τα εξής:
- Το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΜΟ σας.
- Γράφετε το ΤΗΛΕΦΩΝΟ σας και την ΑΚΡΙΒΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ σας.
- Τέλος γράφετε τι ΠΡΟΒΛΗΜΑ αντιμετωπίζετε.
ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 166 και το ΕΚΑΒ θα λάβει το μήνυμά σας και θα ανταποκριθεί.
ΔΗΜΟΙ
Σήμερα αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες από τις οποίες εκπονούνται κάποια προγράμματα κοινωνικής μέριμνας για τους δημότες. Πρέπει λοιπόν ο/ η κάθε ενδιαφερόμενος / ενδιαφερόμενη να απευθυνθεί στον δήμο και να διερευνήσει αν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία καθώς και τι άλλα προγράμματα υπάρχουν. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια προγράμματα που εφαρμόζονται σε κάποιους δήμους και για τους ασθενείς με καρκίνο:
- Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας.
- Γραφεία στήριξης νέων και προώθησης στην απασχόληση.
- Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων) ή αλλιώς Λέσχες Φιλίας.
- Προγράμματα για αστέγους.
- Επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
- Κοινωνικό Παντοπωλείο (μόνο σε Αθήνα και Πειραιά) ή αποθήκες τροφίμων.
- Έκπτωση στα Δημοτικά Τέλη (όχι σε όλους τους Δήμους).
Απευθυνθείτε στους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Δήμου σας ή ελλείψει αυτών στον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου που ανήκετε.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικότερα οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των νοσοκομείων βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν, όχι μόνο ενημερωτικά για επιδόματα και παροχές αλλά και για να υποστηρίξουν εσάς και την οικογένειά σας και να κάνουν όποτε χρειάζεται σχετική διασύνδεση με υπηρεσίες και φορείς εκτός νοσοκομείου. Σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κάποια νοσοκομεία έχουν θεσπίσει την ύπαρξη ενός κονδυλίου που δίνεται σε άτομα οικονομικά αδύναμα (βιβλιάριο απορίας) μετά την νοσηλεία τους και με παρέμβαση της κοινωνικής υπηρεσίας. Η περίπτωση αυτή δεν ισχύει για όλα τα νοσοκομεία. Απευθυνθείτε στις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και μάθετε περισσότερα.
Ο.Α.Ε.Δ. - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Στα κατά τόπους γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. και ιδιαίτερα στους εργασιακούς συμβούλους του Ο.Α.Ε.Δ. μπορούν να απευθύνονται οι άνεργοι για εύρεση εργασίας, για ενημέρωση για διάφορα προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν καθώς και για επιδόματα που δικαιούνται ως άνεργοι. Επίσης οι ασθενείς με καρκίνο και ποσοστό αναπηρίας (ή αφού βγάλουν μέσω ΟΑΕΔ -και με παραπομπή στο ΙΚΑ - ποσοστό αναπηρίας) απευθύνονται στους ειδικούς συμβούλους για ΑΜΕΑ (άτομα με αναπηρία) για να ενταχθούν σε προγράμματα που εγκρίνονται ανά έτος ειδικά για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για τα άτομα με 67% αναπηρία, περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης τετραετούς διάρκειας.
- Πρόγραμμα μερικής απασχόλησης τετραετούς διάρκειας.
- Πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας εάν είστε άνεργος/ άνεργη και ζητήστε να μιλήσετε με τον εργασιακό σύμβουλο που ασχολείται με τα άτομα με αναπηρίες.
Γ.Σ.Ε.Ε. - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ»
Στην τηλεφωνική γραμμή 1966 μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι από τις 8:00 π.μ. έως
τις 7:00 μ.μ. να πάρουν ακριβείς πληροφορίες για τις συμβάσεις εργασίας τους, το
ωράριο, το μισθό και των αποζημιώσεων που δικαιούνται βάση των συλλογικών
συμβάσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στεγάζεται στην Αθήνα, Βούλγαρη 1 και Πειραιώς.
Ε.Κ.Α.Κ.Β. - ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Στην τηλεφωνική γραμμή 197 για Αττική (εκτός Αττικής χρειάζεται και το 210 πριν πληκτρολογήσετε το 197) μπορούν να τηλεφωνούν τα άτομα που χρειάζονται άμεσα ψυχολογική στήριξη καθώς η υπηρεσία λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Απαντούν Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι, ειδικοί στο να ακούσουν το πρόβλημα και τον προβληματισμό του καθενός και να τον / την κατευθύνουν στις κατάλληλες υπηρεσίες. Τα συγκεκριμένα κέντρα υπάρχουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρεμβαίνουν σε επείγουσες περιπτώσεις στον τόπο κατοικίας του/ της εξυπηρετούμενου/ εξυπηρετούμενης μόνο όταν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη.