Υγιεινή Ζωή
Φυσική κατάσταση
Άσκηση & φυσικές δραστηριότητες
Ποια τα είδη προπόνησης;
Προπόνηση δύναμης
Όργανα προπόνησης δύναμης

Όργανα προπόνησης δύναμης

Τα διαφορετικά ελευθέρα όργανα και μηχανήματα δύναμης, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στην επιλογή των ασκήσεων που θα χρησιμοποιήσετε. Ασκήσεις από πιέσεις πάγκου για το στήθος έως κάμψεις δικεφάλων και από κοιλιακούς έως καθίσματα με μπάρα.

Η λειτουργία των μηχανημάτων δύναμης βασίζεται ως επί το πλείστον στις τροχαλίες και τα συρματόσκοινα. Υπάρχουν μηχανήματα δύναμης, με τροχαλίες που γυμνάζουν κάποιες συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και έχουν έναν σταθμό.

Άλλα όμως μηχανήματα γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες, τα οποία ονομάζονται πολυμηχανήματα και έχουν πολλούς σταθμούς. Η ύπαρξη πολλών σταθμών εξυπηρετεί ώστε την ιδία χρονική στιγμή να μπορούν να αθλούνται παραπάνω από ένα άτομο σε αντίθεση με τα μηχανήματα που έχουν ένα σταθμό.

Στα ελευθέρα όργανα συμπεριλαμβάνονται τα ελευθέρα βάρη, πάγκοι κοιλιακών, όργανα για κοιλιακούς, αλτήρες, μπάρες, λάστιχα κ.α. Τα μηχανήματα - πλατφόρμες δόνησης, είναι σχετικά μια καινούρια τάση ειδικότερα για την Ελλάδα που γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Η φιλοσοφία τους είναι η καθολική εκγύμναση του μυϊκού και όχι μόνο συστήματος, από τις δονήσεις που προκαλούνται από το μηχάνημα μέσω μια ειδικής πλατφόρμας δονήσεων και σε σύντομο χρόνο.


Αλτήρες

Ο αλτήρας είναι μια κοντή μπάρα με κιλά εκατέρωθεν αυτής και χρησιμοποιείτε ανά ζευγάρια συνήθως για την εκτέλεση των ασκήσεων. Τα κιλά έχουν την μορφή δίσκων που άλλοτε είναι μόνιμα-σταθερά και άλλες φορές είναι μεταβλητά, αφού δίνεται η δυνατότητα πρόσθεσης ή αφαίρεσης αυτών.

Οι αλτήρες με τα μεταβλητά βάρη, ασφαλίζουν με ένα ειδικό πώμα-κλιπ για την αποφυγή ατυχημάτων και συνεπώς τραυματισμών. Υπό αυτήν την έννοια οι αλτήρες είναι μια μικρογραφία των μπαρών και έχουν μήκος συνήθως 25 με 38 εκατοστά.

Οι αλτήρες είναι ένα κομμάτι του εξοπλισμού παρόμοιος με τις μπάρες και είναι ένα είδος ελεύθερων βαρών. Οι αλτήρες χρησιμοποιούνται για να γυμνάσουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, προσθέτοντας στην προπόνηση την λεπτομέρεια που χρειάζεστε για να κάνετε την διάφορα.

Οι ασκήσεις των αλτήρων εκτελούνται με ένα αλτήρα στο κάθε χέρι. Κατά την διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιούνται ή μόνο από το ένα χέρι όπως οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης ή και από τα δυο χεριά παράλληλα όπως οι κάμψεις δικέφαλων. Αυτός ο εξοπλισμός είναι μια καλή αγορά για το γυμναστήριο στο σπίτι αφού έχει πολλές επιλογές ασκήσεων.

Για να ξέρετε ποιους αλτήρες χρειάζεστε αναλύστε το πρόγραμμα προπόνησης και καθορίστε ποια σειρά βαρών θα χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Από αυτή, επιλέξτε μια σειρά 5 ζεύγη αλτήρων, αρχίζοντας από ένα βάρος που είναι κατάλληλο για το ένα χέρι σας πρώτα και μετά ανεβείτε στο μέγιστο που θα χρησιμοποιούσατε για τις κάμψεις δικέφαλων. Βαθμιαία βελτιώνοντας την δύναμη σας μπορείτε να αγοράσετε βαρύτερους αλτήρες.

Μπορείτε να βρείτε αλτήρες με σταθερά κιλά, από 1,2,3,4,5,10,20 έως και 50 κιλά. Στους αλτήρες με τα μεταβαλλόμενα κιλά μπορείτε εσείς να τους διαμορφώσετε, όπως θέλετε αναλόγως των προπονητικών σας στόχων. Μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για να τοποθετηθούν στα ειδικά ράφια αλτήρων, αλλά καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και είναι ιδανικοί για να συμπληρώσετε τον αθλητικό σας εξοπλισμό στο σπίτι.


Μπάρες

Εκτός από τους αλτήρες, υπάρχουν και οι μπάρες που σας δίνουν την δυνατότητα να ανυψώσετε πιο πολλά κιλά. Η μπάρα είναι μια μακριά κυλινδρική ράβδος κατασκευασμένη από σίδερο και έχει μήκος από 1,22 έως 2,13 μέτρα. Στις δυο άκρες τοποθετούνται οι δίσκοι με τα βάρη. Ασφαλίζουν με ένα ειδικό πώμα-κλιπ για την αποφυγή ατυχημάτων και συνεπώς τραυματισμών.

Οι μπάρες είναι ένα είδος ελεύθερων βαρών που χρησιμοποιούνται για την εκγύμναση του άνω μέρους του κορμού ως επί το πλείστον. Βέβαια χρησιμοποιούνται και για άλλες μυϊκές ομάδες όπως τα πόδια για παράδειγμα με τα καθίσματα μπάρας. Οι ασκήσεις με τις μπάρες εκτελούνται με τα δυο χέρια.

Οι μεγαλύτερες μπάρες ονομάζονται ολυμπιακές και έχουν μήκος 2,13 μέτρα ενώ το βάρος τους είναι 20 κιλά. Επειδή είναι πολύ μεγάλες χρησιμοποιούνται για βαριές ασκήσεις και ειδικότερα από προχωρημένους ασκούμενους, όπως άρσεις θανάτου, πιέσεις στήθους στον πάγκο και καθίσματα. Πολλά γυμναστήρια έχουν μπάρες με σταθερό βάρος, το όποιο δεν μεταβάλλεται και το βάρος τους ξεκάνει από 10 έως και 50 κιλά.

Οι μικρότερες εκδόσεις από τις ολυμπιακές μπάρες έχουν μήκος 1,22 έως 1.83 μετρά. Αυτές οι μπάρες χρησιμοποιούνται γενικά για τις μικρότερες ασκήσεις όπως κάμψεις δικεφάλων, πιέσεις ώμων, κωπηλατική κ.α. Επίσης υπάρχουν και μπάρες εξειδικευμένες για κάποιες μυϊκές ομάδες όπως για παράδειγμα η στραβόμπαρα.

Η στραβόμπαρα όπως το λέει η λέξη δεν είναι ίσια αλλά έχει σχεδιαστεί ειδικά για να γυμνάζει τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους. Είναι κοντύτερη από την μπάρα που χρησιμοποιείται για τις πιέσεις στήθους και έχει το σχήμα του αγγλικού γράμματος W. Η εξιδανικευμένη σχεδίαση στοχεύει στην εκγύμναση των μυών υπό διαφορετική γωνία και την μείωση της πίεσης των καρπών που ασκείτε με την ίσια μπάρα.

Στο εμπόριο θα βρείτε τυποποιημένες μπάρες, οι οποίες συνήθως πωλούνταν στα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού. Το πάχος τους είναι 2,5 εκατοστά και το μήκος τους από 1,52 έως 1,83 μέτρα. Οι μπάρες αυτές είναι οι ιδανικές για το γυμναστήριο στο σπίτι. Αυτός ο εξοπλισμός για το σπίτι θα δώσει στο σώμα σας κάτι διαφορετικό, ειδικότερα αν το συνδυάσετε στην προπόνηση με τους αλτήρες, τα αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακά!


Δίσκοι - πιάτα βάρους

Οι δίσκοι βάρους ονομάζομαι και πιάτα βάρους, και είναι αυτοί που τοποθετούνται στις μπάρες μικρές ή μεγάλες, καθορίζοντας έτσι την αντίσταση της άσκησης. Η σειρά των δίσκων βάρους ξεκινούν από 1 κιλό και φτάνουν έως 50 κιλά. Το υλικό κατασκευής τους είναι συνήθως από σίδερο αλλά υπάρχουν και δίσκοι οι οποίοι είναι από πλαστικό.

Τους δίσκους αυτούς θα τους συναντήσετε, περισσότερο σε ένα γυμναστήριο σπιτιού παρά σε κέντρα Fitness. Το μειονέκτημα τους, είναι ότι το πάχος των πλαστικών περιορίζει πολύ το ποσό του βάρους, που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην μπάρα ή στους αλτήρες.

Όλοι οι δίσκοι βάρους που βρίσκονται στα κέντρα Fitness είναι κατασκευασμένοι από σίδηρο. Υπάρχουν δυο τύποι δίσκων βάρους: οι ολυμπιακοί δίσκοι που τοποθετούνται στις ολυμπιακές μπάρες και οι κανονικοί δίσκοι που χρησιμοποιούνται στις τυποποιημένες μπάρες με διάμετρο των 2,5 εκατοστών.


Ράφια για βάρη

Στα γυμναστήρια υπάρχουν διάφοροι τύποι ραφιών που ονομάζονται και σταντ. Η χρησιμότητα τους είναι ώστε τα ελευθέρα βάρη τα αποθηκεύονται με σειρά χωρίς να καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο. Υπάρχουν 3 ειδή βασικών ραφιών: για την αποθήκευση των αλτήρων, των μπαρών και τέλος των δίσκων βάρους που ονομάζονται δέντρα βάρους.

Επίσης υπάρχουν και ειδικές κατασκευές που μοιάζουν με σταντ αλλά χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων όπως για παράδειγμα, το σταντ για τα καθίσματα. Ένα άλλο εξιδανικευμένο σταντ είναι αυτό του μηχανήματος Smith, που είναι συνδυασμός ενός μηχανισμού με ραγές και μιας μπάρας.

Για το σπίτι αν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος και αγοράσετε πολλούς αλτήρες σας προτείνουμε να αγοράσετε το ειδικό ράφι αποθήκευσης αλτήρων. Έτσι το γυμναστήριο σας θα είναι σε τάξη και εσείς κατά την διάρκεια της προπόνησης θα μπορείτε εύκολα να βρίσκετε τα κιλά.


Πάγκοι γυμναστικής

Ο πάγκος γυμναστικής είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού αφού με αυτόν υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που εκτελούνται με τις μπάρες, τους αλτήρες αλλά και χωρίς βάρη μόνο με το βάρος του σώματος σας. Υπάρχουν εξειδικευμένοι πάγκοι που γυμνάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες όπως του κοιλιακούς και τους ραχιαίους.

Στα γυμναστήρια θα συναντήσετε πολλούς εξειδικευμένους τύπους πάγκων γυμναστικής, όπως για παράδειγμα ο πάγκος των δικεφάλων. Ο πάγκος γυμναστικής χρησιμοποιείται ως επί το πλείστων για ασκήσεις των θωρακικών μυών και των μυών της πλάτης. Ακόμα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για την εκγύμναση των κοιλιακών μυών όπως και για κάποιες ασκήσεις των τρικέφαλων.

Στην συνέχεια θα σας περιγράψουμε τους βασικούς τύπους πάγκων γυμναστικής που υπάρχουν. Υπάρχουν 3 τύποι πάγκων που καθορίζονται από την θέση της πλάτης στην οποία βρίσκεται: ο επίπεδος πάγκος, ο επικλινής (πάγκος με κλίση) και ο κατακλινής πάγκος.

Τον πάγκο γυμναστικής είναι πρακτικό και εξυπηρετικό να τον αγοράσετε για το γυμναστήριο στο σπίτι, όχι σταθερό αλλά με μεταβαλλόμενη σε διαφορές θέσεις πλάτη, ώστε εύκολα να μετατρέπεται σε επίπεδο, επικλινή ή κατακλινή. Επίσης δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε 3 διαφορετικούς πάγκους και έτσι εξοικονομείτε ωφέλιμο χώρο από το γυμναστήριο που θα φτιάξετε στο σπίτι.

  • Επίπεδος πάγκος. Αυτό ο τύπος πάγκου χρησιμοποιείται συνήθως για ασκήσεις των θωρακικών μυών. Το πλάτος ενός κάλου πάγκου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 εκατοστά. Πρέπει να είναι χαμηλός έτσι ώστε κατά την διάρκεια των ασκήσεων τα πέλματα σας να ακουμπάμε ολόκληρα στο έδαφος. Επίσης σιγουρευτείτε ότι διαθέτει μεταβαλλόμενη πλάτη και ότι η επιφάνεια του είναι γεμισμένη ώστε να μην είναι ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.
  • Επικλινής Πάγκος (Πάγκος με κλίση). Ο επικλινής πάγκος, συνήθως χρησιμοποιείται για ασκήσεις του άνω μέρους των θωρακικών μυών. Μπορείτε επίσης, να τον χρησιμοποιήσετε και για κάποιες ασκήσεις των μυών της πλάτης. Αντιστοίχως της κλίσης που έχετε ρυθμίσει την πλάτη προσαρμόζονται και οι ασκήσεις. Αν ρυθμίσετε την πλάτη κάθετα μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις για τα χεριά όπως κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες ή για τους ώμους πιέσεις με αλτήρες και για παραλλαγή με μπάρα. Κατασκευαστικά οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες με αυτές του επίπεδου πάγκου, αφού στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο πάγκο με μεταβαλλόμενη πλάτη.
  • Κατακλινής πάγκος. Ο κατακλινής πάγκος χρησιμοποιείται συνήθως για το κάτω μέρος των θωρακικών μυών. Μπορούν να εκτελεστούν όμως και ασκήσεις για τους μύες της πλάτης και των κοιλιακών. Κατασκευαστικά είναι παρόμοιος με τους δυο προηγούμενους πάγκους, τον επίπεδο και αυτόν με την κλίση. Στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο πάγκο με μεταβαλλόμενη πλάτη.

Μηχανήματα δύναμης

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της έρευνας, τα μηχανήματα δύναμης βελτιώθηκαν ως προς την ποιότητα τους αλλά και ως προς την εργονομία τους. Τα παλιά χοντροκομμένα και θορυβώδη μηχανήματα αντικαταστάθηκαν από πιο εργονομικά και αθόρυβα. Είναι μικρότερα σε όγκο που καταλαμβάνουν τον λιγότερο δυνατό χώρο και τέλος έχουν υψηλή αισθητική σχεδίασης.

Υπάρχουν μηχανήματα δύναμης που η αντίσταση τους, παρέχεται μέσα από πίεση αέρα και όχι από τις πλάκες βάρους όπως επίσης διαθέτουν πινάκα έλεγχου-μόνιτορ που δίνει στον ασκούμενο πληροφορίες όπως επαναλήψεις, σετ, προγραμματισμός προπόνησης κ.α. Το κόστος αυτών των μηχανημάτων είναι αρκετά υψηλό και δεν θα τα συνιστούσαμε για αγορά στο σπίτι, εκτός αν διαθέτετε το απαιτούμενο κόστος.

Η λειτουργία των σύγχρονων μηχανημάτων δύναμης βασίζεται ως επί το πλείστον στις τροχαλίες και τα συρματόσκοινα. Παλαιοτέρα χρησιμοποιούσαν και αλυσίδες (τύπου καδένας ποδηλάτου), αντί για συρματόσκοινα.

Ένα σύγχρονης κατασκευής μηχάνημα δύναμης που θα συναντήσετε σε ένα κέντρο Fitness, αποτελείται από συρματόσκοινο ή ιμάντα ή άλλο ανθεκτικό υλικό και είναι περασμένο μέσα από την ή τις τροχαλίες. Στην συνέχεια καταλήγει στις πλάκες με τα βάρη όπου παρέχουν την αντίσταση.

Η κάθε πλάκα ξεχωριστά έχει μια οπή στο κέντρο της. Στην οπή αυτή τοποθετείτε ένας πύρος, που καθορίζει τον αριθμό των πλακών επομένως και της επιβάρυνσης που θέλει να ανυψώσει ο ασκούμενος. Το βάρος της κάθε πλάκας καθορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και συνήθως είναι από 2,5 έως 5 κιλά.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα δύναμης είναι ανθεκτικά στην μακροχρόνια χρήση και αν η κατασκευή τους είναι ποιοτική συνήθως είναι αθόρυβα. Υπάρχουν μηχανές δύναμης που σχεδιάστηκαν για να γυμνάσουν μεμονωμένες μυϊκές ομάδες ενώ αντίθετα άλλες που ονομάζονται, πολυμηχανήματα, πολυόργανα ή πολυγυμναστήρια, έχουν την δυνατότητα εκγύμνασης όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος.

Τα μηχανήματα που γυμνάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες αποτελούν ένα σταθμό επομένως κάθε φορά μόνο ένας ασκούμενος μπορεί να κάνει χρήση αυτών. Τα πολυμηχανήματα προσφέρουν πολλαπλάσιους σταθμούς προσφέροντας την δυνατότητα, την ίδια χρονική στιγμή να προπονούνται περισσότερα άτομα.

Στα κέντρα Fitness ως επί το πλείστον θα συναντήσετε μια πληθώρα μηχανημάτων δύναμης που γυμνάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και έχουν ένα σταθμό προπόνησης. Βέβαια σε κάποια κέντρα Fitness θα δείτε και πολυμηχανήματα, τα οποία διαθέτουν στον χώρο τους οι επιχειρηματίες, για την αποσυμφόρηση των άλλων οργάνων σε ώρες αιχμής.

Οι μηχανές δύναμης έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Είναι πιο εύκολα στην χρήση τους από ότι τα ελευθέρα όργανα δύναμης και ασφαλέστερα. Μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από αρχάριους εν αντιθέσει με τα ελεύθερα όργανα που χρειάζονται κάποια προηγούμενη εμπειρία.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και το κόστος τους είναι πιο μεγάλο από αυτό των ελεύθερων οργάνων δύναμης. Τέλος με την βοήθεια των τροχαλιών οι μυϊκές ομάδες δέχονται βοήθεια κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και έτσι δεν υπάρχουν αποτελέσματα του 100%. Τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τον συνδυασμό και των δυο, δηλαδή προπόνηση με τα ελευθέρα όργανα αλλά με τα μηχανήματα δύναμης!


Πολυμηχανήματα - Πολυόργανα

Για το σπίτι χρησιμοποιούνται τα πολυγυμναστήρια - πολυόργανα αφού έχουν μικρότερο κόστος και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, από το να αγοράζατε ξεχωριστά μηχανήματα για κάθε μυϊκή ομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος είναι να έχετε στην διάθεση σας ένα ξεχωριστό χώρο για το γυμναστήριο και όχι να είναι ένα μέρος ενός ζωτικού δωματίου όπως για παράδειγμα το σαλόνι.

Αγοράζοντας ένα πολυμηχάνημα για το σπίτι θα πρέπει να ελέγξετε ώστε να είναι άνετο και πρακτικό κατά την χρήση του. Τα καθίσματα θα πρέπει να είναι σταθερά, να παρέχουν ασφάλεια και την υποστήριξη στο σώμα που χρειάζεστε κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Επίσης πρέπει να έχουν την δυνατότητα ρύθμισης ώστε να προσαρμόζονται στις δικές σας ανάγκες. Οι λαβες για την εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων θα πρέπει να τοποθετούνται και να αφαιρούνται με ευκολία.

Οι αντιστάσεις δηλαδή τα βάρη πρέπει να είναι αρκετά ώστε να καλύπτουν τις απατήσεις της προπόνησης. Πλάκες που καλύπτουν τα 70 με 80 κιλά είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν όμως είστε πολύ γυμνασμένος ή κάνετε bodybuilding θα χρειαστείτε επιπλέον κιλά.

Επίσης πρέπει να υπολογίσετε όχι μονό τα κιλά του παρόντος που είστε στην αρχή, αλλά και τα κιλά που θα χρειαστείτε μελλοντικά δυναμώνοντας το μυϊκό σας σύστημα. Τέλος πρέπει να είστε βέβαιος ότι το πολυμηχάνημα που πρόκειται να επιλέξετε, έχει την δυνατότητα εκτέλεσης ασκήσεων για τις ουσιαστικές μυϊκές ομάδες του σώματος όπως το στήθος, χεριά, πλάτη και πόδια.

Μερικές πολυμηχανές συχνά έχουν και πρόσθετες επιλογές όπως ασκήσεις για τα πόδια και τους κοιλιακούς. Επιζητήστε την καλή και στιβαρή ποιότητα σε συνδυασμό με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές αξεσουάρ για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ασκήσεων.


Μηχανήματα δόνησης - Πλατφόρμες δόνησης

Την δεκαετία του 1950 υπήρχαν μηχανήματα δονήσεων όχι βέβαια με την μορφή που έχουν σήμερα. Εκατομμύρια άνθρωποι τότε είχαν δοκιμάσει το μηχάνημα εκείνο με την ζώνη που έτρεμε... Ζώνη που την τοποθετούσαν στα σημεία του σώματος, που επιθυμούσαν να χάσουν το περιττό λίπος.

Λειτουργούσε με κραδασμούς και πρόσφερε περισσότερο μασάζ παρά ουσιαστικό αποτέλεσμα και μόνο στα τοπικά σημεία που γινόταν η τοποθέτηση της ζώνης. Στην σύγχρονη εποχή, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, κατασκευάστηκαν πιο περίπλοκα μηχανήματα δόνησης που δονούν ολόκληρο το σώμα, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ένα απλό μασάζ...

Οι υπερασπιστές των μηχανημάτων δόνησης λένε ότι η ολόσωμη δόνηση μπορεί να αυξήσει τη δύναμη μυών και την ευελιξία, να αντιμετωπίσει την οστεοπόρωση, να βελτιώσει την ισορροπία και τη στάση, να αυξήσει την κυκλοφορία και να μειώσει τον πόνο. Τεράστια εξοικονόμηση χρόνου.

Το μηχάνημα-πλατφόρμα δονήσεων κατορθώνει να ενεργοποιεί το 95-97% των μυϊκών ινών. Οι μύες σας θα συσπώνται και θα χαλαρώνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, η ποσότητα των μυϊκών ινών σε κάθε μυ που συμμετέχει, υπερβαίνει την ποσότητα μυϊκών ινών που χρησιμοποιούνται στην κανονική άσκηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην κανονική άσκηση χρησιμοποιούν το πολύ 40% των μυϊκών ινών ανά μυ. Οι παλμοί του μηχανήματος δόνησης ενεργοποιούν το 95%-97% των μυϊκών ινών. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν οι βαθύτεροι στηρικτικοί και σταθεροποιητικοί μύες, όπως οι μύες των σπονδύλων και της λεκάνης, οι οποίοι φυσιολογικά γυμνάζονται δύσκολα.

Με την ταυτόχρονη διέγερση μεγάλου αριθμού μυϊκών ομάδων επιτυγχάνετε μέσα σε 10 με 20 μόνο λεπτά το ίδιο αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνατε με 1.30 ώρα κοπιαστικής προπόνησης.

Αυτό είναι και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της προπόνησης δόνησης, η εξοικονόμηση χρόνου, πράγμα που διαφημίζουν πολύ έντονα και οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα μηχανήματα.

Η προπόνηση των δονήσεων, επιτρέπει στους μύες να γυμναστούν πολύ σκληρά χωρίς να υπάρχει υπερφόρτωση στους συνδέσμους, στους τένοντες, στις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη. Ιδανικό για τους αθλητές υψηλού επιπέδου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του παραδοσιακού τρόπου προθέρμανσης, ή να προετοιμάσει τον αθλητή για άλλη μορφή προπόνηση ταχοδύναμης, ή ταχύτητας.


Λάστιχα γυμναστικής

Από τα πιο δημοφιλή και χωρίς μεγάλο κόστος κομμάτια ενός αθλητικού εξοπλισμού για το σπίτι εκτός από τους αλτήρες και το στρώμα γυμναστικής, είναι τα λάστιχα. Είναι ένα μέσο για πρόσθετη μυϊκή ενδυνάμωση, περισσότερη ποικιλία και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων στα γυμναστήρια.

Στην περίπτωση που δεν προβείτε στην αγορά ολόκληρου του αθλητικού εξοπλισμού, η λύση των λάστιχων σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι αλτήρων θεωρείται αποτελεσματική για μυϊκή σύσφιξη και τόνωση. Οι ασκήσεις με τα λάστιχα είναι αποτελεσματικές για την αύξηση της μυϊκής αντοχής και στην στοχευόμενη σύσφιξη προβληματικών περιοχών.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με τα λάστιχα, είναι ότι όσο επιμηκύνεται το λάστιχο τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του, επομένως τόσο μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να καταβάλλετε (αυξοτασική ένταση). Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι μεταφέρονται εύκολα, είναι εύχρηστα, δεν καταλαμβάνουν χώρο και έχουν μικρό κόστος.

Στο εμπόριο θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από λάστιχα, που το καθένα από αυτά έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση διαφορετικών προπονητικών στόχων. Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι λάστιχων, ο ένας τύπος έχει σχεδιαστεί για την εκγύμναση των ποδιών, ενώ ο άλλος τύπος για την εκγύμναση του άνω μέρους του κορμού και τα χέρια.

Τα λάστιχα για την εκγύμναση των ποδιών είναι μικρά σε μέγεθος, έχοντας ενωμένες τις δυο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο. Ενώ τα λάστιχα για την εκγύμναση των χεριών και του άνω μέρους του κορμού, είναι μεγάλα σε μέγεθος χωρίς να ενώνονται οι άκρες τους.

Στις δυο άκρες υπάρχουν δυο ειδικές λαβες, ώστε να τοποθετούνται μέσα οι παλάμες κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Τέλος θα βρείτε λάστιχα σε διαφορετικά χρώματα όπου καθορίζουν την σκληρότητα αυτών μαλακά, μέτρια και σκληρά.


Μπάλα γυμναστικής

Αυτό το όργανο γυμναστικής για το σπίτι είναι πολύ ανθεκτικό από άποψη κατασκευής και χωρίς να έχει μεγάλο κόστος η αγορά του. Οι μπάλες γυμναστικής είναι η πιο πρόσφατη τάση στην άσκηση και χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ από τα κέντρα Fitness.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων χρησιμοποιώντας τις μπάλες γυμναστικής, εξασκώντας παράλληλα με την ισορροπία διαφορές μυϊκές ομάδες του σώματος. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την εκγύμναση των κοιλιακών, ραχιαίων και σε κάποιες ασκήσεις ποδιών αποτελεί καλό βοηθητικό μέσο για την εκτέλεση τους.

Επίσης μπορεί σε κάποιες ασκήσεις με ελευθέρα βάρη να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση και να αντικαταστήσει τον πάγκο γυμναστικής. Τέλος η μπάλα γυμναστικής, θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε προπόνηση στο σπίτι κάνοντας την πιο ενδιαφέρουσα και με μεγαλύτερη ποικιλία.

Ένα άλλο είδος μπάλας που θα βρείτε στο εμπόριο είναι και η ιατρική μπάλα (medicine ball). Η μπάλα αυτή είναι πιο μικρή σε μέγεθος από την μπάλα γυμναστικής αλλά έχει και διαφορετικό βάρος. Θα βρείτε διάφορα βάρη και μεγέθη και είναι ιδανικές για την μυϊκή ενδυνάμωση του άνω και κάτω μέρος του κορμού. Επίσης μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και για την εκγύμναση των κοιλιακών μυών.

Αρχικά σχεδιάστηκε για θεραπευτικούς σκοπούς και αποκατάστασης από τραυματισμούς, πράγμα το όποιο προδίδει και το όνομα της. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα αθλήματα αφού εξυπηρετούσε συγκεκριμένους προπονητικούς στόχους.

Κατόπιν η ιατρική μπάλα έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό και η χρήση της ήταν μέρος του προπονητικού προγράμματος. Σήμερα χρησιμοποιείται από τα φυσικοθεραπευτήρια για αποκατάσταση τραυματισμών, τα προπονητικά κέντρα διάφορων αθλημάτων και τέλος από κάποια κέντρα Fitness.


BeStrong.org.gr - 27.03.14