Περιτοναϊκή κακοήθεια... Υπάρχει ελπίδα ίασης...
Kυτταρομειωτική χειρουργική & HIPEC: Πρωτοποριακό πρωτόκολλο θεραπείας στη Θεσσαλονίκη
Συνάντησα δύο σπουδαίες προσωπικότητες που ζουν κυριολεκτικά μέσα σε χειρουργικές αίθουσες, προσπαθώντας να κάνουν το αδύνατο δυνατό. Καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που κάποιοι φοβούνται ακόμη και να ονοματίσουν.
Τον καρκίνο. Όχι τον «απλό».
Εκείνο τον ύπουλο, που είτε αναπτύσσεται στην κοιλιακή χώρα και ονομάζεται περιτοναϊκή κακοήθεια είτε εμφανίζεται εξαιτίας διασποράς προϋπάρχοντος καρκίνου, και όταν γίνεται αντιληπτός είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αυτός που αποκαλείται καρκίνος τελικού σταδίου.
Ακόμη πιο συνταρακτικό είναι το γεγονός ότι αυτού του είδους ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας, με τα στατιστικά στοιχεία να είναι πλέον συγκλονιστικά, αφού αναφέρονται ασθενείς 18 ετών, 29 ετών, 34 ετών...
«Υπάρχει ελπίδα;», θα αναρωτιόταν κανείς. Κι όμως υπάρχει.
Ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Ογκολόγος Απόστολος Τέντες και ο Γενικός Χειρουργός Χρήστος Χρηστάκης εφαρμόζουν στο Κέντρο Υψηλής Εξειδίκευσης Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής & HIPEC που λειτουργεί στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός ένα πρωτόκολλο θεραπείας, που περιλαμβάνει συνδυασμό κυτταρομειωτικής χειρουργικής και Ενδοπεριτοναϊκής Διεγχειρητικής Υπέρθερμης Χημειοθεραπείας, γνωστή ως ΗΙPEC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρωτόκολλο εφαρμόζεται μόλις σε δυο ιδιωτικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Οι ίδιοι ανταποκρινόμενοι στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού παραμένουν έως και 16 ώρες μέσα στο χειρουργείο παίρνοντας δύναμη από την ελπίδα για ζωή.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι απολύτως αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, καθώς ένας στους τρεις ασθενείς θεραπεύεται πλήρως, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, όταν υπάρχει γνώση και εμπειρία.
Ο «ύπουλος» καρκίνος
Η περιτοναϊκή κακοήθεια αποτελεί σοβαρή νοσολογική οντότητα, γνωστή σαν γενικευμένη καρκινωμάτωση της κοιλιάς ή σαν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Δυστυχώς, πρόκειται για καρκίνο που δεν γίνεται αντιληπτός, αφού «δεν υπάρχει ειδική συμπτωματολογία, οφείλεται σε πολλές πρωτοπαθείς εστίες, αλλά συνηθέστερα οφείλεται σε καρκίνο που έχει αναπτυχθεί στις ωοθήκες, στο παχύ έντερο, στη σκωληκοειδή απόφυση, στο στομάχι, στο λεπτό έντερο, στο πάγκρεας, ή σε οποιοδήποτε όργανο βρίσκεται στην κοιλιά, αλλά και σε πρωτοπαθείς παθήσεις του περιτοναίου. Δυστυχώς για αυτές τις παθήσεις δεν υπάρχει καμία πρόληψη», όπως υπογραμμίζει ο κ. Τέντες.
Η «ελπίδα» σε αριθμούς
«Μέχρι πριν από 30 χρόνια, εθεωρείτο ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν επιδέχονταν καμία θεραπεία πάρα μόνο παρηγορητική, ενώ οι ασθενείς κατέληγαν. Η θεραπεία όμως δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε ότι το 1/3 των ασθενών είναι δυνατόν να θεραπευτεί οριστικά», επισημαίνει ο πρωτοπόρος Χειρουργός κ. Τέντες, ο οποίος εκτός των άλλων, είναι διαπιστευμένος από την European Society of Surgical Oncology, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, ώστε να παρέχει εξειδίκευση στην κυτταρομειωτική χειρουργική σε νέους Χειρουργούς.
Το «ισχυρό» εργαλείο στην αντιμετώπιση του καρκίνου
«Σκοπός της κυτταρομειωτικής χειρουργικής είναι η εξαίρεση του μακροσκοπικά ορατού όγκου, δηλαδή αυτού που είναι αντιληπτός με γυμνό μάτι. Η αφαίρεση πρέπει να είναι τέλεια και αυτό εναπόκειται στην ικανότητα του Χειρουργού.
Ωστόσο, ακόμη και με καλό καθαρισμό, θα υπάρχει πάντοτε κάποιος όγκος που δεν αναγνωρίζεται από το ανθρώπινο μάτι και παραμένει στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτό το σημείο, ο ρόλος της ενδοπεριτοναϊκής διεγχειρητικής υπέρθερμης χημειοθεραπείας είναι σημαντικός, καθώς μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει παραμείνει πίσω και μπορεί μελλοντικά να υποτροπιάσει», εξηγεί ο κ.Τέντες.
Παρόλα αυτά, η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. «Πρόκειται για επέμβαση που διαρκεί ώρες, κατά συνέπεια, επιβαρυμένοι ασθενείς, όπως εκείνοι με καρδιακή, πνευμονολογική, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή άλλη σοβαρή πάθηση, δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή.
Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με απομακρυσμένες και μη εξαιρέσιμες μεταστάσεις, οι οποίοι αποκλείονται ευθύς εξαρχής», ξεκαθαρίζει ο κ. Χρηστάκης, επισημαίνοντας ότι σκοπός των Χειρουργών είναι να διασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκείνους τους ασθενείς που μπορούν να την έχουν.
Ταυτόχρονα, ο κ. Χρηστάκης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που θα είχαν σαφώς καλύτερες πιθανότητες ίασης αν είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, έχοντας αποφύγει περιττές χειρουργικές επεμβάσεις ή αγωγές χημειοθεραπείας που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πότε, ωστόσο, η επέμβαση θεωρείται ασφαλής; «Η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όταν ο μακροσκοπικά ορατός όγκος εξαιρείται πλήρως», εξηγεί ο κ. Τέντες και συνεχίζει, «σημασία επίσης έχει να διασωθούν όργανα τα οποία είχαν «νοσήσει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτή που πιθανότατα θα είχε αν τα όργανα αυτά αφαιρούνταν».
Ίαση σε περίοδο κρίσης
Ενδεικτικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι το κόστος της μεθόδου κυτταρομειωτικής χειρουργικής σε συνδυασμό με HIPEC στην Αμερική αγγίζει τα 120.000 δολάρια, στην Αγγλία τις 70.000 λίρες, στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αυστραλία περίπου τα 45.000 ευρώ. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητός ο βαθμός δυσκολίας της, αλλά και η πραγματική αξία της για τον ασθενή.
Στην Ελλάδα, το κόστος της θεραπείας θα καλύπτεται σύντομα από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες.
Μέχρι εκείνη την ώρα, οι κ.κ. Τέντες και Χρηστάκης πραγματοποιούν τα εν λόγω πρωτόκολλα με τη χαμηλότερη τιμή παγκοσμίως, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός.
Για τους δύο αυτούς σπουδαίους επιστήμονες και ανθρώπους η ανταμοιβή είναι μία: να μπορεί ο ασθενής πηγαίνει στην οικογένειά του, έχοντας διασφαλίσει όχι μόνο την ίδια του τη ζωή αλλά την ποιότητά της, δηλαδή την πλήρη ίαση. Έτσι, νιώθουν όλοι μαζί νικητές απέναντι στον σύγχρονο εχθρό, τον καρκίνο.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας της μεθόδου
Υπάρχει άραγε συνταγή επιτυχίας όταν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από το πεπρωμένο του; «Θα ήταν ψέματα να πούμε πως τα θαύματα ενέχουν μόνο τον ανθρώπινο παράγοντα», λένε οι κ.κ. Τέντες και Χρηστάκης, χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν, θα επικαλεστείς την ανώτερη δύναμη. Όσο, όμως, στα θαύματα ρόλο διαδραματίζει ο Χειρουργός, τότε σημασία έχει εκείνος να είναι εξειδικευμένος, έμπειρος και ειλικρινής απέναντι στον ασθενή του.
Η καμπύλη εκμάθησης της κυτταρομειωτικής χειρουργικής απαιτεί χρόνια και αφοσίωση σε αυτή, άριστη γνώση της ανατομικής και φυσιολογίας της κοιλιακής χώρας, υπομονή και επιμονή.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν πρέπει να γίνονται παρά μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα, όπου το Ιατρικό και Νοσηλευτικό δυναμικό έχει εκπαιδευτεί και μπορεί να υποστηρίξει ομαδικά την πορεία του ασθενή προς την ίαση», προσθέτει ο κ. Τέντες.