Ο καρκίνος πρώτη αιτία θανάτου...
Έως το 2010 ο καρκίνος θα έχει ξεπεράσει τις καρδιοπάθειες ως η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνουν οι προβολές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σήμερα, κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως είναι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι βασικότεροι παράγοντες που ανεβάζουν τον καρκίνο στην πρώτη θέση της λίστας είναι, από τη μία, η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από την άλλη η αύξηση του καπνίσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, η οποία υπάγεται στον ΠΟΥ, τα περιστατικά καρκίνου διπλασιάστηκαν κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν ξανά το διάστημα 2000-2020 και σχεδόν θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2030. Στη διάρκεια του 2008, συνολικά 12,4 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο θα εμφανίσουν καρκίνο και 7,6 εκατ. θα πεθάνουν από τη νόσο. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, το 2030 θα υπάρξουν 26,4 εκατ. νέα περιστατικά και 17 εκατ. άτομα θα πεθάνουν από την ασθένεια. Σήμερα, περίπου ένας στους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στον καρκίνο.
Οι θάνατοι από καρκίνο ήδη ξεπερνούν τους συνολικούς θανάτους από AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Η ασθένεια πλήττει σήμερα τους άνδρες περισσότερο από ό,τι τις γυναίκες. Στους άνδρες, η συχνότερη μορφή καρκίνου (τόσο σε νέες διαγνώσεις όσο και σε θανάτους) είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού.
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ο καρκίνος θεωρείτο κυρίως πρόβλημα των δυτικών, βιομηχανοποιημένων χωρών. Τώρα, όμως, όλο και περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υιοθετούν όλο και περισσότερο το δυτικό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστική ένδειξη είναι το γεγονός ότι το 40% των καπνιστών όλου του κόσμου βρίσκεται στην Κίνα και την Ινδία. Υπάρχουν όμως και θετικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, οι αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει μείωση τόσο στη συχνότητα νέων κρουσμάτων καρκίνου όσο και στους θανάτους από τη νόσο. Ανάλογες ενδείξεις υπάρχουν και για την Ευρώπη. Η ελπιδοφόρα αυτή τάση αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: τακτικοί έλεγχοι για μαστογραφία, διακοπή του καπνίσματος, καταπολέμηση χρόνιων και λοιμωδών νοσημάτων που οδηγούν στον καρκίνο και καλύτερα θεραπευτικά σχήματα, μεταξύ άλλων.
Πέρα από τη διακοπή του τσιγάρου, άλλοι παράγοντες που εξαρτώνται από τη θέληση του καθενός και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου είναι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, η σωματική άσκηση και δίαιτα.