Η επάρατη νόσος στη Βουλή...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στη Βουλή για την επιστολή διαμαρτυρίας!
Ύστερα, από την κατάθεση της επιστολής διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων, που έστειλε η οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, με θέμα: "ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΚΑΡΚΙΝΟΣ!", είχαμε σήμερα την πρώτη αντίδραση και ευαισθητοποίηση από εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, από τον βουλευτή του ΠΑ.Σ.ΟΚ. κύριο Γιάννη Σκουλά, αφού έθεσε το θέμα με σχετική ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση που υπεβλήθη σήμερα 04/02/2009, όπως μας την έστειλε ο ίδιος ο βουλευτής:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ημερομηνία καταθέσεως: 4/2/09
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, το αίτημα για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Την πενταετία 2000 - 2005 πέθαναν από καρκίνο στην Ελλάδα 148.712 άνθρωποι, δηλαδή περίπου 29.742 άνθρωποι ανά έτος. Μάλιστα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο καρκίνος το 2010 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.
Όπως αναφέρει η Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου, το 85% - 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι εάν ανιχνεύονταν στο πρώτο στάδιο.
Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αποκαλούμε τον καρκίνο «επάρατη νόσο», γεγονός που υποδηλώνει αναμφισβήτητα έναν φόβο, αλλά προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη των ασθενών και των οικογενειών τους.
Ο χαρακτηρισμός του καρκίνου ως επάρατης νόσου, λαμβάνει χώρα και στα ΜΜΕ, διογκώνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα.
Μετά τα παραπάνω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
- Δεδομένου ότι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Αγγλία όπου ο καρκίνος αντιμετωπίζεται ως μια χρόνια πάθηση και η Κύπρος όπου με γραπτή οδηγία το συνδικαλιστικό όργανο των ΜΜΕ προς τους δημοσιογράφους, έχει ουσιαστικά απαγορεύσει ο καρκίνος να αποκαλείται με οποιοδήποτε άλλο όνομα παραπλανητικό πέρα του ονόματος του, είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε ανάλογες παρεμβάσεις και στην Ελλάδα;
- Ποιες είναι οι προθέσεις που υπάρχουν ώστε να ενισχυθεί η ενημέρωση των πολιτών γύρω από τον καρκίνο και κυρίως να καταστεί δυνατή η αμεσότερη πρόληψη του καρκίνου που όπως φαίνεται και από πλήθος μελετών είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την ίαση του;
Τετάρτη 04.02.2009
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Σκουλάς