Νέα
Ιατρικά Θέματα

Κινδυνεύει η ζωή εκατοντάδων καρκινοπαθών...

Δυσκολία πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, αδυναμία πληρωμής των θεραπειών με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ασθένειάς τους, αλλά και "ψαλίδι" ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να βρουν χρήματα για την εκτέλεση των συνταγών τους, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που δημιούργησε στις οικογένειες των καρκινοπαθών η οικονομική κρίση.
 
Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την ασθένειά τους, αλλά και το ίδιο το Κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή "αρνείται" να τους καλύψει πλήρως τις επαναληπτικές εξετάσεις, ενώ -ειδικά προς τα τέλη του χρόνου- αδυνατεί να τους εγγυηθεί ακόμη και την επάρκεια των ογκολογικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ!
 

Τα προβλήματα
 
Τα στοιχεία που φέρνει στο φως νέα έρευνα που εκπονήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, κ. Κυριάκο Σουλιώτη, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιαατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) προκαλούν προβληματισμό, αφού μεταξύ άλλων αναφέρουν πως σχεδόν 7 στους 10 καρκινοπαθείς (68%) δηλώνουν πως έχουν περιορίσει είδη α' ανάγκης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις θεραπείες τους, ενώ οι μισοί περίπου εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
 
Πιο συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας για τις "Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών", το 30,47% των ερωτηθέντων ασθενών - παρότι στην πλειονότητά του ασφαλισμένο (89,3%) - αναφέρει πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο γιατρό, γεγονός που πολύ συχνά σχετίζεται με την καθυστέρηση λήψης ενδεδειγμένης θεραπείας, και τελικά εμφάνισης υποτροπών στην υγεία του (96,3%).
 
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 20,59% των ασθενών παραδέχεται πως επισκέπτεται γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο, ενώ το 38,66% τον επισκέπτεται μία φορά το τρίμηνο, κι αυτό παρά το γεγονός ότι κατά βάση παρακολουθούν σε δημόσιες και όχι ιδιωτικές δομές (59,92%), προκειμένου να αποφύγουν το κόστος.  
 
Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (30,47%) στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στην πρόσβαση στον θεράποντα ιατρό τους. Μάλιστα, 5 στους  10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο του ραντεβού τόσο σε Ιατρικά Κέντρα Υγείας, όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ένα 43,66% δηλώνει αδυναμία πληρωμής της ιατρικής επίσκεψης σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα 18,31% δηλώνει αδυναμία κλεισίματος ραντεβούν σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, εντός του μηνιαίου πλαφόν των επισκέψεων.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στην πρόσβαση στα φάρμακα, με ένα 44% να λέει πως του είναι δύσκολο να βρει ή να του χορηγηθεί το προϊόν που του συνταγογραφήθηκε, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς εν τέλει να χάνουν ή να καθυστερούν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους (αν δεν έχεις το φάρμακο, χάνεις την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία σου).
 
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το κανάλι διανομής μέσω των νοσοκομείων είναι πολύ ασθενές και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες" σχολίασε ο κ. Σουλιώτης, τονίζοντας παράλληλα πως ένα από τα ανησυχητικότερα ίσως ευρήματα της έρευνας είναι πως "η κρίση επηρεάζει τις συμπεριφορές των ασθενών προς τα άκρα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να περιορίζουν τη σημασία που δίνουν στο πρόβλημα της υγείας τους ή ακόμη και να παραιτούνται από τις θεραπείες τους".
 

Η κατάσταση μέσα από τα μάτια των εθελοντών
 
Η παραπάνω κατάσταση, ωστόσο, αποτελεί απλά την αποτύπωση σε αριθμούς, των όσων ήδη ξέρουν και βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι του ΚΕΦΙ, οι οποίοι με γνώμονα τα προβλήματα των ασθενών ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια την εκστρατεία "Δικαίωμά μου!", μια προσπάθεια καθοδήγησης, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης των καρκινοπαθών.
 
"Το ΚΕΦΙ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια τη λειτουργία του με στόχο να στηρίξει τους ογκολογικούς ασθενείς. Σήμερα όμως έχει φθάσει σε σημείο να μαζεύει φάρμακα, να περιθάλπει αρρώστους και ανασφάλιστους, να πηγαίνει στα νοσοκομεία τρόφιμα, να βγάζει βιβλιάρια υγείας, να τρέχει να πάρει τα φάρμακα από όποιο φαρμακείο έχει διαθέσιμη τη θεραπεία των ανθρώπων αυτών" είπε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του ΚΕΦΙ.Photo 2
 
Σύμφωνα με την ίδια, τα προβλήματα είναι πολλά και μάλιστα όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά και για τους ασφαλισμένους. Είναι ενδεικτικό ότι οι εξετάσεις είναι δωρεάν μόνο όταν είναι νοσηλευόμενοι, ενώ για τις επαναληπτικές εξετάσεις καλούνται να δώσουν συμμετοχή 25% στα Ιατρικά Κέντρα και το 10% στα κρατικά νοσοκομεία.

Για τα, δε, φάρμακά τους - τα οποία είναι γνωστό πως μπορεί να κοστίζουν και πάνω από 1.000 ευρώ- η συμμετοχή είναι 25% στα πρωτότυπα και 12% στα γενόσημα. Κι αυτό βέβαια, αν είναι τυχεροί και υπάρχουν, μιας και το  τελευταίο τρίμηνο τα φαρμακεία των νοσοκομείων παρουσιάζουν ελλείψεις...
 
Αντίστοιχα ανησυχητικά ήταν και τα όσα μετέφερε η κα Μυρτώ Σκοτίδα, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του "Δικαίωμά μου!". Όπως αποκάλυψε μάλιστα, πολύ πρόσφατα Ογκολογική κλινική ζήτησε φάρμακα αξίας 15.000 ευρώ από το ΚΕΦΙ, χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την ίδια για το "πώς ένας Σύλλογος καλείται να αντικαταστήσει την Πολιτεία".
 

Η εκστρατεία
 
Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.
 
Μέγας χορηγός της εκστρατείας «Δικαίωμά μου» είναι η Novartis Oncology, που έχει σταθεί πλάι στην εκστρατεία από την έναρξή της, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες Roche, Pfizer, Bristol Meyer Squibb, Leo Pharma & Teva Oncology.


BeStrong.org.gr - 22.12.14