Νέα
Ιατρικά Θέματα

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τον καρκίνο

Ορισμένες δημοφιλείς ιδέες για το πώς ξεκινά ο καρκίνος και η εξάπλωσή του, αν και επιστημονικά λανθασμένες, μπορεί να φαίνεται ότι είναι σωστές, ιδίως όταν αυτές οι ιδέες έχουν τις ρίζες τους σε παλιές θεωρίες.

Αλλά οι λανθασμένες απόψεις σχετικά με τον καρκίνο μπορεί να οδηγήσουν σε άσκοπη ανησυχία ή και να εμποδίσουν την ορθή απόφαση πρόληψης και θεραπείας. 

Αυτό το άρθρο παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με ορισμένους μύθους και παρανοήσεις για τον καρκίνο.


Είναι ο καρκίνος θανατική ποινή;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο έχει μειωθεί σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Τα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και των καρκίνων του θυρεοειδούς, υπερβαίνει το 90 τοις εκατό. 

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για όλους τους συνδυασμούς καρκίνου είναι σήμερα περίπου 66 τοις εκατό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα ποσοστά αυτά βασίζονται σε δεδομένα από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. 

Πόσο καιρό ένας μεμονωμένος ασθενής του καρκίνου θα ζήσει και αν αυτός ή αυτή θα πεθάνει από την ασθένεια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο ο καρκίνος είναι αργά ή γρήγορα αναπτυσσόμενος, πόσο έχει εξαπλωθεί στο σώμα, αν είναι διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, ή τη γενική υγεία του ατόμου και πολλά άλλα.


Η κατανάλωση της ζάχαρης χειροτερεύει τον καρκίνο;

Όχι. Αν και έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη (γλυκόζη) από τα φυσιολογικά κύτταρα, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωσηζάχαρης θα κάνει τον καρκίνο σας χειρότερα ή ότι, αν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη, ο καρκίνος σας θα συρρικνωθεί ή θα εξαφανιστεί. 

Ωστόσο, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει στην υπερβολική αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου.


Μήπως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο;

Όχι. Ερευνητές έχουν διεξάγει μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (σακχαρίνη, κυκλαμικό, ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη καλίου, σουκραλόζη και νεοτάμη) και δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο. Όλες αυτές οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, εκτός από το κυκλαμικό, έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Είναι ο καρκίνος μεταδοτική ασθένεια;

Σε γενικές γραμμές, όχι. Ο καρκίνος δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο καρκίνος μπορεί να μεταδοθεί είναι στην περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή ιστών. 

Ένα πρόσωπο που λαμβάνει ένα όργανο ή ιστό από δότη, που είχε καρκίνο στο παρελθόν, μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ενός καρκίνου που σχετίζεται με τη μεταμόσχευση. 

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά χαμηλός, περίπου δύο περιπτώσεις καρκίνου ανά 10.000 μεταμοσχεύσεις οργάνων. Οι γιατροί αποφεύγουν τη χρήση των οργάνων ή ιστών από δότες που έχουν ιστορικό καρκίνου.

Σε μερικούς ανθρώπους, ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από ορισμένους ιούς (HPV για παράδειγμα) ή βακτηρίδια (όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού). Ενώ ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, οι καρκίνοι που προκαλούν μερικές φορές δεν μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.

Μήπως η στάση μου (αρνητική ή θετική) απέναντι στο νόσημα μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ή την ανάρρωση από τον καρκίνο;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη «στάση» ενός ατόμου με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή με τον θάνατο από καρκίνο.

Αν έχετε καρκίνο, είναι φυσιολογικό τη μία να αισθάνεστε λυπημένος, θυμωμένος ή να αποθαρρύνεστε και την άλλη να είστε θετικός και αισιόδοξος. Οι άνθρωποι με μια θετική στάση μπορεί να είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις και να παραμείνουν ενεργοί σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, πράγμα σημαντικό.

Έχοντας επίσης συναισθηματική υποστήριξη, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο.


Μπορεί μία χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο ή η βιοψία να αποτελούν αιτία να εξαπλωθεί στο σώμα;

Η πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να προκαλέσει εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος, είναι εξαιρετικά χαμηλή. 

Μετά τις τυπικές διαδικασίες, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους και λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τα καρκινικά κύτταρα από την εξάπλωση κατά τη διάρκεια βιοψίας ή χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση όγκων. 

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να αφαιρέσουν ιστό από περισσότερες από μία περιοχές του σώματος, χρησιμοποιούν διαφορετικά χειρουργικά εργαλεία για κάθε περιοχή.


Επιδεινώνεται ο καρκίνος εάν εκτεθεί στον αέρα;

Όχι. Η έκθεση στον αέρα δεν προκαλεί περαιτέρω ανάπτυξη ή εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.

Μήπως τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο;

Όχι, σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Ο καρκίνος προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις. 

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν έναν τύπο ενέργειας χαμηλής συχνότητας που δεν βλάπτει τα γονίδια.


Προκαλεί καρκίνο το δίκτυο καλωδίων ρεύματος;

Σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, όχι. Οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας εκπέμπουν ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια. 

Η ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια είναι θωρακισμένη και επίσης αποδυναμώνεται από τοίχους και άλλα αντικείμενα. 

Η μαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις γραμμές ισχύος είναι μια μορφή χαμηλής συχνότητας της ακτινοβολίας που δεν βλάπτει τα γονίδια.


Μπορούν φυτικά προϊόντα να θεραπεύσουν τον καρκίνο;

Όχι. Αν και μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βοτάνων, μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, δεν έχει αποδειχθεί ότι τα φυτικά προϊόντα είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι και επιβλαβή όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, επειδή μπορεί να επηρεάσουν το πώς λειτουργούν αυτές οι θεραπείες. 

Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για οποιαδήποτε συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των φυτικών συμπληρωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιούν.


Αν κάποιος στην οικογένειά μου έχει καρκίνο, έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο;

Όχι απαραίτητα. Ο καρκίνος προκαλείται από επιβλαβείς αλλαγές (μεταλλάξεις) σε γονίδια. Μόνο το 5 έως 10 τοις εκατό των καρκίνων που προκαλούνται από επιβλαβείς μεταλλάξεις είναι κληρονομικοί. 

Σε οικογένειες με κληρονομική πρόκληση καρκίνου, πολλαπλά μέλη της οικογένειας θα αναπτύξουν συχνά τον ίδιο τύπο καρκίνου. Αυτοί οι τύποι καρκίνου ονομάζονται "οικογενείς" ή "κληρονομικοί".

Το υπόλοιπο 90 - 95 τοις εκατό των καρκίνων, προκαλούνται από μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η ακτινοβολία. Αυτές οι μορφές καρκίνου ονομάζονται "μη κληρονομικές".


Αν από την οικογένειά μου κανένας δεν έχει εμφανίσει καρκίνο, σημαίνει ότι ούτε κι εγώ κινδυνεύω;

Όχι. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 40 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. 

Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η ακτινοβολία. 

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι το είδος των τροφίμων που τρώτε, πόσο τρώτε και αν ασκείστε.


Μήπως τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού;

Όχι. Οι μεγαλύτερες μέχρι τώρα μελέτες, δεν έχουν βρει στοιχεία που να συνδέουν τα χημικά που συναντάμε συνήθως σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά με τις αλλαγές στον ιστό του μαστού.


Μήπως οι βαφές των μαλλιών αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου;

Δεν υπάρχει καμία πειστική επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση βαφής μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι οι κομμωτές που εκτίθενται τακτικά σε μεγάλες ποσότητες βαφής μαλλιών και άλλα χημικά προϊόντα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.


BeStrong.org.gr - 25.09.14