Νέα
Ιατρικά Θέματα

Το μελάνωμα νικιέται!

Το μελάνωμα είναι η δυσάρεστη εξέλιξη μιας ελιάς (σπίλος) στο δέρμα, δηλ. μιας σκουρόχρωμης φυσικής κηλίδας (σημείο, φακή) που προϋπήρχε. Οι ελιές έχουν τη δική τους φυσική καλοήθη πορεία και σπανιότατα εξαλλάσσονται.


Η  μετάλλαξη των φυσιολογικών μελανοκυττάρων σε καρκινικά προκαλεί προβλήματα μόνο στους αμελείς. Η έγκαιρη διάγνωση και η αφαίρεση κάθε ύποπτης ελιάς μας απαλλάσσει από δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αφαίρεση είναι απλή, ανώδυνη και ανέξοδη. Τα προβλήματα του δέρματος προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία. 


Οι καλοήθεις κρεατοελιές έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, δηλ. μικρότερη από μισό πόντο. Παραμένουν σταθερές σε μέγεθος, χρώμα και εμφάνιση. Με περιφέρεια σαφώς περιγεγραμμένη, ομαλή και κανονική.

Το σημαντικότερο στην πρόληψη είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις διαφοροποιήσεις της ελιάς και σε μια ύποπτη αλλαγή, να ζητήσουμε αμέσως ιατρική συμβουλή. Αυτός θα ελέγξει και ανάλογα θα ζητήσει βιοψία. Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε:


  • Αν υπάρχει πρόσφατη αλλαγή σε κάποιο σημείο της ελιάς -αν, π.χ., το ένα μισό δεν μοιάζει (πλέον) με το άλλο μισό.
  • Αν προσφάτως η περιφέρεια της ελιάς δεν οριοθετείται με μια σαφή διαχωριστική γραμμή, αλλά εμφανίζεται ακανόνιστη, οδοντωτή και ασαφής ή αποκτά κατά θέσεις προεξοχές (πλοκάμια).
  • Αν το ομοιόμορφο σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα αποκτά πλέον ανομοιόμορφες αποχρώσεις με παραλλαγές του γκρι ή του μπλε.
  • Αν ο «όγκος της ελιάς» μεγάλωσε: Σε διάμετρο, ιδιαίτερα αν απέκτησε διάμετρο πάνω από 7,5 χιλιοστά. Σε ύψος (1-2 χιλ.) και «βάθος», δηλ. δεν κινητοποιείται εύκολα με το δέρμα όταν τον κινούμε εμείς. Γεγονός που συνέβαινε πριν.
  • Αν ο σπίλος που μεγεθύνεται παρασύρει σε μεγέθυνση και άλλες παρακείμενες ελιές.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στη βιοψία και την αφαίρεση. Η αποκατάσταση της όψης του δέρματος επιτυγχάνεται πλήρως με πλαστική, αν η εκτομή πρέπει να έχει βάθος. Ακολούθως εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή με ιντερφερονη-α ή με κατάλληλα εμβόλια. Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση παραστατικά αποδίδεται από το παράδειγμα που συνίσταται να ακολουθούν οι νέοι γιατροί: Αν υποψιαστούν την πολύ σπάνια εντόπιση μελανώματος στην κοίτη ενός νυχιού, αυτός υποχρεούται να ζητήσει τη βιοψία του σπίλου, προκαλώντας ουσιαστικά παραμόρφωση ενός δακτύλου. Ο καρκίνος ηττάται μόνον από τον ευφυή που έχει το θάρρος να τον εξοστρακίσει από το σώμα του ΕΓΚΑΙΡΑ.

Aπό τον Dr Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας,  Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.



BeStrong.org.gr - 09.04.12