Νέα
Ιατρικά Θέματα

Bλαστοκύτταρα για τη μείωση των παρενεργειών της ΧΜΘ

Η χημειοθεραπεία ως μέσο αντιμετώπιση του καρκίνου έχει αποδειχθεί μεν αποτελεσματική και σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο χαρακτηρίζεται από σοβαρές παρενέργειες. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να «διδάσκεται» ο οργανισμός του ασθενή να αντέχει τις συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, ομάδα ειδικών από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson» του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιατλ με επικεφαλής τον Δρ Χανς-Πίτερ Κιεμ, υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η προστασία των υγιών κυττάρων του ασθενή από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ως γνωστόν η χημειοθεραπεία στοχεύει στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα όμως παράλληλα μπορεί να πλήξει και τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς, περιλαμβανομένου και του μυελού των οστών.

Επίσης, η χημειοθεραπεία οδηγεί στην παραγωγή αφενός λιγότερων λευκών κυττάρων από τον μυελό (πράγμα που εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων) και αφετέρου λιγότερων ερυθρών κυττάρων (με συνέπεια ο ασθενής να κουράζεται πιο εύκολα και να αναπνέει δύσκολα). Συχνά οι γιατροί αναγκάζονται να ελαττώνουν, να καθυστερούν ή να σταματούν τελείως την χημειοθεραπεία εξαιτίας αυτών των παρενεργειών.
 
Για να εμποδίσουν την παρενέργεια αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα για να προστατεύσουν τον μυελό των οστών, ο οποίος παράγει συνεχώς νέα αιμοποιητικά κύτταρα. Προχώρησαν μάλιστα και σε κλινικές δοκιμές, μελετώντας τον μυελό των οστών τριών ασθενών που έπασχαν από γλοιοβλάστωμα (μορφή καρκίνου του εγκεφάλου), πετυχαίνοντας να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον μυελό των οστών βλαστικά κύτταρα που παράγουν το αίμα και με τη βοήθεια ενός ιού εισήγαγαν στα κύτταρα ένα γονίδιο που τα προστάτευσε από την δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Τα γενετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα εισήχθησαν εκ νέου στον οργανισμό των καρκινοπαθών.

Όπως αποδείχτηκε, οι ασθενείς μπορούσαν πλέον να ανεχτούν πολύ καλύτερα την χημειοθεραπεία και χωρίς παρενέργειες. Και οι τρεις εθελοντές, που συμμετείχαν στην έρευνα, έζησαν περισσότερο από το μέσο όρο των 12 έως 13 μηνών που είναι το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση του γλοιοβλαστώματος. Κατά μέσο όρο έζησαν 22 μήνες, ενώ ο ένας ασθενής ζει ακόμη, 34 μήνες μετά την πρωτοποριακή θεραπεία.

Μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή αναμένεται να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, όχι μόνο στους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου αλλά και σε άλλες εκδοχές του, όπως του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.


BeStrong.org.gr - 11.05.12