Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος

Οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο επέλεξαν την 13η Νοεμβρίου ως την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος.
 
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο 4ος πλέον θανατηφόρος καρκίνος στην Ευρώπη, με πάνω από το 95% των ατόμων που πλήττονται να πεθαίνουν από την ασθένεια, και προβλέπεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μέχρι το 2020.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ευαισθητοποίησης και ιεράρχησης αυτής της νόσου που έχει ένα μέσο χρόνο επιβίωσης των τριών μηνών μετά τη διάγνωση.   
 
Λόγω της υψηλής θνησιμότητας της νόσου και ως εκ τούτου της έλλειψη επιζώντων, υπάρχουν μόνο 6 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι οι οργανώσεις αυτές παρέχουν χρήσιμα εργαλεία πληροφόρησης στους ασθενείς, καλύπτουν μόνο ένα περιορισμένο ποσό των χωρών.   
 
Αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος, αγκαλιάστηκε από την ECPC-Εuropean Cancer Patient Coaliton, ως το συλλογικό όργανο των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη, για να συμβάλλει στην  ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου.

Η ΕCPC συμμετέχει και συμβάλλει στη κάλυψη του κενού πληροφόρησης και βελτίωσης της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης της νόσου και στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος με τη διοργάνωση πολλών και σημαντικών εκδηλώσεων για την Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος.   

  • Στο διάστημα, 10-14 Νοεμβρίου 2014,  η ECPC είχε περίπτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος.
  • Η ECPC είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, που συγκεντρώνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένους επιστήμονες, που εμπλέκονται στον καρκίνο του παγκρέατος, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την έρευνα, τις οργανώσεις ασθενών, τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της φαρμακευτικής και άλλης βιομηχανίας τομέα υγείας.
  • Η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε επίσημα στις 12 Νοεμβρίου και θα εργαστεί για να συμβάλλει στην ιεράρχησητου καρκίνου του παγκρέατος σε σχέση με άλλες μορφές της ασθένειας, εστιάζοντας στους τομείς της ευαισθητοποίησης, τα μητρώα ασθενών και την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.
  • Η ECPC είχε συμβουλευτικό ρόλο κατά την εκπόνηση του πολιτικού κειμένου Πρόσκλησης σε Δράση με επικεφαλής τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δρ Philippe Juvin (EPP,Γαλλία), Philippe De Backer (ALDE, Βέλγιο), Françoise Grossetête (EPP, Γαλλία) και Daciana Sârbu (S & D , Ρουμανία).  
 
Μωβ είναι το χρώμα που συνδέεται με τον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης, οι οργανώσεις των ασθενών επέλεξαν ως λογότυπο για αυτήν την ημέρα ένα χαρταετό, καθώς είναι ένα τολμηρό, απλό σύμβολο ελπίδας. Ένας ιπτάμενος χαρταετός έχει τη δύναμη να ανυψωθεί πάνω από πολλά και μεγάλα εμπόδιο και μπορεί να τον βλέπει ο κόσμος.   
 
Τα αρχικά WPCD σημαίνουν στα Αγγλικά Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος και θα χρησιμοποιούνται στο twitter #WPCD και στο Facebook για να σηματοδοτούν άρθρα, εικόνες, κείμενα για τον καρκίνο του παγκρέατος.   
 
Μπορείτε να κατεβάσετε το "Περιοδικό Κοινοβούλιο"  με ειδικό συμπλήρωμα γιατην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.   
 
Μπορούμε όλοι, και στην Ελλάδα να ενώσουμε τις φωνές μας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Ευρωβουλευτής Philippe De Backer (ALDE. Βέλγιο) φιλοξένησε την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Καρκίνου του Παγκρέατος, με εκπροσώπους από όλες τις ομάδες ενδιαφερομένων, συγκεντρώνοντας μερικούς από τους βασικούς Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η συνάντηση των μελών της πλατφόρμας έγινε στις 12 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συντονίστηκε από τον Sebastian Rhode, με αντικείμενο την χάραξη στρατηγικής της πλατφόρμας και τον συντονισμό των δράσεων της για την επίτευξη των στόχων της με τρεις κύριους άξονες δράσης: την ευαισθητοποίηση, τη διάγνωση και τα μητρώα ασθενών. 

Ο Πρόεδρος της ΕCPC, Francesco De Lorenzo τόνισε τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γενικούς ιατρούς.

Οι ερευνητές και οι ογκολόγοι που συμμετέχουν στην πλατφόρμα συμφώνησαν με τα σχόλια του Καθ. De Lorenzo.

Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχα ως Αντιπρόεδρος της ECPC, τόνισα την ανάγκη οι γενικοί ιατροί και οι γαστρεντερολόγοι, να έχουν πιστοποιημένη τακτική επαναλαμβανόμενη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση (CME) στην ογκολογία, που είναι μια ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και πολύ γρήγορα και απαιτείται συνεχής ενημέρωση που διαφορετικά δεν μπορούν να έχουν οι γενικοί ιατροί που καλύπτουν πολύ ευρύ αντικείμενο. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, όπου οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στους εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς, αλλά στους γενικούς ιατρούς του ΠΕΔΥ.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.  Για το λόγο αυτό, ο Καθ. De Lorenzo προέτρεψε τους συμμετέχοντες να συνεργασθούν με την ECPC για την δημιουργία ενημερωτικού εντύπου για τους ασθενείς για τον καρκίνο του παγκρέατος, με την επιμέλεια της επιστημονικής κοινότητας.

Μαζί με τον Πρόεδρο της ECPC, Kαθ. De Lorenzo ζητήσαμε από τη Πλατφόρμα για να επικεντρωθεί σε ευάλωτους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, π.χ. ανασφάλιστους, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ιδίως καπνιστές και παχύσαρκους.

 

BeStrong.org.gr - 24.11.14