Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

«Αντίο κόσμε...

Σήμερα είναι η μέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια»

Η Μπρίτανι Μέιναρντ, υπέρμαχος της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, έφυγε από τη ζωή...

Περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους η 29χρονη καρκινοπαθής Μπρίτανι Μέιναρντ και υπέρμαχος της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας έδωσε τέλος στη ζωή της. 

Η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι η Μπρίτανι πέθανε στο σπίτι της στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Τον περασμένο Απρίλιο, η Μέιναρντ διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής. 

Μετά τη διάγνωση μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο People.com η Μπρίτανι άφησε ένα τελευταίο μήνυμα στο Facebook: «Θέλω να πω ένα αντίο σε όλους τους φίλους και την οικογένειά μου, σε όλους όσους αγαπώ. 

Σήμερα είναι η ημέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια εξαιτίας της καταληκτικής νόσου μου, αυτού του φρικτού καρκίνου του εγκεφάλου που μου έχει στερήσει τόσα πολλά...αλλά θα μου στερούσε πολλά περισσότερα. 

Ο κόσμος είναι όμορφος. Τα ταξίδια μού έμαθαν πολλά. Αντίο κόσμε. Να μεταδίδετε τη θετική ενέργεια».

Την περασμένη εβδομάδα η Μέιναρντ υπαινίχθηκε σε νέο της βίντεο ότι ενδεχομένως να ανέβαλε τον θάνατό της. 

Τελικά όμως έφυγε από τη ζωή, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά «με ειρηνικό τρόπο, στην κρεβατοκάμαρά της, στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων», σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Compassion and Choices που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. 

Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της στη ζωή και στην ασθένειά της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Compassion and Choices, αναφέρει: 

«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας». 

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου με τα φάρμακα που της έγραψε ο γιατρός της, άνοιξε εκ νέου το δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.


BeStrong.org.gr - 03.11.14