Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Tι είναι πιο δυνατό από τον καρκίνο;

Οι άνθρωποι που τον νίκησαν απαντούν: H αγάπη!

Ζευγάρια που ξεπέρασαν τον καρκίνο και προχώρησαν παρουσιάζονται με έναν τρυφερό τρόπο μέσα από το πρότζεκτ «Sweet Life» (Γλυκιά Ζωή) του φωτογράφου Randy Bacon το οποίο παρουσιάστηκε στο Buzzfeed. 

«Πριν από μερικά χρόνια το Κέντρο Καρκίνου Hulston με προσέγγισε και μου ζήτησε να φωτογραφίσω τους επιζήσαντες της ασθένειας στα πλαίσια της δημιουργίας μιας μόνιμης έκθεσης στο νοσοκομείο. Σύντομα, ωστόσο, εγώ αποφάσισα πως δεν θέλω να επικεντρωθώ στον πόνο, στην ταλαιπωρία, και στα σημάδια που επιφέρει αυτή η ασθένεια στον άνθρωπο. 

Στόχος μου ήταν να απαθανατίσω την ελπίδα, την αγάπη, τη δύναμη, το κουράγιο, ακόμη και τη χαρά κατά τη διάρκεια της μάχης. Έτσι δημιουργήθηκε η 'Γλυκιά Ζωή'».   Σε κάθε φωτογραφία φανερώνεται η δύναμη, η θέληση, και επιμονή αυτών των ανθρώπων να νικήσουν το θάνατο, να ζήσουν. 

«Η ζωή είναι ένα μικρό θαύμα. Προσέγγισα το θέμα με την ιδέα ότι μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Όλοι μας έχουμε μια ζωή που μετρά, ο καθένας μας είναι σημαντικός, και η ιστορία του αξίζει». 

«Φωτογράφισα τουλάχιστον 50 ανθρώπους που νίκησαν τον καρκίνο και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό που συμπέρανα είναι η βαθιά πεποίθηση αυτών των ανθρώπων ότι η ζωή είναι ένα δώρο. Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με την ιδέα ότι θα πεθάνει σύντομα, τότε συνειδητοποιεί ποια είναι τα πράγματα που αξίζουν και ποια όχι στη ζωή». 

Ο φωτογράφος εξηγεί με σαφήνεια πως ο εγωισμός μας παύει να υπάρχει όταν συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές στη ζωή μας. 

«Πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσες σημαντικά, όπως το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, αύξηση της περιουσίας σου και άλλα τόσα που αφορούν την ικανοποίηση του 'εγώ' σου παύουν να υπάρχουν και μοιάζουν ασήμαντα και ανόητα. 

Από την άλλη, αρχίζεις και εκτιμάς στιγμές και εικόνες που άλλοτε δεν θα σκεφτόσουν τη σημασία τους. Να ζεις την κάθε στιγμή της μέρας, να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους και να βοηθάς για παράδειγμα».   

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τη δυναμική και τη σημασία της ανθρώπινης ζωής. «Σε χτυπά κατά πρόσωπο η πραγματικότητα ότι δεν είσαι αθάνατος τελικά. Ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσεις μια μάχη ζωής και θανάτου και θα πρέπει να βγεις νικητής». 

Τα πορτέτα αυτών των νικητών δίνουν την ελπίδα σε όλους πως μπορεί να νικηθεί αυτή η ασθένεια. «Απλά με φοβίζει. Αλλά όταν βλέπεις τη γλυκιά ζωή να ακτινοβολείται από τους αγαπημένους σου κατά τη διάρκεια της μάχης σου, σου δίνει πίστη και μια γαλήνη». 

Ο ίδιος ο Bacon τονίζει πως αυτό το πρότζεκτ είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο για αυτόν διότι καταδεικνύει πως ενώ όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, κάποιες σοβαρότερες κάποιες αντιμετωπίσιμες, όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να δείχνουμε δύναμη σε κάθε περίπτωση. 

«'Ολοι αντιμετωπίζουμε κάτι, είτε αυτό είναι μια σοβαρή αρρώστια, ένα διαζύγιο, μια απώλεια, ανεκπλήρωτα όνειρα, εθισμούς, τραγικά συμβάντα, πνευματικές ασθένειες και ο κατάλογος δεν σταματά ποτέ γιατί, όλοι με κάτι είμαστε αντιμέτωποι».

Άνθρωποι που είτε βρίσκονται στη μέση μιας μάχης είτε έχουν μόλις βγει από αυτή νικητές, κατορθώνουν να μεταδίδουν ελπίδα, δύναμη και κουράγιο και όλα αυτά μέσα από ένα μεγάλο χαμόγελο. Το μόνο που τελικά προκύπτει από όλο αυτό είναι: HOPE!


BeStrong.org.gr - 17.05.15