Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Μαθήματα ζωής από τον Φαν ντερ Βέιντεν

Ο Ολυμπιονίκης που νίκησε τη λευχαιμία!

Είναι μία όμορφη ιστορία από τον αθλητισμό και γενικά από τη ζωή αυτή που γεννήθηκε στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008.

Αφορά το αγώνισμα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν, ο αναπάντεχος με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, χρυσός Ολυμπιονίκης από την Ολλανδία. Ο λόγος για τον Μάαρτεν Φαν ντερ Βέιντεν, που έκανε την έκπληξη και νίκησε στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, που διεξήχθη την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008.

Έγινε ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, αγώνισμα που φέτος εισήχθη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Για να φτάσει ως εδώ, ο 27χρονος Ολλανδός χρειάστηκε πρώτα να ξεπεράσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας: διαγνώστηκε με λευχαιμία το 2001, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή: οι γιατροί του είχαν δώσει λίγες ελπίδες να τα καταφέρει...

Έδωσε τη μάχη, αποθεραπεύθηκε και επέστρεψε δυνατός και υγιής στους αγώνες. Πρωταθλητής κόσμου στα 25χλμ., ο Φαν ντερ Βέιντεν προπονήθηκε σκληρά για να βελτιωθεί στο 10άρι, το μοναδικό αγώνισμα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. "

Όταν είσαι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, μαθαίνεις να είσαι υπομονετικός. Κατά κάποιον τρόπο, την ίδια στρατηγική ακολούθησα και στον αγώνα, περιμένοντας την ευκαιρία να ξεφύγω από το γκρουπ", δήλωσε ο Φαν ντερ Βέιντεν, που μετά τον αγώνα δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια από τον θρύλο της ολλανδικής κολύμβησης Πίτερ Φαν ντεν Χούγκενμπαντ.

Τώρα όμως ο κολυμβητής ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου, χάρη στη συγκλονιστική προσπάθειά του στα 10 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας.

"Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να επιστρέψει και να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο μετά από μια αρρώστια", τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θρίαμβό του ο Ολλανδός. Να σημειωθεί ότι μετά τη διάγνωση, ο Βέιντεν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες, ενώ μετά ξανάρχισε τις προπονήσεις προκειμένου να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός.

Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν πως η ιστορία του θυμίζει με εντυπωσιακό τρόπο αυτή του ποδηλάτη Λανς ʼρμστρονγκ. Ο κορυφαίος ποδηλάτης, Λανς Αρμστρονγκ είναι γνωστός για τη μεγάλη μάχη που έχει κερδίσει με τον καρκίνο και τις επιτυχίες που έχει σημειώσει στο Γύρο της Γαλλίας από το 1999 μέχρι το 2005, όταν και αποσύρθηκε. Ο αμερικανός αγαπούσε αυτό που έκανε και όπως είχε υποστηρίξει η αγάπη του για την ποδηλασία ήταν που του έδινε δύναμη να συνεχίσει.

Ωστόσο ο Μάαρτεν Φαν ντερ Φέιντεν, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 10 χιλιόμετρα στην κολύμβηση, ο οποίος επίσης ξεπέρασε τον καρκίνο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν την άποψη και αρνείται να τον αποδίδουν τον χαρακτηρισμό "Αρμστρονγκ της κολύμβησης". "Ο Αρμστρονγκ υποστηρίζει ότι η θετική σκέψη και η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό μπορεί να σε σώσει. Δεν συμφωνώ.

Πιστεύω ότι αυτό προϋποθέτει ότι αν δεν σκέφτεσαι θετικά θα χάνεις συνεχώς. Οι γιατροί, και όχι μόνο η θετική σκέψη και η αγάπη για τα σπορ, με έσωσαν. Είμαι τυχερός που σώθηκα με τη χημειοθεραπεία. Τόσο απλό είναι", δήλωσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης.

Ο Φαν ντερ Βέιντεν για εφτά ολόκληρα χρόνια πάλευε με την ασθένεια και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις πισίνες για δύο χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2003. Ένιωσε ότι εκείνη την περίοδο ότι πλέον είχε έρθει το τέλος και ότι δεν θα έβγαινε νικητής από αυτή τη μάχη.

Όμως έμαθε πολλά από αυτή τη δοκιμασία και τη "στρατηγική", όπως αποκαλεί, που ακολούθησε για να ξεπεράσει τον καρκίνο, την εφάρμοσε και στον τελικό των 10 χιλιομέτρων στην κολύμβηση. "Με δίδαξε να προχωράω βήμα - βήμα και να είμαι υπομονετικός. Όταν ο πόνος είναι αφόρητος και είσαι σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο, δεν σκέφτεσαι τον επόμενο μήνα, αλλά την επόμενη ώρα.

Αυτή ήταν η στρατηγική που χρησιμοποίησα όταν αγωνιζόμουν και περίμενα την ευκαιρία. Πριν εφτάμιση περίπου χρόνια πάλευα με τη λευχαιμία, Χάρη στο μόσχευμα που έλαβα μπόρεσα να επανέλθω. Είμαι ευγνώμων σε όποιον έχει δωρίσει χρήματα για την έρευνα κατά του καρκίνου, χάρη σ' αυτούς βρίσκομαι εδώ", κατέληξε ο ολλανδός κολυμβητής.


BeStrong.org.gr - 29.03.14