Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Η ασθένεια έχει όνομα: Καρκίνος...

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου προτρέπει τους δημοσιογράφους όταν αναφέρονται στην ασθένεια του καρκίνου να την αναφέρουν με το όνομά της και όχι με περιγραφές όπως ''επάρατη νόσος'' και ''ανίατη ασθένεια''. Για το σκοπό αυτό η Ένωση Συντακτών κοινοποιεί επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Κάνε μια Ευχή» Γιώργος Πενηνταέξ. Στην επιστολή υποβάλλεται παράκληση στα ΜΜΕ, με αφορμή τον πρόωρο θάνατο του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα από καρκίνο, η ασθένεια να αναφέρεται στις ειδήσεις με το όνομα «καρκίνος» και όχι με άλλες περιγραφές.

«Η ασθένεια έχει όνομα: ''καρκίνος'', και έτσι πρέπει να αναφέρεται στις ειδήσεις. Υπάρχουν πιο θανατηφόρες ασθένειες, π.χ. AIDS, καρδία και όμως τις αναφέρουμε με το όνομά τους, με πάσα ευκολία. Δεν υπάρχει άλλη ασθένεια που να μην αναφέρεται με το όνομά της», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συνδέσμου «Κάνε Μια Ευχή». Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, ότι σήμερα πολλές από τις μορφές της σοβαρής αυτής ασθένειας είναι 100% ιάσιμες και άλλες πιο λίγο, ενώ υπάρχουν και άλλες που ακόμη δεν είναι ιάσιμες.

Στη συνέχεια εκφράζεται η άποψη ότι οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να αποβάλουν τα παλιά ταμπού για την ασθένεια αυτή, σημειώνοντας ότι δεν παθαίνει κανείς οτιδήποτε με το να πει το όνομα της ασθένειας, νοοτροπία η οποία επικρατούσε τους παλιούς καιρούς, όταν υπήρχε ο φόβος και η προκατάληψη. Αναφέρεται, επίσης, ότι «τα ΜΜΕ πρέπει να παίξουν το δικό τους σωστό ρόλο.

Οι αναφορές ''επάρατη νόσος'', ''ανίατη ασθένεια'', όχι μόνο δεν ευσταθούν πλέον, αλλά δεν προσφέρουν και το καλύτερο συναίσθημα προς τους πάσχοντες από καρκίνο συνανθρώπους μας. Η αποδοχή της ασθένειας είναι και ένα σημαντικό βήμα προς την κατανίκησή της». Τονίζεται ότι οι λανθασμένες αυτές αναφορές από τα ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγονται, αφού δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία, αλλά αντίθετα προκαλούν προβλήματα σε αυτούς που υποφέρουν από καρκίνο και στους συγγενείς τους.


BeStrong.org.gr - 20.05.13