Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Βέτο στο κάπνισμα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, η οποία είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις, που έχουν στην υγεία, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα και τοΕθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία. Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Ο αντικαπνιστικός αγώνας είναι πάνω από όλα ένας εθνικός στόχος. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία, η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα καθαρό περιβάλλον από καπνό και να εγγυηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας να ζούμε και να εργαζόμαστε χωρίς τις θανάσιμα βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος. Με το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος που καταθέτουμε, καθιστούμε τον αντικαπνιστικό αγώνα εθνικό στόχο και περιγράφουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την κοινοτική νομοθεσία. Θα το κάνουμε, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί το υπαγορεύει η συνείδησή μας και το χρέος μας. Θα το κάνουμε γιατί το θέλουμε. Είναι υποχρέωσή μας και αυτήν αντιλαμβάνεται η πολιτεία και την αναλαμβάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Σε αυτό τον ωραίο αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί και όπως είπα στην αρχή, απευθυνόμενος στα παιδιά, το σύνθημά μας είναι και κάτι παραπάνω: "Βέτο στο κάπνισμα".» Επίσης ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε και βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο αποτελείται από 14 βασικά μέτρα, που ευελπιστεί να εναρμονίσει επιτέλους  και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζοντας την κοινοτική νομοθεσία. Αυτά επιγραμματικά είναι:


Απαγόρευση...
 

  • Απαγόρευση στην πώληση τσιγάρων σε ανήλικους.
  • Απαγόρευση πώλησης τσιγάρων από ανήλικους.
  • Απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα και μπαρ, εντός της πενταετίας.
  • Απαγόρευση στην πώληση τσιγάρων από κυλικεία σχολείων και νοσοκομείων.
  • Απαγόρευση της εισόδου σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος, σε μπαρ. 
  • Απαγόρευση του καπνίσματος σε Ίντερνετ καφέ, χώρους ηλεκτρονικών παιχνιδιών  και μπιλιάρδα.

Κατάργηση...
  • Κατάργηση των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τσιγάρων. 
  • Κατάργηση των σημάνσεων που παρουσιάζουν τα τσιγάρα ως Light.
  • Κατάργηση στα υποκατάστατα νικοτίνης.
  • Κατάργηση της ασυδοσίας στην προώθηση τσιγάρων, αφού θα γίνεται υπό όρους.


Έλεγχος - Πρόστιμα...

  • Έλεγχος μέσω των επιθεωρητών, του Τομέα Έλεγχου Καπνού & Αλκοόλ.
  • Αυστηρά πρόστιμα από 200 ευρώ και άνω, στους ανήλικους παραβάτες.
  • Προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.
  • Ανάκληση της άδειας των καταστηματαρχών, αν υποπέσουν στην ίδια παράβαση για τρίτη φορά.

Στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσιάστηκε επίσης έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 84% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι ενδεχόμενη απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί μέτρο που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τέλος παρουσιάστηκε η ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου για την καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος και του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, με τον τίτλο: «Αναπνέουμε Ελευθέρα. Είναι δικαίωμά μας!»


BeStrong.org.gr - 20.05.13