Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Μετά τον καρκίνο άλλαξα προτεραιότητες

Ήταν Ιούνιος του 1984 όταν η Φώφη Γεννηματά, προτού καλά καλά πατήσει τα είκοσί της χρόνια, πληροφορήθηκε πως η πολυαγαπημένη της μητέρα Κάκια, σε ηλικία 43 χρόνων τότε, έπασχε από καρκίνο του μαστού.

Η μητέρα της χειρουργήθηκε και πάλεψε με την ασθένεια δέκα χρόνια... Τον περασμένο Ιούνιο έμελλε η ίδια η Φώφη Γεννηματά, βαδίζοντας στα 43 της, να έλθει αντιμέτωπη ακριβώς με την ίδια ασθένεια. Ειρωνεία της τύχης ή παιχνίδια της ζωής;

Όπως και να έχει, ήταν πια η ώρα της Φώφης να δώσει τη δική της μεγάλη μάχη. Αυτό και έπραξε. Μόλις οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έμπαινε στο Μεμόριαλ.

Το είχε κάνει και στο παρελθόν, με την περιπέτεια της υγείας του πατέρα της. Στη διάρκεια του αγώνα της κατά του καρκίνου, η Φώφη κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο δημοσιοποιώντας το πρόβλημα της υγείας της. 

Άλλωστε, θεωρεί ότι "πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα". Οι γιατροί λένε τώρα ότι είναι απολύτως καλά, σημασία όμως έχει πώς αισθάνεται η ίδια. "Νιώθω πολύ καλά", επισημαίνει με φωνή που δείχνει πως πιστεύει αυτό που λέει.

Την καλή ψυχολογική της κατάσταση αποδίδει κυρίως στη στήριξη που είχε από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της. "Βεβαίως, έχω απίστευτη υποστήριξη από τον άνδρα μου και χωρίς την δική του παρουσία, αγάπη και πίστη δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε αυτή την περιπέτεια", εξηγεί. Το μόνο όνειρο που θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν!

 
Στη Σκύρο

Τον τελευταίο μήνα η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να δραπετεύσει απ΄ όλα αυτά και ξεκουράζεται μαζί με την οικογένειά της στο νησί από το οποίο κατάγεται ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, στη Σκύρο. Ζωή απλή, μαζί με τα παιδιά, από το πρωί στη θάλασσα.

Ό,τι ζητάει δηλαδή ένας απλός άνθρωπος. Μια ήρεμη οικογενειακή ζωή... Πώς είναι όμως να ζεις με τον καρκίνο; "Είμαι ένας άνθρωπος που βρέθηκα και από τις δύο πλευρές, και από την πλευρά εκείνου που συμπαραστέκεται στους γονείς του (μάνα και πατέρας χτυπήθηκαν από τον καρκίνο) και από την πλευρά εκείνου που παλεύει με τη νόσο.

Με τη μητέρα μου ήμασταν πολύ δεμένες και μαζί με την αδελφή μου, της σταθήκαμε. Πηγαίναμε για θεραπείες και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι και το μέλλον. Η μητέρα μου ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για την ασθένειά της. Πάλεψε 10 χρόνια με αυτήν και δεν την ακούσαμε ούτε μία ημέρα να λέει πως δεν είναι καλά". Το ίδιο και η αδελφή της μητέρας της.

Χτυπήθηκε από την ίδια ασθένεια και σήμερα, ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια είναι καλά. "Είναι παράδειγμα ελπίδας", λέει συγκινημένη η Φώφη Γεννηματά, ενώ απαντώντας στο ερώτημα που της υποβάλλουν πολλοί φίλοι της για το πώς αντέχει, λέει: "Μα, πώς να το βάλω κάτω;".

"Κάνω σχέδια". Τι κάνει λοιπόν η Φώφη Γεννηματά για να υπερβεί την ασθένειά της; "Προσπαθώ να κάνω σχέδια. Σημασία έχει να μην το βάλεις κάτω, να μην ηττηθείς στην καθημερινότητα, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκέψη τού τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα με τον καρκίνο. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Θέλει πολλή προσπάθεια, αυτοέλεγχο, υποστήριξη από το περιβάλλον σου και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα".

Πιστεύει πως έχουν γραφεί κατά καιρούς υπερβολές για τον καρκίνο του μαστού. "Μία στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Δεν μιλάνε όμως. Υπάρχουν ταμπού. Βρήκα γυναίκες που θέλησαν να μου δώσουν κουράγιο και μοιράστηκαν μαζί μου το πώς ένιωθαν.

Είναι σημαντικό να μοιραστείς με ανθρώπους που έχουν περάσει αυτή την ιστορία. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Το παν, πέρα από την επιστήμη, είναι η ψυχολογική κατάσταση της ίδιας της γυναίκας!".


"Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν"

Σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες η Φώφη Γεννηματά αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει μέσω των «ΝΕΩΝ» όλους όσους τη στήριξαν. Με ένα τηλεφώνημα, ένα γράμμα, ένα δώρο, ένα απλό κλείσιμο του ματιού!


TA NEA on line
Δημοσίευση: 23/08/2008


BeStrong.org.gr - 29.03.14