Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Έκθεση Μπακατσούνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την παρελθούσα Κυριακή 22/6/2008, σελίδες 72-73, η «Χαραυγή» δημοσίευσε την επιστολή του Δρ. Μπακατσούνη, που αναφέρεται στα βρόμικα παρασκήνια της λειτουργίας του ΟΚΤΚ, σε δύο ολόκληρες σελίδες της εφημερίδας αυτούσια. Αν ήμασταν σε άλλη χώρα θα γινόταν σάλος και θα γινόντουσαν διαφανείς έρευνες, εδώ όμως…τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι πάντες σιώπησαν, για να επιβεβαιωθεί ίσως η φράση του δρ Μπακατσούνη για «χρυσοφόρο σκασμό», ενώ σε όλους είναι πλέον γνωστό ότι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι!

 

Εμείς δικαιολογούμε το γεγονός αυτό ότι πιθανώς να μην έφθασε στα χέρια σας η έκθεση Μπακατσούνη, γι’ αυτό σας την στέλλουμε σε μορφή pdf, όπως την έγραψε ο συγγραφέας της. Να πούμε ότι όλα αυτά τα βροντοφωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» του ΟΚΤΚ μαζί με τη «μητέρα» Τράπεζα Κύπρου έκλειναν με χρυσό το στόμα και την πέννα των δημοσιογράφων, των βουλευτών, των κομμάτων και παντός υπεύθυνου κρατικού λειτουργού.

 

Όταν το 1995 συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, σχεδόν όλα τα κόμματα, χαρακτήρισαν τη συμφωνία Κυβέρνησης-Τράπεζας Κύπρου ως «εγκληματική» και ως «διαπλοκή», εξαιτίας της παροχής υπερ-προνομίων προς το ΟΚΤΚ. Υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στα υπερ-προνόμια ήταν και είναι η επιχορήγηση από το κράτος «στο διηνεκές» του εξοδολογίου του ΟΚΤΚ και το μονοπώλιο στις ογκολογικές υπηρεσίες.

 

Παρόλο που αυτά τα δύο υπερ-προνόμια καταργήθηκαν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (48.753/2.12.1998) εντούτοις μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά, εξακολουθεί το ΟΚΤΚ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ΠΑΡΑΝΟΜΑ και εν γνώσει και της Βουλής. Έτσι, το υπέρτατο αγαθό, η ΥΓΕΙΑ, εκχωρείται προς εκμετάλλευση σε πλουτοκράτες, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι. Το κράτος βρίσκει χρήματα για να επιχορηγεί με €17 εκ. το χρόνο περίπου το ΟΚΤΚ, ενώ δεν βρίσκονται χρήματα για ένα εφάπαξ ποσό €5 εκ. για να έχει το κρατικό Ογκολογικό της Λευκωσίας Ακτινοθεραπευτικό και να μην πεθαίνει κόσμος, και να έχουν οι γιατροί τα απαραίτητα εργαλεία της ειδικότητάς τους, όπως έγινε για όλα τα Τμήματα που μεταφέρθηκαν στο Νέο ΓΝΛ!!!

 

Αν το 1995 χαρακτηρίστηκαν όλα αυτά, τόσο μέσα όσο και εκτός Βουλής, ως «έγκλημα» και «διαπλοκή» και συγκαλύπτονται, τώρα μετά από 13 χρόνια τι είναι; Τώρα το έγκλημα αυτό είναι πλέον διαρκείας και δυστυχώς είναι σε γνώση τόσο της Βουλής όσο και της Κυβέρνησης αλλά και των ασθενών που υποφέρουν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ αλλά και της Π.Ο.Υ. ένας στους τρεις που πεθαίνει έχει πιστοποιητικό θανάτου τον καρκίνο, έχουμε 4‰ νέα περιστατικά το χρόνο, δηλαδή στην Κύπρο έχουμε πάνω 3.200 περιστατικά το χρόνο, παρόλο που η Κυβέρνηση κρύβεται και κάνει αναφορά για 1.800  νέα περιστατικά, 4 στους δέκα πεθαίνουν από τα καρδιακά προβλήματα και 3 στους δέκα από όλες τις άλλες ασθένειες, περιλαμβανομένων και των δυστυχημάτων.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή όπως τάχιστα καταρτίσει Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας για να ερευνηθεί το όλο θέμα ώστε να σωθούν ζωές αλλά και δημόσιο χρήμα. Τα κρατικά Νοσοκομεία κινδυνεύουν να κλείσουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και όλα τα κέντρα υγείας πλέον θα λειτουργούνται από επιχειρηματίες υπηρεσιών υγείας… Τότε δεν θα υπάρχει «νίπτω τας χείρας μου» γιατί «γιορτή δική μου, παραμονή δική σου»!!!

 

Καλούμε τα ΜΜΕ να προχωρήσουν σε βάθος έρευνα και να αποκαλύψουν ποιοι εξαγοράζονται ώστε να κυριαρχεί ο «χρυσοφόρος σκασμός». Εμείς Ελπίζουμε κι Αγωνιζόμαστε εφόσον Ζούμε και είμαστε στη διάθεσή σας με έγγραφα να αποδείξουμε τα όσα λέμε.

 

Χρ. Ανδρέου
Πρόεδρος ΕΛ.Α-ΖΩ


BeStrong.org.gr - 24.07.09