Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Αγωγή από καρκινοπαθείς κατά του ογκολογικού...

Τράπεζας Κύπρου. Ύψος αποζημιώσεων €500.000-2.000.000!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρόλο που:

  1. Η Συμφωνία Τράπεζας Κύπρου και Κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε μέσα και εκτός Βουλής Ως «εγκληματική» που στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του κράτους αλλά και της υγείας των Κυπρίων.
  2. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (48.753/2.12.1998) καταργήθηκαν τα υπερ-προνόμια του ΟΚΤΚ, που ήταν μεταξύ άλλων η επιχορήγηση από το κράτος «στο διηνεκές» του εξοδολογίου του ΟΚΤΚ και το μονοπώλιο στην ακτινοθεραπεία εντούτοις μέχρι σήμερα εξακολουθούν παράνομα να υφίστανται. Το ΟΚΤΚ επιχορηγείται με πάνω από €17.000.000 το χρόνο, ενώ με κόστος μόνο €5.000.000 εφάπαξ μπορεί να εξοπλίσει δικό του Ακτινοθεραπευτικό, κι ενώ θα έπρεπε το κράτος να αγοράζει υπηρεσίες και παράλληλα να ιδρύσει κρατικά ογκολογικά κέντρα εντούτοις εξακολουθεί να παρανομεί. Έτσι, το υπέρτατο αγαθό, η ΥΓΕΙΑ, εκχωρήθηκε προς εκμετάλλευση .
  3. Σε γνώση του κράτους πεθαίνουν ή/και ταλαιπωρούνται καρκινοπαθείς αβοήθητοι, λόγω του μονοπωλίου.
  4. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, από τον Ιούνιο του 2005, για επαναφορά του κρατικού Ογκολογικού Λευκωσίας στην προηγούμενή του κατάσταση, αρχικά είχε  22 κλίνες και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε.
  5. Θεσπίστηκε ο Νόμος για τα Δικαιώματα των Ασθενών, δεν υπάρχει προστασία των ασθενών.
  6. Με απεργίες έξω από τη Βουλή (7 εβδομάδες), έξω από το Προεδρικό (30 μέρες), στην Πλατεία Ελευθερίας (182 μέρες) ζητούσαμε Πλήρες Κρατικό στο Ογκολογικό στο Νέο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας, συναντάμε την πλήρη αδιαφορία.
  7. Παραδώσαμε στην Κυβέρνηση και στα κόμματα υπογραφές από 12.000 άτομα που ζητούν Πλήρες Κρατικό στο Ογκολογικό στο Νέο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας και αγνοηθήκαμε.
  8. Υπάρχει έτοιμος χώρος στο υπόγειο του Νέου Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας ώστε να δημιουργηθεί Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα με κόστος μόνο €5.000.000 εφάπαξ, εντούτοις παραπλανούν.
  9. Οι Ογκολόγοι Ακτινοθεραπευτές του κρατικού Νοσοκομείου εδώ και 5 χρόνια δεν έχουν τα εργαλεία της ειδικότητάς τους (ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα) ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τις οποίες προσλήφθηκαν και να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τον Περί Δημοσίας Νόμο.
  10. Κρατικοί ακτινογράφοι-ακτινοθεραπείας (οι χειριστές των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων) κάθονται εδώ και 5 χρόνια χωρίς τα εργαλεία της ειδικότητάς τους παρά τον Περί Δημοσίας Νόμο, και το κράτος πληρώνει χιλιάδες λίρες… για να κάθονται!
  11. Που θεσπίστηκε ο Νόμος για τα «Δικαιώματα των Ασθενών».
  12. Που δόθηκαν δημόσιες και παρασκηνιακές υποσχέσεις για αναβάθμιση του κρατικού Ογκολογικού στο Νέο ΓΝΛ.

 

Εντούτοις ΤΙΠΟΤΕ ουσιαστικό δεν έγινε. Καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι ή επιδεινώνεται η υγεία τους από την κρατική εγκατάλειψη. Έτσι με τη συνεργασία του ΕΛ.Α-ΖΩ και τη νομική υποστήριξη από τον Λουκή Λουκαΐδη, τέως δικαστή του ΕΔΑΔ, 6 άτομα υπό την προσωπική τους καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι τρεις είναι οι ίδιοι ασθενείς, ενώ οι άλλοι τρεις έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα ετοιμάζεται καταγγελία στην ΕΕ κι αλλού για όλα όσα συμβαίνουν. Σας επισυνάπτεται η αγωγή που κατατέθηκε σήμερα από το γραφείο του κ. Λουκαΐδη.

 

Χρ. Ανδρέου
Πρόεδρος ΕΛ.Α-ΖΩ


BeStrong.org.gr - 20.07.09