Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Πλήρες Κρατικό Ογκολογικό με Ακτινοθεραπευτικό στη Λευκωσία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Δεκεμβρίου 2009

Στις 24 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας, δρ Χρ. Πατσαλίδης, εξήγγειλε στα ΜΜΕ και ενώπιον εκπροσώπων των οργανώσεων για καρκινοπαθείς, ογκολόγων, δ/ντων κλινικών του δημοσίου, εκπροσώπων του ΟΚΤΚ, γιατρών και ιατρικών συλλόγων και πολλών άλλων ότι το κρατικό Ογκολογικό του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας θα είναι στο εξής Κέντρο Αναφοράς και θα έχει πλήρη εξοπλισμό με τον ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη διανεμήθηκε η Στρατηγική Αντιμετώπιση του Καρκίνου στην Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μακρόχρονες συζητήσεις. Σας επισυνάπτονται μερικές σελίδες από τη Στρατηγική, επιλεκτικά όπου αναφέρεται στο Κρατικό Ογκολογικό της Λευκωσίας.


Ο Σύνδεσμός μας αισθάνεται ικανοποιημένος μετά από 6 χρόνια συνεχών αγώνων, αφού το κράτος επιτέλους θα κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή, θα αναλάβει την ευθύνη των ογκολογικών υπηρεσιών και θα σταματήσει το μονοπώλιο της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2003 κάναμε δεκάδες διαμαρτυρίες, αρχικά όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το κρατικό Ογκολογικό για να πηγαίνουν υποχρεωτικά οι ασθενείς στο μονοπώλιο του ΟΚΤΚ, οπόταν τότε αναγκαστήκαμε να σπάσουμε τις πόρτες θαλάμου του Ογκολογικού του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας και να βάλουμε μέσα ασθενείς, 5 φορές ήλθε η Αστυνομία να μας συλλάβει.


Καταφύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον Ιούνιο του 2005 κερδίσαμε τη δίκη και έτσι μεταφέρθηκε το Ογκολογικό στο Νέο Γεν. Νοσοκομείο. Για 7 εβδομάδες (Μάιο-Ιούλιο 2004) κάναμε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, για 30 μέρες (8/9-7/10, 2004) κάναμε απεργία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, 24 ώρες το 24ωρο, για 182 συνεχιζόμενες μέρες, 18 Μαϊου-16 Νοεμβρίου 2006, κάναμε απεργία στην Πλατεία Ελευθερίας, 24 ώρες το 24ωρο. Συγκρουστήκαμε με κατεστημένα αλλά ποτέ δεν λυγίσαμε μέχρι που πετύχαμε το στόχο μας για Πλήρες Ογκολογικό στο Νέο ΓΝΛ και η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη των ογκολογικών υπηρεσιών.


Κάποιοι μας πολέμησαν άγρια, μας συκοφάντησαν, προσπάθησαν να μας υποσκάψουν. Εμείς δεν είχαμε ούτε έχουμε οποιοδήποτε οικονομικό ή πολιτικό ή άλλο συμφέρον, απλά θίξαμε τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα κάποιων. Ως άνθρωποι που βιώσαμε τον καρκίνο αγωνιστήκαμε τίμια και δυναμικά ώστε ότι επάθαμε εμείς να μην το πάθουν άλλοι, και το κυριότερο να σταματήσει η εκμετάλλευση του πόνου και γενικότερα των καρκινοπαθών από μεγαλοκαρχαρίες και από ανθρώπους που αναζήτησαν πλούτο και πολιτικές ή άλλες καρέκλες μέσω της δήθεν εξυπηρέτησης των καρκινοπαθών.


Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν σ’ αυτό τον πολύχρονο αγώνα, ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καρκινοπαθείς και τους δικούς τους που μας συμπαραστάθηκαν, τα μέλη του ΕΛ.Α-ΖΩ, καθώς και τους γιατρούς και νοσηλευτές του Ογκολογικού του ΓΝΛ. Επίσης, ευχαριστούμε τα κόμματα: ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων για τη σημαντική συμπαράστασή τους. Ακόμη, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια και την κα Έλση Χριστόφια, τους Υπουργούς Υγείας Χάρη Χαραλάμπους, Κώστα Καδή και ιδιαίτερα τον Χρ. Πατσαλίδη, τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας δρ. Α. Πολυνίκη, δρ. Α. Αγρότου, δρ Μ. Αζίνα-Χρονίδη, Στέλλα Μιχαηλίδου κ.ά. Τέλος, ευχαριστούμε τους συμβούλους μας: δρ Χέλλεν Σωτηρίου και ʼθω Ερωτοκρίτου, τον νομικό μας σύμβουλο Λουκή Λουκαϊδη και τους εξ Ελλάδος καθηγητές δρ Γ. Πισσάκα, δρ Γερ. Ρηγάτο και Στέλιο Νικολετόπουλο.


Ελπίζουμε ότι σύντομα οι καρκινοπαθείς θα δουν καλύτερες μέρες και ότι η Κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν κερδοσκόποι του πόνου και της δυστυχίας.


Χρ. Ανδρέου
Πρόεδρος ΕΛ.Α-ΖΩ


BeStrong.org.gr - 24.04.12