Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Συζήτηση για τον Καρκίνο στην Κυπριακή Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008, συζητήθηκε στη Ολομέλεια της Κυπριακης Βουλής το θέμα που έβαλε ο Βουλευτής Γ. Περδίκη: «Καρκίνος: Ανάγκη για αποτελεσματική δράση από την πολιτεία και την κοινωνία».


Στο μεταξύ διανεμήθηκε από την Τρίτη, από το Σύνδεσμο ΕΛ.Α-ΖΩ, δισέλιδη επιστολή προς τους βουλευτές στην οποία καταγγέλλονται απαράδεκτες πρακτικές όπως ότι: «…ενώ τα δύο υπερ-προνόμια (του ΟΚΤΚ) καταργήθηκαν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (48.753/2.12.1998) εντούτοις μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά, εξακολουθεί το ΟΚΤΚ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ΠΑΡΑΝΟΜΑ και εν γνώσει και της Βουλής.

 

Έτσι, το υπέρτατο αγαθό, η ΥΓΕΙΑ, εκχωρείται προς εκμετάλλευση σε πλουτοκράτες, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι.

 

Το κράτος βρίσκει χρήματα για να επιχορηγεί με €17 εκ. το χρόνο περίπου το ΟΚΤΚ, ενώ δεν βρίσκονται χρήματα για ένα εφάπαξ ποσό €5 εκ. για να έχει το κρατικό Ογκολογικό της Λευκωσίας Ακτινοθεραπευτικό και να μην πεθαίνει κόσμος, και να έχουν οι γιατροί τα απαραίτητα εργαλεία της ειδικότητάς τους, όπως έγινε για όλα τα Τμήματα που μεταφέρθηκαν στο Νέο ΓΝΛ!!!! και υποβάλλει ότι πεθαίνουν καρκινοπαθείς λόγω του μονοπωλίου και της υποβάθμισης των κρατικών ογκολογικών υπηρεσιών και καταλήγει «…όπως τάχιστα καταρτίσετε (ως Βουλή) Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας για να ερευνήσει το όλο θέμα ώστε να σώσετε ζωές αλλά και δημόσιο χρήμα. Τα κρατικά Νοσοκομεία κινδυνεύουν να κλείσουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και όλα τα κέντρα υγείας πλέον θα λειτουργούνται από επιχειρηματίες υπηρεσιών υγείας…».

 

Παράλληλα ο ΕΛ.Α-ΖΩ κατέθεσε τη «Στρατηγική Καρκίνου» που ετοίμασαν σε πολύχρονες συζητήσεις εμπλεκόμενοι φορείς και επιστήμονες μαζί με το Υπουργείο Υγείας και μια έκθεση για τα όσα συμβαίνουν εδώ και 10 χρόνια σε βάρος των καρκινοπαθών (Σας επισυνάπτονται οι εκθέσεις). Η Βουλευτής Ντίνα Ακκελίδου συμφώνησε με την άμεση έγκριση και εφαρμογή της «Στρατηγικής Καρκίνου», όπως αυτή κατατέθηκε από την Επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Υγείας.

 

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος ΕΛ.Α-ΖΩ


BeStrong.org.gr - 20.07.09