Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

To 16% των καρκίνων αποδίδεται σε λοιμώξεις

Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ’ ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή γύρω στα δύο εκατομμύρια ετησίως (ποσοστό 16% του συνόλου), προκαλούνται από λοιμώξεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι, αντίθετα από ό,τι πιστεύουμε, πως ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός, στην ουσία σε σημαντικό βαθμό είναι μολυσματικός. Όπως επισημαίνει, ο καρκίνος θα αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον, αν πάψει να θεωρείται αποκλειστικά ως μη μολυσματική νόσος.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, που εδρεύει στη Γαλλία, με επικεφαλής την Δρ Κατρίν ντε Μαρτέλ και τον Δρ Μάρτιν Πλάμερ, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 27 ειδών καρκίνου σε 184 χώρες.

Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV), τo ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), καθώς και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο και να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα είδη καρκίνου ουσιαστικά αποτελούν μία μεταδιδόμενη ασθένεια.

Οι μολυσματικής αιτιολογίας καρκίνοι είναι αναλογικά περίπου τρεις φορές περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Το ποσοστό τους ποικίλει σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, από 3,3% στην Αυστραλία και 4% στις ΗΠΑ έως σχεδόν 33% στην υποσαχάρια Αφρική. Περίπου το 23% όλων των καρκίνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλεται σε μολυσματικές αιτίες, έναντι μόλις 7,4% στον αναπτυγμένο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών διεθνώς εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των γυναικών ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει περίπου τις μισές περιπτώσεις μολυσματικών καρκίνων, ενώ στους άνδρες πάνω από το 80% αφορά τους ηπατικούς και τους γαστρεντερικούς καρκίνους.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι εμβολιασμών, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α.

Εμβόλια υπάρχουν ήδη για τους ιούς HPV και της ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.


BeStrong.org.gr - 11.05.12