Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Χρήστος Συριώτης: «Ναι, έχω καρκίνο...»

«Ναι, έχω καρκίνο. Δεν θέλω να γράψετε επάρατη νόσο ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να το γράψετε με το όνομά του!» Ο Χρήστος Συριώτης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, παλεύει με τον καρκίνο και όχι μόνο δεν διστάζει να το αποκαλύψει, αντιθέτως δίνει και το δικό του μήνυμα σε όσους παλεύουν με τον Γολιάθ. Τιτάνιος είναι ο αγώνας που δίνει αυτός ο εξαιρετικός και δημοφιλής ηθοποιός. Ο Χρήστος Συριώτης, που με το δικό του μοναδικό τρόπο τα τελευταία χρόνια μάς προτρέπει από τηλεοπτική διαφήμιση μεγάλης τράπεζας να εξαργυρώσουμε τις αγορές μας με «Bonus», σήμερα προτρέπει τους φίλους του να συνεχίσουν να τον ενθαρρύνουν. Δίπλα του τις δύσκολες στιγμές ο πατέρας του, ένας από τους καλύτερους παλαίμαχους ηθοποιούς μας, ο Θόδωρος Συριώτης.

Η ιστορία του Χρήστου έχει συγκλονίσει τον θεατρικό χώρο. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα παλικάρι 41 ετών μπήκε σε αυτή τη δίνη. Κυρίως όταν πρόκειται για έναν ηθοποιό με σπάνιο ταλέντο, όπως τον χαρακτηρίζουν, με μοναδικό ήθος και έξω καρδιά. «Είναι κάτι το οποίο δεν πίστευα ότι θα συμβεί σε μένα.

Από τους γιατρούς μαθαίνω ότι ένας στους τρεις θα νοσήσει τα επόμενα χρόνια. Με έσωσε, αν θέλετε, ότι ενημερώθηκα από ένα ξένο περιοδικό γι’ αυτό που έχω. Υπάρχει μια σιωπή γύρω από το θέμα αυτό και αυτό με στενοχωρεί. Μιλάω πολύ ανοιχτά και ελπίζω, όταν σταθώ στα πόδια μου και το ξεπεράσω, να βοηθήσω και κάποιους συνανθρώπους μου που πάσχουν από καρκίνο».

Ο Χρήστος Συριώτης μοιράζεται το πρόβλημά του μαζί μας και στέλνει ένα μήνυμα στους ανθρώπους που ο καρκίνος χτύπησε την πόρτα τους: «Ολα εξαρτώνται από τη δύναμη που βρίσκουμε μέσα μας αλλά και αυτή που παίρνουμε και από τους άλλους…»

Το περασμένο καλοκαίρι, και ενώ έκανε πρόβες για την αριστοφανική κωμωδία «Ειιρήνη» με τη «Θεατρική Διαδρομή» και τον Πέτρο Φιλιππίδη, άρχισε η περιπέτεια της υγείας του Χρήστου Συριώτη. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι ο ηθοποιός έπασχε από καρκίνο. Η δυσάρεστη είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους συναδέλφους του…

«Ο καρκίνος ξεκίνησε από τον όρχι, πριν από την παράσταση της Επιδαύρου. Εάν δεν είχα διαβάσει γι’ αυτό και αν δεν πήγαινα σε ένα γιατρό ψυλλιασμένος ότι κάτι συμβαίνει, γιατί ψηλάφησα έναν όγκο, όπως οι γυναίκες ψηλαφούν το στήθος τους, δεν θα είχα δώσει σημασία. Ετσι έκανα την επέμβαση, όπου έγινε η αφαίρεση, και λίγες ημέρες μετά έκανα πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο.

Εάν δεν είχα ενημερωθεί γι’ αυτό, τώρα δεν θα ζούσα. Η ενημέρωση και η πρόληψη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Γνώρισα ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα με εμένα, οι οποίοι ψηλάφησαν κάτι και είτε από ντροπή, είτε από αδιαφορία, είτε από έλλειψη ενημέρωσης πήγαν στον γιατρό στο τελικό στάδιο».

Συγκλονιστική η εξομολόγηση του Χρήστου Συριώτη, ο οποίος άντλησε δύναμη και ακολούθησε εκείνη τη δύσκολη στιγμή τον θίασο και στην περιοδεία. Από τα πιο καλά παιδιά στον χώρο του, όπως λένε οι ομότεχνοί του, δεν δέχθηκε στωικά τη μοίρα του και άρχισε να το παλεύει. Για την κατάσταση της υγείας του ενημέρωσε και τους φίλους του στο Facebook. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οι ευχές χιλιάδες. Τόσο πολύ συγκινήθηκε ο Χρήστος και ευχαρίστησε τους φίλους του που τον στήριξαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ο πολύ καλός ηθοποιός συνεχίζει να δίνει τη μάχη του. Στο πλάι του έχει τους δικούς του ανθρώπους. Δίπλα στον μοναχογιό του, ο Θόδωρος Συριώτης, που άφησε τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις στη συμπρωτεύουσα για να του συμπαρασταθεί. Ο Χρήστος βρίσκεται στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι, όταν δεν πηγαίνει για τη θεραπεία του στο νοσοκομείο. Το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπάει. Ολοι θέλουν να μάθουν την εξέλιξη της υγείας του και αν χρειάζεται κάτι.

«Eισέπραξα πολύ μεγάλη αγάπη και από τους φίλους μου στο Facebook, αλλά και από τους συναδέλφους μου, και από τους ανθρώπους που με στηρίζουν, και από την οικογένειά μου βεβαίως. Και δεν είναι λόγια. Είναι πολύ ουσιαστική στήριξη, γιατί όλο αυτό είναι Γολγοθάς. Πολύ μεγάλος Γολγοθάς» σχολιάζει ο Χρήστος Συριώτης στην «Espresso». Οι άνθρωποι που τον συναναστρέφονται πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει τη θέλησή του για ζωή, γιατί είναι πολύ δυνατός άνθρωπος…

«Ολοι μου λένε: “Είσαι δυνατός!” Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου δυνατό και εκπλήσσομαι που μου το λένε» διευκρινίζει ο ίδιος. Αυτές τις μέρες ο Χρήστος Συριώτης επρόκειτο να  νοσηλευτεί και πάλι, όπως έκρινε ο θεράπων γιατρός του, αλλά… «Κάνω πολύ δυνατές χημειοθεραπείες. Ηταν πάλι να μπω σήμερα στο νοσοκομείο, αλλά έχω αντιμετωπίσει πολλές παρενέργειες.

Τα λευκά μου αιμοσφαίρια έχουν πέσει πάρα πολύ και φοβούνται να με βάλουν για τον τρίτο κύκλο. Κινδυνεύω από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κι έτσι είμαι σε καραντίνα. Ούτε επισκέψεις δέχομαι, γιατί μία ίωση μπορεί να αποβεί μοιραία» μας λέει για την κατάστασή του.

Ο Χρήστος Συριώτης έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας τα τελευταία χρόνια μέσα από σειρά διαφημιστικών σποτ για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας. Υποδύεται τον πανέξυπνο υπάλληλο που προτρέπει τον διευθυντή του (Χρήστο Πάρλα) να ψωνίζει με συγκεκριμένη κάρτα προκειμένου να έχει πολλαπλά οφέλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι και μόνο στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» παθαίνουν σοκ. Ο Χρήστος Συριώτης, όμως, προτιμά να αντιμετωπίζει την αλήθεια κατάματα… «Δεν θέλω να γράψετε επάρατη νόσο ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να το γράψετε με το όνομά του. Είναι ωραίο να το γράφουμε με το όνομά του.

Ξέρετε, οι άνθρωποι που πάσχουμε από αυτή την ασθένεια μάς κακοφαίνεται όταν ακούμε “επάρατη νόσος”. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους στον “Ευαγγελισμό”, όπου νοσηλεύτηκα, οι οποίοι μένουν χρόνια εκεί κι έμαθα ότι είναι ωραίο να το αποκαλούμε έτσι. Ονοματίζοντάς το μπορείς να το πολεμήσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η σιωπή. Η αλήθεια μάς σώζει».

Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες που άρθρωσε  στην «Espresso» ο Χρήστος Συριώτης, όταν αρχίσαμε να μιλάμε για το πρόβλημά του. Το τέλος της συζήτησης, εξίσου συγκινητικό και βαθυστόχαστο. «Στη ζωή θέλω να με χειροκροτήσετε. Η σκηνή σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται σε δεύτερη μοίρα αυτή τη δύσκολη στιγμή, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα».


ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
Espresso News
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2012


BeStrong.org.gr - 29.03.14