Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

7 στους 10 καρκινοπαθείς δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους...

Σε τραγική κατάσταση είναι πλέον οι Έλληνες καρκινοπαθείς καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα πανάκριβα φάρμακα από την τσέπη τους, να περιμένουν σε αναμονή 5 και 6 μήνες για να κάνουν ακτινοθεραπείες, ενώ όταν βρίσκουν μηχάνημα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνο για τη ζωή τους λόγω παλαιότητας! Ένα καθημερινό Γολγοθά ζουν τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς με καρκίνο καθώς η έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στη χώρα, η κακή οργάνωση αλλά και η εγκατάλειψη του ΕΟΠΥΥ, τους οδηγεί σε καθυστέρηση των θεραπειών τους με κίνδυνο να υποτροπιάσουν, και τελικώς να κινδυνέψουν. Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν τη ζωή των καρκινοπαθών τα μέλη του συλλόγου ΚΕΦΙ (σύλλογος καρκινοπαθών εθελοντών φίλων ιατρών) στους οποίους και καταλήγουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς για βοήθεια.

Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου: "Οι καρκινοπαθείς μπορεί να χρειασθεί να δώσουν από 2000-3000 ευρώ αλλά ακόμη και 10.000 για να αγοράσουν τα φάρμακα τους όταν δεν τα βρίσκουν σε νοσοκομεία. Σε πολλές περιπτώσεις φαρμακευτικές εταιρείες δεν παραδίδουν τα φάρμακα τους αν δεν πληρωθούν μετρητά με συνέπεια να καταγράφονται ελλείψεις."

Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και 5-6 μήνες για να κάνουν ακτινοθεραπεία με ενδεικτική την περίπτωση του νοσοκομείου Αγίου Σάββα. Και όταν βρίσκουν κενό μηχάνημα για ακτινοθεραπείες , αυτό θα είναι παλαιάς τεχνολογίας με κοβάλτιο άρα ραδιενεργό. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
Και το ζήτημα είναι ότι οι καρκινοπαθείς έχουν δεκάδες δικαιώματα αλλά δεν τα γνωρίζουν.

Οι επτά στους δέκα καρκινοπαθείς στην χώρα μας δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, με επακόλουθο να ταλαιπωρούνται και να μην λαμβάνουν την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους.
Ακόμα όμως και από εκείνους που τα γνωρίζουν, λίγοι είναι εκείνοι που κάνουν χρήση των προβλέψεων του νόμου – όπως λ.χ. το δικαίωμά τους να ενημερωθούν αναλυτικά για το είδος της θεραπείας που κάνουν (π.χ. ποια φάρμακα θα πάρουν και γιατί), να αρνηθούν να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή να απαιτήσουν να γίνει ιατρικό συμβούλιο για την περίπτωσή τους.

Τα παραπάνω ανέφεραν τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι., με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης που αρχίζει ο σύλλογος για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών, σε συνεργασία με την εταιρεία novartis. Όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ζωή Γραμματόγλου, το πρώτο δικαίωμα των ασθενών είναι να ξέρουν αναλυτικά τι έχουν, ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι ή συνέπειές τους και ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις έχουν, ώστε να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης για τη θεραπεία στην οποία θα υποβληθούν.

Οι ασθενείς έχουν επίσης δεκάδες άλλες δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις. Σκοπός της εκστρατείας του Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία τιτλοφορείται «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η αναζήτηση, καταγραφή και κωδικοποίηση όλων αυτών των δικαιωμάτων, ούτως ώστε κάθε ασθενής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, να έχει στην διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον καθοδηγήσει στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του ΚΕΦΙ κ. Άρη Καίσαρη, μερικά από τα βασικότερα δικαιώματα των πασχόντων από καρκίνο είναι τα εξής:

  • Εξέταση από πεπειραμένο γιατρό με ειδικότητα σχετική με την ασθένεια του. Ο καρκινοπαθής πρέπει να εξετάζεται από γιατρό που είναι Ογκολόγος Παθολόγος ή Ογκολόγος Χειρουργός ή άλλης Ογκολογικής ειδικότητας. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον γιατρό του ή το νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, που αυτός ο ίδιος κρίνει κατάλληλο. Ο νόμος ορίζει ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται νόμιμα, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιο νοσοκομείο ή από ιδιώτες γιατρούς. Επίσης κανένα ασφαλιστικό ταμείο ή άλλη αρχή, δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι γι’ αυτό ισχύουν άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις, διότι έχουν καταργηθεί από το νόμο.
  • Αναζήτηση δεύτερης ιατρικής γνώμης. Ο καρκινοπαθής έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή το κρίνει ο ίδιος να ζητήσει δεύτερη ιατρική γνώμη. Επίσης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον γιατρό του τη σύγκλιση ιατρικού συμβουλίου για την διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Η δυνατότητα του καρκινοπαθούς να αποφασίζει ο ίδιος προσωπικά για την υγεία του και την θεραπεία του είναι δικαίωμα νομικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.
  • Κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα. Ο καρκινοπαθής έχει το δικαίωμα να ζητήσει να υποβληθεί στις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης μπορεί να ζητήσει να του συνταγογραφήσουν τα πιο κατάλληλα φάρμακα και να τύχει των πιο εξειδικευμένων θεραπειών, άσχετα με το κόστος ή την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα, φτάνει βέβαια να κυκλοφορούν νόμιμα στο εξωτερικό. Ο γιατρός του μπορεί μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας να ζητήσει οποιεσδήποτε διαγνωστικές εξετάσεις και να συνταγογραφήσει οποιαδήποτε φάρμακα, ακόμα και εκτός Εθνικού Συνταγολογίου, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητα για την θεραπεία του συγκεκριμένου ασθενούς.
  • Πλήρες αντίγραφο του ιατρικού φακέλου. Ο καρκινοπαθής έχει δικαίωμα να ζητήσει το πλήρες αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου. Αυτό μπορεί να γίνει από τον ίδιο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, με μια απλή αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου. Στον ιατρικό φάκελο πρέπει να περιέχονται και τα πλακίδια της παθολογοανατομικής εξέτασης. Το Νοσοκομείο έχει υποχρέωση να διατηρεί τους φακέλους για μια 20ετία και να τους αποδίδει οποτεδήποτε του ζητηθούν ακόμα και κατά την διάρκεια της νοσηλείας ή της θεραπείας.
  • Ποσοστό αναπηρίας. Όλοι οι καρκινοπαθείς , είτε ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα ΚΕ.Π.Α. έχουν την ευθύνη εξασφάλισης της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας.

BeStrong.org.gr - 31.05.12