Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Αιτήματα της Δ.Ε.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 3/5/2012 η Δ.Ε.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ κατέθεσε στον ΕΟΠΥΥ έγγραφο που περιλαμβάνει θεμελιώδη αιτήματα για την προστασία της ευπαθούς ομάδας των καρκινοπαθών, που επιβαρύνονται δυσβάσταχτα για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και επιπτώσεις της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς αφορούν:

  • Ττην έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες  στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια νοσοκομεία και η οικονομική αδυναμία των καρκινοπαθών για την προμήθεια τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Την έλλειψη κρατικής κοστολόγησης απαραίτητων θεραπευτικών και διαγνωστικών ιατρικών πράξεων με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να καλούνται να καλύπτουν την σχετική δαπάνη εξ' ιδίων.
  • Την αδυναμία του ΕΣΥ για κάλυψη των αναγκών των καρκινοπαθών για θεραπείες και εξετάσεις και την παραπομπή τους στον ιδιωτικό τομέα με επιβάρυνση 15%.
  • Την συμμετοχή 10% των καρκινοπαθών στην προμήθεια απαραίτητων αναλώσιμων και συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Την  άμεση απόδοση δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους καρκινοπαθείς για το κόστος αναλωσίμων υλικών  που έχουν προμηθευτεί τους προηγούμενους 6 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα διατυπώνονται στην κατατεθείσα επιστολή ως εξής:

  1. Ζητάμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να έχουν επάρκεια των απαραίτητων για τους καρκινοπαθείς φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και προπαντός η οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς αυτής ομάδας του πληθυσμού.
  2. Ζητάμε άμεση κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. και αποζημίωση, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τα νοσοκομεία, ιδιωτικά εργαστήρια και  κλινικές, όλων των ιατρικών πράξεων που αφορούν στη θεραπευτική αντιμετώπιση και στους τακτικούς επανελέγχους των καρκινοπαθών.
  3. Ζητάμε να καταργηθεί η συμμετοχή του 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα , καθώς και η συμμετοχή 10% στα σκιαγραφικά και τα συμπληρώματα διατροφής για όλους τους καρκινοπαθείς.
  4. Ζητάμε σαφή αναγνώριση  της ανάγκης παροχής ειδικής διατροφής στους καρκινοπαθείς που εμφανίζουν, υποθρεψία και καρκινική καχεξία σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΕΟΦ και κατάργηση του ποσοστού (10%) συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά αυτών των προϊόντων.
  5. Ζητάμε την λειτουργία ιατρείων θρέψης στα νοσοκομεία με μεγάλα ογκολογικά τμήματα, για την γνωμάτευση αυτών των αναγκών.
  6. Ζητάμε την μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων και στα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων και των θεραπειών τους όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

BeStrong.org.gr - 30.05.12