Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

«Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος»

Καθυστερημένα τίθεται η διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση.

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται, ετησίως, 600 - 700 νέες περιπτώσεις, με το 86,5% των ασθενών να είναι καπνιστές και 200 άτομα να χάνουν κάθε χρόνο τελικά τη μάχη με τη νόσο.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει έναν άνθρωπο, κάθε ώρα, κάθε ημέρα.
 
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των γιατρών, με σύνθημα «Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος».
 
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναγνωρίζονται εγκαίρως τα ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια της στοματικής κοιλότητας, όπως οι πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα, οι ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες, τα ογκίδια ή διογκώσεις, το μούδιασμα ή η απώλεια αίσθησης, ο πόνος και η αιμορραγία.
 
Το ενημερωτικό site http://www.oralcancer.gr που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό περιέχει χρηστικές πληροφορίες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό για την εξέταση της στοματικής κοιλότητας, ώστε ο καθένας να ελέγχει τυχόν ύποπτα σημάδια στο στόμα του.
 
Στο πλαίσιο της καμπάνιας η ΕΟΟ έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ενημερωτικές ημερίδες προς τους οδοντίατρους και το ευρύ κοινό σε πόλεις της περιφέρειας, ενώ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 13η και καταληκτική ημερίδα του προγράμματος.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η ΕΟΟ σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών, επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος του γενικού οδοντιάτρου στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.
 
«Ο οδοντίατρος μπορεί μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, αλκοόλ, ιοί (HPV), ηλιακή ακτινοβολία, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια.

Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος.

Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες για τις οποίες θα τον παραπέμψει στον Στοματολόγο ή Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης.
 
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Υφαντής, συντονιστής του προγράμματος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο των γενικών οδοντιάτρων όσο και του κοινού για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας επισημαίνοντας ότι είναι από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου, παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος είναι η πρόληψη».
 
Τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Νικόλαος Παπαδογεωργάκης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής στο ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στη θεραπεία και στους τρόπους αντιμετώπισης του στοματικού καρκίνου, τόνισε ότι «η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στα αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, γιατί τότε μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά, και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%.

Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση μπορεί να κυμαίνεται από 15%- 40%.

Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο, ανάλογα πάντα με την περίπτωση.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου το οποίο αποφασίζει αν και σε ποιο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία».


BeStrong.org.gr - 16.12.14