Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Προληπτικός Προσυμπτωματικός Έλεγχος στη Φλώρινα

Παρά την ελάττωση του συνολικού αριθμού των καρκίνων τη δεκαετία του ’90, ο καρκίνος μαστού αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία 25ετία.

Αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στο δυτικό πολιτισμό και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ευρώπη ο καρκίνος μαστού αγγίζει τις 430.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο και καταγράφονται περίπου 132.000 θάνατοι ετησίως. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως, ενώ στο ίδιο διάστημα καταγράφονται περίπου 1.800 θάνατοι.

Στο σύνολο των διαγνώσεων καρκίνου μαστού στη χώρα μας περίπου το 5% των γυναικών το βρίσκει έγκαιρα σε προσυμπτωματικό έλεγχο και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, το οποίο μπορεί να σημαίνει και πλήρη ίαση, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%!

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου το «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο και το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας  διοργανώνει Δωρεάν Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Προληπτικού Ελέγχου σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 στη Φλώρινα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστού από έμπειρους γιατρούς του Α.Ν. Θ. Θεαγενείου και μαστογραφία. 

Επίσης στις 23/9/2012 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Νέο Πάρκο, Δήμου Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ομιλία με θέμα: «Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε τον Καρκίνο του Μαστού» με στόχο να ευαισθητοποιηθουν οι γυναίκες ώστε να αντιληφθούν την αξία της Πρόληψης Έγκαιρης Διάγνωσης. Βασικός ομιλητής θα είναι ο γιατρός κ. Σιμπιλίδης Γ. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Θεαγενείου, τμήμα μαστού. 

Τα ραντεβού για την κινητή μονάδα θα κλείνονται στο τηλ 2385351018 υπεύθυνη κ. Μάλλιου.


BeStrong.org.gr - 21.09.12