Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Έζησε χάρη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών...

Ο Αποστόλης Χαριτωνίδης έφτασε μιαν ανάσα από τον θάνατο, όμως έζησε χάρη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Και όχι απλά έζησε, αλλά έγινε ένας εξαιρετικός αθλητής παγκόσμιου βεληνεκούς, αποδεικνύοντας σε όλους εμάς ότι πιο δύσκολες ασθένειες, ακόμη κι από τη λευχαιμία, είναι η απαισιοδοξία και η έλλειψη διάθεσης για ζωή…
 
Γέννημα-θρέμμα Πολιχνιώτης, ο Αποστόλης ήταν αθλητής του βόλεϊ στην Ελπίδα Αμπελοκήπων όταν τον Δεκέμβριο του 2006 διαγνώστηκε με οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία και κατεστραμμένο μυελό των οστών σε ποσοστό 90%. Η οικογένεια και οι φίλοι του σοκαρίστηκαν, όχι όμως και ο ίδιος.

Με αξιοθαύμαστη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, ξεκίνησε τον Γολγοθά των χημειοθεραπειών, δίνοντας σε όλους μιαν υπόσχεση: «Θα είμαι σύντομα κοντά σας».

Ακολούθησε η επιτυχημένη μεταμόσχευση μυελού, παρά τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας που του έδιναν οι γιατροί. Η ισχυρή επιθυμία του να ξαναβρεθεί στα γήπεδα δικαιώθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν αγωνίστηκε στο ματς της Ελπίδας με αντίπαλο τον Γαλαξία την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Ακολούθησε η Εθνική ομάδα κολύμβησης μεταμοσχευμένων και η συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Δουβλίνου, καθώς και στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Αυστραλίας (2009) και του Ντέρμπαν στη Ν. Αφρική (2013), όπου κατέκτησε 3 μετάλλια (χρυσό στα 50μ. πεταλούδα, αργυρό στη ρίψη εξώσφαιρας και χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο).

Κι όλα αυτά αγωνιζόμενος με το σήμα της Ελπίδας Αμπελοκήπων και όχι το εθνόσημο, αφού η Πολιτεία αρνήθηκε να καλύψει έστω ένα κομμάτι από τα έξοδα των 15 αθλητών της αποστολής, αφήνοντάς τους να αναζητήσουν από μόνοι τους έναν «χορηγό υπερηφάνειας κι ελπίδας»…

Ο Αποστόλης τώρα έχει βάλει νέο στόχο. Το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα του ακοντισμού. Προπονείται μόνος του σε ένα εγκατελειμένο στρατόπεδο με ακόντιο που αγόρασε (με δικά του έξοδα φυσικά) και έχοντας για προπονητή το… youtube!

Ναι, ο Αποστόλης παρακολουθεί τεχνικές και προπονήσεις από διάφορα βίντεο που βρίσκει στο διαδίκτυο και προσπαθεί να τα εφαρμόσει στη δική του προπόνηση.

Την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Αργεντινή την έχει πάρει και το σίγουρο είναι πως αν καταφέρει τελικά να αγωνιστεί θα μας κάνει όλους περήφανους με την κατάκτηση ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου και φυσικά με την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ.

του Νίκου Κούδα: nkoudas@yahoo.gr follow me @nkoudas

φωτογραφίες-βίντεο Κώστας Αμοιρίδης: amiridisk@gmail.com follow me @amiridiskostas


BeStrong.org.gr - 25.04.14