Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Ο «καρκίνος της αδιαφορίας» κατατρώει την κλινική...

Την προοπτική της άμεσης αναστολής λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με προφανείς τραγικές συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, προδιαγράφει ως βεβαιότητα ο διευθυντής του Χρήστος Παπανδρέου, καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας.

Σε προ εικοσαημέρου έγγραφό του προς τον διοικητή του νοσοκομείου Αθ. Μητσιό, ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σειρά ενεργειών που πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως προκειμένου να αποφευχθεί το οδυνηρό λουκέτο, υπενθυμίζοντας ότι τις ίδιες έχει επισημάνει επανειλημμένα και προς προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τη δραματική επιστολή του ο καθηγητής Ογκολογίας την κοινοποιεί και προς τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, προς τους υγειονομικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες καθώς και προς τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, εξηγώντας ότι:

«Επειδή οι συνέπειες της απραξίας/αδιαφορίας που μαθηματικά θα οδηγήσουν στο «κλείσιμο» του Ογκολογικού Τμήματος αφορούν σε χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας με ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και κυρίως ψυχολογικές συνέπειες, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης όλων των ως άνω αποδεκτών. Ενδεικτικά αναφέρω πως 8.000-10.000 χημειοθεραπείες το χρόνο, 3.000 νέοι ογκολογικοί ασθενείς στα Εξωτερικά Ογκολογικά Ιατρεία, 1.200 νοσηλευόμενοι στην Ογκολογική Κλινική και περισσότερα από 1.500 νέα ογκολογικά περιστατικά κάθε ειδικότητος για τα οποία γνωμοδοτεί το Ογκολογικό Συμβούλιο σε ετήσια βάση, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν αλλαχού».
 

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΡΑΣΗ
 
Αναλυτικά, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Αναγκάζομαι να γράψω την παρούσα επιστολή καθότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μου (και σε προηγούμενες διοικήσεις) σχετικά με τα προβλήματα του Ογκολογικού Τμήματος του Π.Γ.Ν.Λ. δεν έχει γίνει καμία ενέργεια επίλυσης. Παραθέτω επιγραμματικά τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
 

  1. Άμεση τοποθέτηση γραμματέως στη Μονάδα Εξωτερικής Χημειοθεραπείας (ΜΕΧ) για τήρηση αρχείου φακέλων ογκολογικών ασθενών και τήρηση ραντεβού των ασθενών κάθε Ογκολόγου της ΜΕΧ. Χωρίς γραμματέα δεν νοείται και δεν μπορεί να λειτουργήσει ΜΕΧ τέτοιων προδιαγραφών για εξυπηρέτηση τεράστιου όγκου ασθενών.
  2. Αύξηση για τρεις επιπλέον ημέρες των τακτικών Εξωτερικών Ογκολογικών Ιατρείων (ΕΟΙ), δηλαδή δυνατότητα λειτουργίας καθημερινού ΕΟΙ πέντε ημέρες την εβδομάδα, ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα Follow Ups των Ογκολογικών ασθενών που βρίσκονται σε παρακολούθηση (δεν λαμβάνουν θεραπεία).
  3. Άμεση δημιουργία αρχείου φακέλων Ογκολογικών ασθενών. Λόγω έλλειψης χώρου στο κεντρικό αρχείο του Νοσοκομείου από τριετίας τουλάχιστον, οι φάκελοι των Ογκολογικών ασθενών έχουν από μακρού κυριολεκτικά «πλημμυρίσει» όλο τον χώρο της ΜΕΧ και στοιβάζονται πλέον στο πάτωμα της Μονάδος έχοντας έτσι δημιουργήσει μια απαράδεκτα εκρηκτική κατάσταση με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνονται εξετάσεις, αλλά ο ίδιος ο χώρος της ΜΕΧ να έχει καταστεί εστία συσσώρευσης μικροβίων με όσα αυτό συνεπάγεται για την υγεία των Ογκολογικών ασθενών αλλά και του προσωπικού της ΜΕΧ.
  4. Άμεση μεταφορά του θαλάμου κρατουμένων από την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική σε χώρους που έχουν υποδειχτεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου αλλά και από τον ίδιο τον σύλλογο φυλάκων των Φυλακών Λάρισας. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (και σε προηγούμενες διοικήσεις), εξακολουθεί η απαράδεκτη διαιώνιση παραμονής του θαλάμου κρατουμένων στο χώρο της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής. Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί εγγράφως, οι κρατούμενοι πολλές φορές φέρουν λοιμώδη νοσήματα (ανοικτή φυματίωση, AIDS και Ηπατίτιδα Β και C καθώς και άλλες ανθεκτικές πολυμικροβιακές λοιμώξεις) με επακόλουθο τη διασπορά μικροβίων σε ανοσοκατεσταλμένους ογκολογικούς ασθενείς που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας νοσηλευομένων ογκολογικών ασθενών. Αυτό έχει πολλαπλώς και εγγράφως επισημανθεί κατά καιρούς και από την πρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου.
  5. Άμεση προκήρυξη τεσσάρων θέσεων μονίμων επιμελητών Παθολογικής Ογκολογίας για την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική».
 
ΔΙΧΩΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
 
Και ο καθηγητής Ογκολογίας υπογραμμίζει: «Κύριε διοικητά, η επί μακρόν απαξίωση της τεράστιας προσφοράς της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι ήδη εκτός ελέγχου, καθότι τα παραπάνω προβλήματα έχουν χρονίσει παρά τις επανειλημμένες γραπτές (και προφορικές) προειδοποιήσεις μου και σε προηγούμενες διοικήσεις, σε βαθμό που η άσκηση ορθής κλινικής πρακτικής είναι πρακτικά αδύνατη.
 
Έχω ήδη λάβει γραπτώς τη δεδομένη πρόθεση των δύο μόνιμων Επιμελητών Ογκολογίας Ε.Σ.Υ. (Π. Κουράκου και Γ. Παπατσίμπα) να παραιτηθούν και να αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα μετά από συνεπή πορεία πέντε και πλέον ετών και αποκλειστικά λόγω της αδιαφορίας των διοικούντων να επιχειρήσουν «καλή τη πίστει» να λύσουν τα ως άνω προβλήματα.
 
Κύριε διοικητά, αν η απραξία/ατολμία επίλυσης των ως άνω προβλημάτων ωθήσει σε παραίτηση τους δύο Επιμελητές, και με δεδομένο ότι η άμεση πλήρωση αυτών των θέσεων μονίμων Επιμελητών Ογκολογίας EΣY (πέραν των τεσσάρων θέσεων μονίμων - Επιμελητών ΕΣΥ που έχουμε ήδη απολέσει τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς καμία μέχρι τούδε αντικατάσταση) θα είναι πρακτικά αδύνατη, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα συνεπάγεται άμεση αναστολή λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος (Ογκολογικής Κλινικής και ΜΕΧ) στο Π.Γ.Ν.Λ.)».
 

ΣΩΘΗΚΑΝ 50 ΝΕΑΡΟΙ
 
Και ο κ. Παπανδρέου καταλήγει: «Η καταστροφικότερη όμως συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η διακοπή λειτουργίας της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με την ίαση νεαρών ασθενών με μεταστατικό καρκίνο όρχεως.

Η ομάδα αυτή, τα τελευταία 7 χρόνια έχει αναπληρώσει ένα τεράστιο κενό από την Ελλάδα επί δεκαετίες για την ίαση του καρκίνου όρχεως και σε συνεργασία με μοναδικούς στο είδος τους καθηγητές Χειρουργικής από το M.D. Anderson Cancer Center, Houston, (Louis Pisters και Ara Vaporclyan), έχει κυριολεκτικά σώσει τις ζωές περισσότερων των 50 νεαρών ασθενών με καρκίνο όρχεως, αφιλοκερδώς, ενώ εκπαιδεύει νέους Ουρολόγους της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής κλινικής στην πολύπλοκη τεχνική της οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενεκτομής.

Η τεράστια αυτή κοινωνική προσφορά έχει καταστήσει την Πανεπιστημιακή Ογκολογική και την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λ. κέντρο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».


BeStrong.org.gr - 09.09.14