Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εκστρατεία «Σβήσε το τσιγάρο» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Μετά από απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, προκειμένου να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
 
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, το κάπνισμα προκαλεί: τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό, το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. 

 
«Σβήσε το τσιγάρο» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
 
«Σβήσε το τσιγάρο σου» ζητεί από τους Έλληνες η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ- Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
 
Ο «εορτασμός» της φετινής Ημέρας κατά του Καπνίσματος από την ΑΚΟΣ γίνεται με έναν πρωτότυπο τρόπο: η οργάνωση διενεργεί έρευνα προκειμένου να καταγράψει τους λόγους που οδηγούν τους Έλληνες στην απόκτηση της βλαβερής συνήθειας αλλά και τα πιθανά κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στις ΗΠΑ σημειώθηκε 12% αύξηση των προσπαθειών διακοπής καπνίσματος μετά  την προβολή σχετικής τηλεοπτικής καμπάνιας.   
 
Η έρευνα απευθύνεται σε καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές.
 
Το ερωτηματολόγιο χαρτογραφεί τις αντιλήψεις των ερωτώμενων απέναντι στο τσιγάρο, επιχειρεί να διακριβώσει τις πηγές πληροφόρησης τους για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού αλλά και να αναδείξει τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος.
 
Η ΑΚΟΣ θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας προκειμένου να ενδυναμώσει με συγκεκριμένες δράσεις την Πανελλαδική εκστρατεία της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την πρόληψη του καρκίνου.
 
 
300 γιατροί ρίχνονται στη μάχη για τη διακοπή του καπνίσματος
 
«Στρατός» εθελοντών, ιατρών και φαρμακοποιών, ρίχνεται στη «μάχη» κατά του καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.
 
Περί τους 300 επαγγελματίες υγείας πρόκειται να ανοίξουν τα ιατρεία τους άμεσα σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, ενισχύοντάς τους με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους, στηρίζοντας εμπράκτως τον εορτασμό στις 31 Μαΐου της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας με εντολή της αρμόδιας υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
 
«Είναι ανάγκη  να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός στον πολιτισμένο κόσμο. Και αυτό το βήμα σημαίνει απλά ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στον πολίτη να μην εισπνέει τον καπνό του άλλου σε κλειστούς χώρους» επισήμανε η κυρία Μακρή, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
 
Τα αποτελέσματα των ελέγχων τους τελευταίους μήνες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν φτωχά – είναι ενδεικτικό ότι πρόστιμο για κάπνισμα κόπηκε μόλις σε μία καφετέρια μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα καθώς και σε μία άλλη στην Καβάλα.

Η προεκλογική περίοδος ευνόησε τη… μη διενέργεια ελέγχων, ιδίως στην περιφέρεια (όπως την ευνοεί και η καλοκαιρινή περίοδος που οι καπνιστές θα ανάβουν και θα σβήνουν το τσιγάρο τους ανεμπόδιστοι στα τραπεζάκια έξω), ωστόσο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπαίνουν σε εντατική λειτουργία.
 
Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, οι ελεγκτές έχουν πολλή δουλειά να κάνουν: το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι επισκέφθηκε μπαρ και χώρους εστίασης τους τελευταίους 6 μήνες, όπου κάπνιζαν ελεύθερα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης στην Ευρώπη, που δίνει στη χώρα μας  αρνητική πρωτιά στο κάπνισμα αλλά και στις επιπτώσεις του.
 

Το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
 
Την ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την προστασία της υγείας και την υποστήριξη των καπνιστών επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
 

Έξι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού:
 

  • Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Οι υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος, προσφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία οργανωμένων Πνευμονολογικών Κλινικών που λειτουργούν με επιτυχία πάνω από 12 χρόνια σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ξεπερνούν το 50%-60%, ποσοστά υψηλότερα από αυτά της Ευρώπης, και το σημαντικότερο οι υποτροπές των καπνιστών είναι λίγες.
  • Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Κάθε ιατρός πρέπει να καταγράφει το καπνιστικό ιστορικό του ασθενούς και να συστήνει τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς ακόμα και μια 5λεπτη ιατρική παρέμβαση είναι αρκετή να κινητοποιήσει τον καπνιστή και να πενταπλασιάσει την πιθανότητα να διακόψει το κάπνισμα. Η Πνευμονολογική εταιρία έχει εκπαιδεύσει  2000 επαγγελματίες υγείας (700 πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, γενικοί ιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές).
  • Ενημέρωση του κοινού. Για την ενημέρωση και στήριξη του καπνιστή, η ομάδα διακοπής καπνίσματος και προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε. δημιούργησε την ιστοσελίδα http://www.denkapnizo.org Στις ενότητες της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί απλά και άμεσα, με κείμενα αλλά και με βίντεο, για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του και το οικονομικό κόστος του μέσω ειδικής εφαρμογής αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του. Επιπλέον, εφαρμόζεται πιλοτικά πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος με παρακολούθηση μέσω internet, ξεκινώντας από νέους με μεγαλύτερη εξοικείωση στη χρήση του διαδικτύου ενώ δίνεται και δυνατότητα εντοπισμού των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος μέσω Google maps.
  • Εφαρμογή νόμου για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους. Το 40% των καπνιστών υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα τους βοηθήσει να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνουν, ενώ το 10% αυτών υποστηρίζουν πως θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα.   Θέλοντας να συμβάλει σε αυτό η ομάδα διακοπής καπνίσματος της Ε.Π.Ε έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Επιβραβεύω τις επιχειρήσεις που σέβονται τη ζωή», μέσω της οποίας θα προβάλλονται και θα αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις που σέβονται τον αντικαπνιστικό νόμο και το δικαίωμα των πολιτών για χώρους ελεύθερους από καπνό.
  • Αποζημίωση των θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Με δεδομένο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το κάπνισμα ως χρόνια νόσο, οι φαρμακευτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως life style. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους είναι αποδεδειγμένες κι επομένως η αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μεγιστοποιήσει τα ποσοτά διακοπής του καπνίσματος.
  • Μείωση της δεξαμενής νέων καπνιστών. Μόνο η τήρηση των αρχών του FCTC (Framework Convention on Tobacco Control), η ταχεία εναρμόνιση με τα μέτρα που επιβάλλει η νέα Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα (αφαίρεση αρωματικών ουσιών, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία με εικόνες πάνω στα πακέτα των τσιγάρων που να καλύπτουν το 65% κλπ) και η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας σε νέους.

BeStrong.org.gr - 31.05.14