Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Τα παιδιά λένε όχι στο τσιγάρο!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου το πρόγραμμα ενημέρωσης για το ευρύ κοινό «Τα παιδιά λένε όχι στο τσιγάρο!», στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος HEART II και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.
 
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του προγράμματος HEART II στο Εμπορικό Κέντρο McArthur Glen, χιλιάδες πολίτες της Αθήνας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στην πράξη σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στο εξειδικευμένο προσωπικό της εκδήλωσης.
 
«Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το σύνθημα είναι "Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο".

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας έχει αγκαλιάσει τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα όσο και το ευρύ κοινό, καθώς ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και την ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών και των νέων.

Ο πόλεμος ενάντια στο κάπνισμα κερδίζεται στα σχολεία. Τα παιδιά λένε όχι στο τσιγάρο!» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δράσης κατά του Καπνίσματος.
 
Το σύνολο των επισκεπτών έλαβε το έντυπο υλικό του προγράμματος και παρακολούθησε τα ενημερωτικά spots ενάντια στο κάπνισμα, εκατοντάδες ενήλικες πραγματοποίησαν δωρεάν σπιρομετρήσεις, ενώ παιδιά και έφηβοι είχαν ενεργό συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις προαγωγής υγείας και μετέφεραν στον κόσμο το μήνυμα της εκδήλωσης μέσα από χιλιάδες μπαλόνια που τους μοιράστηκαν.        
 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HEART II

Hellenic Action for Research Against Tobacco

Το πρόγραμμα HEART II είναι μια πρότυπη εκπαιδευτική παρέμβαση προαγωγής υγείας και πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία της χώρας μας, με κεντρικό όραμα «Μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο». Στόχοι του προγράμματος είναι:
 

  • Η ανάπτυξη εθνικής επιστημονικής βάσης για τον έλεγχο του καπνίσματος.
  • Η προβολή υγιεινού τρόπου ζωής και άθλησης για την πρόληψη του καπνίσματος.
  • Η ενημέρωση γονέων και μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος.
 
Το HEART II, με τριετή διάρκεια, υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία της Ελλάδας, προσφέροντας σε χιλιάδες μαθητές ολοκληρωμένη ενημέρωση.
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
 

ΔΡΑΣΕΙΣ HEART II

για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο

Πολυχώροι εκπαιδευτικών δράσεων κατά του καπνίσματος

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του HEART II, με απήχηση σε χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα, είναι η δημιουργία 3 Πολυχώρων Εκπαιδευτικών Δράσεων κατά του Καπνίσματος, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και στην Τρίπολη, με στόχο:
 
  • Την ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα.
  • Την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας των μαθητών.  
 
Επιστημονικές δράσεις

Το Πρόγραμμα HEART II περιλαμβάνει τις εξής επιστημονικές δράσεις:
 
  • 4 πανελλήνια μαθητικά συνέδρια, όπου παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες πρόληψης του καπνίσματος, πολιτικές ελέγχου του καπνού σε διεθνές επίπεδο, καθώς και βασικές και κλινικές έρευνες για τις συνέπειες του καπνίσματος.
  • Διαλέξεις στα σχολεία όλης της χώρας και διανομή τετραδίου με τα μηνύματα της εκστρατείας σε χιλιάδες μαθητές.
  • 50 επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στο διεθνή τύπο.
  • Πολυάριθμες εκδηλώσεις και ημερίδες.
  • Ενημερωτικές εκστρατείες στα ΜΜΕ και εκστρατείες στα κοινωνικά δίκτυα (social media) ενδυναμώνουν διαρκώς την απήχηση του προγράμματος.

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωγής υγείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
 
Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τους νέους της χώρας ενάντια στο κάπνισμα μέσα από πλήθος εκπαιδευτικών και δημιουργικών δράσεων:
 
  • Εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους και εκπαιδευτικούς.
  • 4 διαφημιστικά σποτ για την πρόληψη του καπνίσματος.
  • Αφίσες με τα μηνύματα του προγράμματος που θα αναρτηθούν στα σχολεία.
  • Διαδραστικό portal http://www.thetruth.gr
  • Επικοινωνία με τους νέους της χώρας στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, you tube).
  • 14 ειδικά βιωματικά σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
HEART II Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Σύμφωνα με Πανελλαδική Έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2013 σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα από την εταιρεία ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών:
 
  • Το 92,5% των ερωτηθέντων έχει βρεθεί σε χώρους που καπνίζουν παρόλο που απαγορεύεται το κάπνισμα, τον τελευταίο χρόνο.
  • Το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας.
  • Το 75,3% των ερωτηθέντων είναι από πάρα πολύ έως αρκετά δυσαρεστημένο που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζει το νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.
  • Το 96,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.
 
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι 10.000 Έλληνες φοιτητές υπέγραψαν εισήγηση να αναγνωριστεί η προστασία από το παθητικό κάπνισμα ως ανθρώπινο δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη.


BeStrong.org.gr - 31.05.14