Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ΚΕΠ Υγείας

Ένα σημαντικό όπλο για την πρόληψη των πιο συχνών νοσημάτων που απειλούν τον πληθυσμό αποτελούν τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας που πρόκειται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους σε διάφορους Δήμους της χώρας, στα πλαίσια του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας.
 
Τα ΚΕΠ Υγείας θα ενημερώνουν τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την υγεία τους, θα παρέχουν πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και θα ευαισθητοποιούν υγιείς πολίτες προς την αποφυγή σοβαρών και θανατηφόρων νοσημάτων.  
 
Παράλληλα, θα παρέχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
 
Το πρώτο ΚΕΠ Υγείας, ξεκίνησε τη λειτουργία του αυτή την εβδομάδα στο Δήμο Αμαρουσίου και θα λειτουργεί καθημερινά, στο Μαρούσι( Κηφισίας 108), με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
 
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης «τα ΚΕΠ Υγείας θα αναλάβουν την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και την εκτίμηση του κινδύνου νόσησης από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, σε μία βάση επιδημιολογική, αναλύοντας στην κάθε τοπική κοινωνία τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους».
 
Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία θα αναλάβει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
 
Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορύφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, οι οποίες και συστήνεται να ελεγχθούν. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο, με το παραπεμπτικό του γιατρού του κάθε πολίτη, ενώ από τους ανασφάλιστους, πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο θα έχουν όσοι, πληρούν τις προϋποθέσεις της απορίας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.


BeStrong.org.gr - 17.05.14