Νέα
Καρκίνος & κοινωνία

Η σοβαρή ασθένεια της συζύγου οδηγεί σε διαζύγιο...

Αν αρρωστήσει σοβαρά η σύζυγος είναι πιο πιθανό να οδηγηθεί ο γάμος σε διαζύγιο, σε σχέση με την περίπτωση που κάποια σοβαρή ασθένεια «χτυπήσει» τον άντρα της οικογένειας.
 
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι οποίοι ερεύνησαν τις επιπτώσεις μιας σοβαρής ασθένειας στο γάμο.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες να οδηγηθεί ο γάμος σε διαζύγιο ήταν διπλάσιες αν η ασθένεια εκδηλωνόταν στη σύζυγο σε σύγκριση με την περίπτωση που ασθενής ήταν ο άντρας.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 2.717 παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών στην αρχή της έρευνας για διάστημα 20 ετών.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 31% των συμμετεχόντων είχε οδηγηθεί σε διαζύγιο, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκδήλωση τεσσάρων σοβαρών νοσημάτων (καρκίνος, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, πνευμονοπάθεια) είχε άμεση σχέση με την κατάληξη του γάμου αλλά και με το φύλο του πάσχοντα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τέσσερις προαναφερθείσες ασθένειες, στην περίπτωση που η σύζυγος έπασχε από καρκίνο δεν αυξανόταν η πιθανότητα διαζυγίου, ενώ αντίθετα στην περίπτωση των αντρών, οι πιθανότητες αυξάνονταν αν πάθαιναν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
«Τα ευρήματά μας συνολικά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο λύσης του γάμου όταν αναπτύσσουν σοβαρά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμέλια Καράκερ στο Ετήσιο Συνέδριο της Πληθυσμιακής Εταιρείας της Αμερικής.

Και πρόσθεσε «Ωστόσο δεν ξέρουμε εάν τη λύση του γάμου ζητούν οι ίδιες ή οι σύζυγοί τους. Υπάρχει περίπτωση κάποιες γυναίκες να ζητούν από μόνες τους να απαλλαγούν από τις ευθύνες του γάμου, ώστε να φροντίσουν απερίσπαστα τον εαυτό τους, ιδίως όταν ο σύζυγος αδυνατεί να τις φροντίσει σωστά».


BeStrong.org.gr - 07.05.14